Tunt bandgarn i ramie och bomull

Ett garn som har stickstuds, trots att materialet i garnet är 55 % ramie och 45 % bomull.

Ett garn som har stickstuds, trots att materialet i garnet är 55 % ramie och 45 % bomull.

Nu ska vi se ... det här garnet är svart. Och så är det svart. Svart, svart, svart.

Och mer, då? Jo, det är ett kuriöst garn. Visst, det är svart, och vad är det för speciellt med ett svart garn? Till och med jag som älskar att klä mig som en kulturtant höll på att bläddra förbi den begagnade Vero Moda-koftan på klädställningen i Myrorna.

Men så vände jag tillbaka och kände efter en gång till. Var det inte något oväntat i hur koftan hade svängt på galgen?

Enligt tvättlappen var materialet 55 procent ramie, 45 procent bomull, och nu flörtade inte koftan med mig längre. Nej, det var ren och skär raggning.

När jag pillade lite försiktigt i maskorna i nederkanten märkte jag att koftan var stickad i dubbelt garn. Dubbelt, tunt bandgarn i form av en väldigt smal tub. Ja, tunnare än ett 8/4-garn, för dig som brukar svänga dig med virkningens bisarra nummersystem.

Bandgarn. Stickad tub. Det var alltså ett garn med stickstuds.

Finns det perfekta garn? Knappast


Vadå, vad är "stickstuds"? tänker du nu.

Jo du, det när garnet är elastiskt, inte när nystanet studsar runt på golvet medan du stickar.

Och med "elastiskt" menas att garnet ger med sig när du drar ut det mellan fingrarna, och när du släpper det går det tillbaka till sin ursprungliga form. Ull har stickstuds, och det är därför det inte skrynklar lika lätt som bomull.

Det är också därför som du inte ska nysta ullgarn för hårt, för om du stickar med ett utdraget garn kommer det att dra ihop sig efter att du har tvättat prylen. Kanske till och med fläckvis.

Den största fördelen med stickstuds eller elasticitet handlar annars inte om hur mycket det skrynklar eller inte, utan om hur tolerant garnet är gentemot dina humörsvängningar.

Jag menar, det enklaste sättet att sticka jämna maskor är att välja ett typiskt stickgarn av ull, eftersom ullen makar sig rätt i efterhand.

Ett lika typiskt virkgarn i bomull avslöjar däremot varenda liten nyck och knyck du råkar ha i fingrarna.

Och ett tub-bandgarn i bomull och ramie? Det kan aldrig bli lika studsigt som krusiga ullfibrer, men det är tillräckligt elastiskt för att de där maskorna du stickade när du var sur och förbannad på hela världen inte ska sticka ut bland mängden.

Toppen, va?

Tänk om alla bomullsgarn var sådana! Det skulle vara som ... regnbågar och enhörningsbebisar till alla! Och enhörningsfölen skulle dessutom fästa alla dina trådar så att du slapp, och ...

Nej, tack och lov finns det inte så många tunna, tunna bandgarn i bomull på marknaden.

För att textilfabrikerna ska lyckas sticka en så väldigt smal tub måste de nämligen använda en väldigt spinkig tråd. Och en väldigt tunn tråd går lika väldigt gärna sönder.

Okej, inte om den ligger skyddad och packad tillsammans med kompisar i ett vältvinnat garn. Men som enskild liten maska?

Aj, aj, aj, det räcker med en ojämnhet i en fingernagel för att en maska ska gå och tuben trasas sönder.

Va?! Hur ska jag ha det? Är ett tunt bandgarn i ramie/bomull bra eller dåligt?

Äsch, det beror helt på sammanhanget. I mitt fall är det bra. För någon annan skulle det vara dåligt. Att det kan gå sönder är lite irriterande, men inte mer än så. Det är lätt att skarva tub-bandgarn osynligt.

Material: 55 % ramie, 45 % bomull.

Tvättråd: 30 grader (tror jag inte ett dugg på).

Garnets tidigare liv: Damkofta med knytband från Vero Moda.

Inköpsställe: Myrorna.

Inköpspris: 45 kr.

Var är garnet nu? På väg att bli en rundstickad kjol.Klicka här för att kommentera

Return to Återvunnet bandgarn och effektgarn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...