Stickblogg, virkblogg: Ett garn blir till

Vilket är det senaste garnet Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn) och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Och du, har du en egen stickblogg eller virkblogg? Tipsa om den på Pysselpolare!

Nytt på Billigt-garn.net:

Mar 21, 2017

Äggstra, äggstra! Virka och sticka påskpynt

Är du redo för påsken? Som garnälskare är det snudd på obligatoriskt att göra dina egna pynt att hänga i riset. Eller för att värma ägg och lådvinet. Ja, faktiskt! Och vill du varken sticka eller virka kan du istället göra garnbollar. I favoritlistan hittar du gamla och nya mönster på kycklingar, en och annan påskhare, virkade hönor och påskkärringar. Och så ägg. Ägg i massor. Min påskdekorations-favorit, det stekta ägget, är dock virkat helt på fri hand.

Påsksaker: Virka ett ägg att hänga i påskriset

Continue reading "Äggstra, äggstra! Virka och sticka påskpynt"

Mar 19, 2017

Låt stickorna smaka på våffelmönster!

Hurra, på våren firar vi våffeldagen! Alltså Jungfru Marie bebådelsedag den 25 mars, så det är en felhörning av 'vår fru' snarare än en råkommersiell högtid påhittad av en reklambyrå. Och om du vill frossa i våfflor utan att det sätter sig på midjan kan du grädda dina godingar med hjälp av garn och stickor. Jajamen, jag ordvitsar tappert om stickade våffelmönster, där de smaskigaste smårutiga strukturmönstren konstrueras i nätpatentstickning, och det enklaste med bara räta och aviga maskor.

Lär dig fyra stickade våffelmönster

Continue reading "Låt stickorna smaka på våffelmönster!"

Mar 16, 2017

Blocka det här! Om våtspänning av stickat och virkat

Min fuchsiarosa kjol är färdigstickad. Det innebär att jag överlåter den till våtspänningsgudarnas omsorg, för nu är mitt jobb gjort. Vadå? Ja, du har säkert sett att det sista eller näst sista steget i din beskrivning är att du ska 'blocka', 'forma delarna i fuktigt tillstånd' eller 'sträck ut delarna efter mått och låt torka under fuktiga dukar'. Men vad innebär egentligen blockning eller våtspänning? När ska du göra det, varför, och hur? Dessa vanliga frågor får mer än fräcka svar.

Det mesta löser sig med våtspänning

Continue reading "Blocka det här! Om våtspänning av stickat och virkat"

Mar 15, 2017

Välkomna våren med virkade kärleksknutar

Snart kommer den där lusten att slänga av sig vinterkläderna vara överväldigande. Och då är det synnerligen dags att virka en luftig vårsjal som är mer hål än värme. Riktigt snabbt går det att virka en sjal i kärleksknutar.

Även om min vårigaste sjal är en trekantssjal (av återvunnet lammull/nylongarn) går det förstås lika bra att virka en fyrkantig sjal. Och inte behöver du mycket till mönster. Det är bara att följa korta videor och virka på! Dessutom får du lära dig det inte så hemliga knepet för att virka *jämna* kärleksknutar. Det tricket har jag använt mig av ända sedan jag virkade en riktigt, riktigt ojämn badrumsgardin. *ryser*

Virka kärleksknutar till en trekantig eller fyrkantig sjal

Continue reading "Välkomna våren med virkade kärleksknutar"

Mar 09, 2017

Dags att vårstäda bland dina garn? Tips och checklista

Att det blir ljusare och ljusare är givetvis ljuvligt. Absolut. Men vissa saker *syns* liksom mer då. Om du tycker att din hörna, korg, väska, hylla, eller var du nu förvarar de garn du leker med just nu, har blivit så stökig att den inte längre tål dagsljuset ... Ja, då är det hög tid för en vårstädning bland dina garn och pågående projekt. För du förtjänar att bli inspirerad, inte avskräckt, av din hörna, korg, hylla ... Hur som helst, att städa i garnrummet blir så mycket lättare om du ser krasst på det, till exempel genom att följa checklistan.

Har du stökigt bland dina garn? Då är det dags att städa! Följ bara checklistan

Continue reading "Dags att vårstäda bland dina garn? Tips och checklista"

Mar 06, 2017

Vårens mysigaste mössa? Sticka eller virka en basker!

