Amigurumi: 9 gratis virkmönster som får Billigt-garn.net-läsarna att klicka (alla kategorier)

Amigurumi! Om du vill virka små, söta eller läbbiga figurer är webben späckad av gratis beskrivningar. Men var ska du börja? Varför inte testa Billigt-garn.net:s läsares favoriter?

"Nggh!"

Det är mitt standardsvar när virkoskulder frågar var de kan hitta recept på sådana där skojsiga figurer som de hört talas så mycket om. Amigurumisar, eller vad de nu heter.

"Mmpf!"

Jag är sällan mållös. Men ibland måste jag bita mig i tungan. Virkning av maskotar måste givetvis uppmuntras. Amigurumi så gott som garanterar enkel biljett till tyngre, mer vågad mask-konst, och är det något den här planeten behöver är det fler garngalningar.

Jag menar, du och jag är alldeles förträffliga och lagom fridfulla människor, inte sant? (Åtminstone du; när det gäller mig är det mer tveksamt.) Som ... som ... oroligheterna i Mellanöstern! Situationen där har knappast orsakats av personer som stickar och virkar så fort de har båda händerna fria. Så det så.

"Pfft!"

Så vad svarar du när någon frågar var de kan hitta gratis virkbeskrivningar på maskotar och mojänger? Knappast det som först vill slippra ut ur just min strupe:

"Eh, har du hört talas om internet? Sökmotorer som Google? Bing?"

Nej. Problemet är förstås inte att hitta inspirerande gratisbeskrivningar. Utan att veta var du ska börja. Och sluta. Ska du leta efter virkade zombies? Stickade kattungar? Pokémons? (Fråga gärna, jag letar!)

För att göra processen lite enklare — och för att slippa fler blåsor på tungan — presenterar jag därför en tio-i-topp-lista över virkade amigurumin (inga stickade) som är sammanställd enligt principen diktatorstyrd demokrati. (Just den som är så populär i vissa delar av världen.)

Envåldshärskaren (lilla jag) har tipsat om ett antal amigurumimönster på bland annat Twitter. Sedan har folket (du och andra googlare) valt ut sina favoriter utan att ens veta om det. Jag har nämligen kikat på klickstatistiken.

(Och du, många mönster till amigurumi-läckerbitar är på amerikansk virkengelska. Det är lika lätt — eller svårt — att begripa utländska beskrivningar som svenska.)

Här är alltså folkets val ... I omvänd ordning, för att göra det lite mer dramatiskt:

9-i-topp, maskotmönster får virkvärstingar att klicka

Skärmbild virkad bläckfisk

9. Bläckfisk (eng)
En gång hamnade jag i en småvild debatt om bläckfiskar med min svärfar, biologen. Anledningen var förstås att jag tog upp bläckfiskens armar. Närmare bestämt antalet, som inte alls är begränsat till åtta. Och det *vet* jag ju, men det slog sönder på hela den roliga historiens poäng att lägga till fler armar, så ...

RoboTrishs gratis virkbeskrivning ger väl inte världens mest biolog-vänliga bläckfisk den heller. Men hon har i alla fall lagt till sugkoppar.

Skärmbild virkad kanin

8. Mini-kanin (eng)
Rackarns smart och söt liten kanin från LucyRavenscar. (Du virkar öron och tassar samtidigt som du virkar kroppen!)

skärmbild virkad mus

7. Vintrig mus (eng, pdf)
Liten halsduk. Liten mössa med garnboll. Supersöt mus. Tänk vad lätt det är att virka sig till vinterstämning!

Skärmbild amigurumi-verktyg

6. Designa din egen amigurumi (eng)
Wohoo! Jag älskar mönster-mjukvaror som bevisar det jag tjôtar och tjôtar om: stickbeskrivningar och virkbeskrivningar är bara matte.

Den charmiga webb-appen Free Online Amigurumi Pattern är tyvärr död. Däremot finns Crochet Lathe, virksvarven. Den pruttar ur sig virkmönster på tredimensionella kroppsdelar till ett litet mjukisdjur som du själv formger — och gränssnittet är bedårande. Rita upp en tvådimensionell profilbild på ett huvud, en nos, en kropp, spinkiga eller knubbiga ben, och låt virksvarven räkna ut hur de ska virkas runt i spiral.

Klicka på "Get pattern!" när du känner dig hyfsat nöjd. Du kan alltid ändra dig under virkningen.

skärmbild virkade humlor

5. Virka humlor (eng)
En annars ljuvlig sommar blev min ... vad blir det nu? Äsch, min makes yngsta systerson blev stucken av en geting för första gången. Och andra gången. Och tredje.

Låt oss säga att han inte längre var så förtjust i vare sig getingar eller bin. Men en söt liten virkad humla kan han väl inte ha något emot? Eller? Den går ju att kasta rätt i ögat på en av storebrorsorna.

Skärmbild virkad julgran

4. Virka liten julgran
Det är dan före dan före dan före dan före... Jag menar: oavsett vilket dag det är på året är det faktiskt inte långt kvar till jul. Åtminstone inte om du vill hinna bli klar med ditt julpyssel. Kanske vill du virka en liten gran, efter Virka amigurumis gratisbeskrivning?

Skärmbild Super Mario-svampar

3. Virka Super Mario-svampar
Om du inte vet vad Super Mario-svampar är för något ... Ja, då förtjänar du inte denna eminent nedskrivna virkbeskrivning av @MissDeliana. (Mönster via Internet Archive.)

Skärmbild amigurumi liten mus

2. Liten mus (eng)
Aww, den är verkligen yttepytte! Eller nej. Men den kan bli — om du väljer tunt garn och en tanig virknål. Då får du en sötpöt liten mus! Det krävs inte många varv för att bli klar med den här lilla gnagaren, så även du som är amigurumi-nybörjare kan nog kroka ihop den på en kvart. Okej, halvtimme. Timme. Exakt hur mycket nybörjare var du, sa du?

skärmbild amigurumi panda med ballerinakjol

1. Virka tjej-panda (eng)
Ber hemskt mycket om ursäkt för rubriken. "Tjej-panda", pyttsan!

Jennyandteddy kallar visserligen sin virkade figur för "girl panda".

Men för oss som är militant anti-petiga med traditionella könsuppdelningar handlar det förstås om en panda med klänning.

Va? Vill du ha mer? Några andra amigurumin att sätta virknålen i? Självklart! Berätta bara vilken sorts amigurumin du letar efter gratis beskrivningar till, så värmer jag upp min sökmotor.

Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Fler gratisbeskrivningar som Billigt-garn.net:s läsare rekommenderar

Hitta ännu fler gratis beskrivningar med hjälp av Billigt-garn.net:s flitiga mönster-surfare:

Virkad Pelle Elefant 
Ett enkelt mönster på elefant, virka många och du kan göra en fin babymobil! https://sveaspunkt.blogspot.com/2012/03/virkad-pelle-elefant.html

Virkad Bläckfisk - Sqvidar 
Ett enkelt mönster på en bläckfisk med 6 ben som virkas fast, minimal montering och barnsäkert! Även mönster på liten sailormössa och halsduk till din …

Klicka här för att skriva din egen sida

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!