Krulligt, vågigt garn — upprepning i den hårda skolan, lektion fyra: Vågar den, vågar du. Banne mig

För att ett upprepsgarn ska förvandlas till återvunnen pysselglädje och sköna stickningar och virkningar krävs att du avkrullar det. Men vad händer om det vägrar bli utslätat? Om det vågar vågar sig, trots all din ansträngning och omsorg?

Inget garn smakar så filibabba som det du själv jagat, nedlagt, fileat och tuggat till småflis. Men spottar du ilsket över att ditt återvunna garn vägrar krulla ut sig?

Lugn. Det finns en lösning. Du får åkalla hjälp från en av dina bästa musor: din inre bitch.

Om du har följt med så här långt i upprepningens hårda skola vet du hur du med lock och pock och skak får återvunnet garn från gamla plagg att återerövra sin pysselspänst. Ja, du tvättar det helt enkelt, och fluffar härvorna medan de torkar.

Du har säkert också lagt märke till att en del egensinniga garn vägrar att bli utslätade. Jojo, de krullar sig inte längre, men det finns en rebellisk knöglighet kvar i dem. Vågar du sticka och virka med dem ändå?

Jäpp.

Upprepat och återvunnet garn, ullgarn

Metod 1: sticka eller virka en provlapp

Stickad provlapp av vågigt garn

Provlappar ska du alltid göra. Det finns inga ursäkter, bara en massa goda anledningar.

Och ytterligare en är att du ser om det går att sticka och virka med ditt vågiga garn.

Om nudelkrullet är kvar i ditt garn ser resultatet ut som berusade maskor. Men om garnet bara vågar sig, som nyligen utsläppta flätor, tar din inre bitch att hand om det.

Dina fuktiga handflator och inre spänningar rätar ut resten, som här till höger (lammull/nylon).

Och om provlappen fortfarande ser ut som fyllevirkning? Ja, då lägger du först undan din inre bitch, och tar fram musan Den Goda Tvättfén.

Metod 2: Tvätta igen

Ofta är det så att krullet sitter fast i skiten.

Faktiskt. Tvätta och skölj garnet två gånger, och du får ett slätt och pysselvänligt garn.

Metod 3: Linda istället för härva

Om det fortfarande konstrar? Åkalla din dominatris-musa. Linda garnet istället för att härva det.

Metod 4: Gilla läget

Och om inte heller det hjälper? Ah, ta fram din inre bitch igen. Rådfråga henne om du ska tokmörsa garnet med köttyxan, eller om du kanske ska ge det struktur och tydligare riktlinjer. Moss-stickning, muschvirkning och andra strikta discipliner petar in de flesta mopsgarn på rätt bana.

Nästa lektion blir mer praktiskt filosofisk: "Sömmar, summarum." Det handlar då om goda sömmar, dåliga sömmar och sömmar du helst vill somna ifrån.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!