Vändmaskor i virkning: Hur många? Plus alternativ

Hur många vändmaskor eller vänd-luftmaskor behöver du när du virkar fram och tillbaka och vänder på virkningen? Och hur kan du virka för att slippa det där hålet som uppstår när du börjar ett varv med flera luftmaskor istället för en stolpe? Lär dig att räkna vändluftmaskor i virkning plus alternativa metoder för att börja på varv som är väldigt stolprika.

Vändmaskor i virkning

Såvida du inte virkar runt i spiral (tänk amigurumi) behöver du vändmaskor för att hamna på rätt höjd i virkningen. Det gäller både om du virkar fram och tillbaka, och alltså vänder på virkningen, och om du virkar runt där du ska avsluta varvet med en smygmaska. Och om du inte virkar rätt antal vänd-luftmaskor kan du råka ut för samma sak som Ninni:

"Jag virkar en provlapp med vanliga stolpar, ca 15 maskor som start. Nu blir arbetet böjt som en banan, och det känns som om det blir nån sorts kona av allting. Vad gör jag för fel? Ska man ta en extra luftmaska i bägge ändar innan man vänder på arbetet?"

Hur många vändmaskor behöver du?

Vändmaskor är luftmaskor. Punkt. Sedan blir det lite mer förvirrat. Här följer nämligen tumreglerna. Jo, det kan stå något annat i din beskrivning, och då följer du den istället.

  • Om du ska virka smygmaskor behöver du 0-1 vändmaska. Den där eventuella luftmaskan räknas inte som maska.

  • För fasta maskor behöver du 1 vändmaska. Luftmaskan räknas inte som maska.

  • För halvstolpar behöver du 2 luftmaskor som vändmaskor. De räknas som den första halvstolpen.

  • För stolpar behöver du 3 vändmaskor. De räknas som första stolpen.

  • Och för dubbelstolpar behöver du 4 luftmaskor, som räknas som den första dubbelstolpen.

Så där fortsätter det, så en tredubbel stolpe, som till en sorts restgarnsblommor, ersätts av 5 luftmaskor.  

När du är inne på stolpar räknas alltså luftmaskorna som en maska eller en fuskstolpe. Det innebär också att du börjar virka nästa stolpe i den andra maskan på varvet nedanför.

Virka första stolpen i den andra maskan

Och när du har kommit till slutet av varvet i fram och tillbaka-virkning virkar du den sista stolpen i den översta luftmaskan av vändluftmaskorna.

Virka sista stolpen i den översta av luftmaskorna.

Är allt bra så? Nix, det finns ett litet aber med vändmaskorna.

Istället för vändmaskor, virka andra fuskstolpar

Det där "räknas som första stolpen" är funktionellt men lite problematiskt när det gäller de estetiska omständigheterna. Det är helt okej i till exempel mormorsrutor, men för sig själva ser de där luftmasksträngarna ohyfsat magra ut, och längst ut i kanten sitter de dessutom fel i förhållande till de andra stolparna. Det blir ett litet gap mellan fuskstolpen och de riktiga stolparna. Fuskstolparna lurar ingen alls.

Så hur kan du överbrygga gapet som skymtar i den röda cirkeln?

Virka alternativa fuskstolpar för att slippa det lilla hålet.

Om du vill vara lite sofistikerad och virk-elit använder du alternativa metoder, istället för vänd-luftmaskor.

Du kan till exempel satsa på

  • den vridna fuskstolpen

  • den långa luftmaskan

  • den länkade stolpen.

Den vridna fuskstolpen

En annan sorts fuskstolpe fuskar du fram utan vändluftmaskor.

Istället för att virka flera luftmaskor, dra ut maskan du har på virknålen i lite mer än stolphöjd, och håll fast den med fingret mot virknålen.

Dra ut maskan i stolphöjd.

Vrid virknålen så att den långa luftmaskan bildar ett omslag runt virknålen (vilket bara går om du fortsätter att hålla fast maskan med fingret).

Vrid den långa maskan runt virknålen.

För in virknålen i nästa maska (den första maskan på varvet) och dra igenom garnet. Du har nu tre maskor på virknålen, åtminstone om du fortsätter att pressa ned med fingret.

Gör ett nedtag i nästa maska, och dra igenom garnet.

Avsluta som för en äkta stolpe. Håva in och dra garnet genom de två yttersta maskorna på virknålen. Fånga in garnet på nytt och dra det sedan genom de två sista maskorna på virknålen. Nu har du något som ser ut som en stolpe och som sitter där den ska.

Färdig, vriden fuskstolpe.

Här är en videodemonstration:

Den långa luftmaskan

Istället för att virka en lång luftmaskkedja för att ersätta en stolpe virkar du bara en enda luftmaska, precis som när du vänder i fastmask-virkning. Men du drar ut öglan på virknålen en aning, så att maskan under och öglan tillsammans har ungefär samma höjd som de kommande stolparna.

Den där långa luftmaskan räknas inte heller som en maska (även det precis som i fastmaskvirkning), så du virkar din stolpe direkt i den första maskan och hoppar inte över några maskbågar.

Dra ut luftmaskan så att den blir lång som en stolpe.

Resultatet är en lite köttigare stolpe.

Med den långa luftmaskan blir den första stolpen lite tjockare.

Den länkade stolpen

Okej, en metod till, för dig som tycker att det är viktigt att slippa gapet mellan vändluftmaskorna och övriga stolpar: den länkade stolpen.

Börja med att virka luftmaskor, men en mindre än vad som är vanligt vid vändning. Så för en stolpe ska du virka 2 lm istället för 3.

Virka en mindre luftmaska än vanligt.

Hoppa över luftmaskan närmast virknålen, och för in virknålen i nästa luftmaska bakom två trådar, ena maskbågen plus tråden bakom. Varför två trådar? Det är för att den länkade stolpen inte ska bli vettlöst tjock.

För in virknålen bakom två trådar i luftmaskan.

Dra igenom garnet = 2 m på virknålen. (Om du virkar en dubbel-stolpe eller trippelstolpe, fortsätt att på motsvarande sätt plocka upp maskor i luftmaskorna.)

Dra igenom garnet så att du har två maskor på virknålen.

Gör nedtag i den första maskan på varvet nedanför (den som du hade hoppat över om du hade virkat vanliga vändluftmaskor).

Gör nedtag i den första maskan.

Dra igenom garnet = 3 m på virknålen. Virka nu som en vanlig stolpe, det vill säga fånga in och dra garnet genom 2 maskor på virknålen. Fånga in och dra garnet genom de sista 2 maskorna.

Du har nu 3 maskor på virknålen.

En länkad, första stolpe. Den är lite köttigare än den redan köttiga stolpen med lång luftmaska, men du slipper gapet.

En länkad stolpe.

Virka tillbaka, före vändningen

Hur du virkar tillbaka? När du fuskar fram stolpar på annat sätt än med vändluftmaskor virkar du sista stolpen med nedtag i maskbågen eller maskbågarna på stolpen i varvet nedanför.

Virka med nedtag i den sista stolpen

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!