Okej, våren är kanske på väg. Men det är faktiskt lite kallt. Och mitt spretiga hår vägrar låta sig kammas till en frisyr. Därför fortsätter jag att bära mina mössor, både utomhus och inomhus. Inte vilka mössor som helst. Nej, min frisyrbrist kräver en basker! Förutom att en basker är så enkel att stajla — än hit, än dit, än ända ned till nacken — går det knappt åt något garn alls att sticka eller virka den. Och så är den extremt lättmaskad, om du gör den på mitt vis. Den virkade baskern virkar du nedifrån och upp, och den stickade baskern uppifrån och ned. I båda fallen anpassar du mössan till ditt eget huvud. Med eller utan hänsyn till din frisyr.

Virka en basker, gratis beskrivning

Mar 02, 2017

Fler snabba babykoftor att sticka och virka

O, vilka bra tips som kommit in! Vill du också kunna sticka och virka en kofta på bara ett par timmar? Då är tricket givetvis att skapa något till en bebis. För de är små. Ganska. Och för att göra det ännu mer snabbmaskat kan du strunta i en massa sömmar och trams. På listan över kvicka gratisbeskrivningar hittar du bland annat länkar till versioner av den mäkta populära femtimmarskoftan, retrokoftor i moderna versioner och en liten cardigan med huva, som du stickar uppifrån och ned. Ja, från huvan och nedåt.

Sticka och virka supersnabbt till baby med gratis beskrivningar

Continue reading "Fler snabba babykoftor att sticka och virka"

Feb 25, 2017

Sticka en fuskolle i vilket garn du vill

Å, så oerhört vacker fuskollen blev i handspunnet ullgarn, av @assint_rammil på Instagram. Men du behöver varken handspunnet eller återvunnet garn för att sticka dig en smart och snygg fuskpolo eller halsvärmare. Stickbeskrivningen fungerar till vilket garn som helst, även om du förstås bör välja ett garn som är varmt. Och skönt! Och ja, du kan sticka till vuxna eller till barn. Det är bara att använda huvudet! (På mottagaren. Även om din skalle givetvis är ditt viktigaste verktyg.)

Continue reading "Sticka en fuskolle i vilket garn du vill"

Feb 21, 2017

När är en virkad stolpe 'ofullbordad'? När du minskar! (Till exempel)

Eftersom stickning och virkning är fysiska aktiviteter, precis som ... dans ... och olympiska sporter, kan det ibland vara riktigt knepigt att fånga rörelserna i ord som är begripliga. Vad betyder till exempel '1 ofullbordad st', som Naja hittade i en gammal virkbeskrivning? Jo, det är något du behöver mickla till när du virkar ihop flera stolpar. Som när du gör en musch eller en popcornmaska, eller som i det här fallet, minskar fyra stolpar till en i en snajdig triangelform.

Ska det bli en fullbordad eller en ofullbordad stolpe?

Continue reading "När är en virkad stolpe 'ofullbordad'? När du minskar! (Till exempel)"

Feb 15, 2017

Sticka lovikkavantar på nya och gamla vis

År 1892 utvecklade Erika Aittamaa lovikkavanten. Och vi kan än idag sticka vantar som nästan precis ser ut som de gjorde då, för 125 år sedan. Eller så kan vi skita i traditionerna och sticka eller virka andra sorters ruggade vantar i lovikkagarn, och bara njuta av värmen. Elin tipsar till exempel om en modern och snabbstickad variant, som du hittar i listan bland alla gratisbeskrivningar.

Lovikkavantar och vantar stickade i lovikkagarn - gratis mönster

Continue reading "Sticka lovikkavantar på nya och gamla vis"

Feb 14, 2017

Mjukt, mjukare, merinoull: Ny tävling!

Ett stort grattis till Annette F som kammade hem retrogarnen i februaritävlingen! Och den nya tävlingen har också den anknytning till merinofår. Fast bara när det gäller vinsten, som är ett par gäng sköna och svarta nystan i återvunnen merinoull. Tävlingsfrågan? Den berör både djur och gosiga garn. Fast en del tycker minsann att de är stickiga. Garnen i tävlingsfrågan, alltså. Merinoull sticks inte. Jaja, sista svarsdag är den 3 april!

Vinn svart merinull-garn i apriltävlingen!

Continue reading "Mjukt, mjukare, merinoull: Ny tävling!"

Feb 12, 2017

Gillar du både stickning och virkning? Inspireras av Lisen

Nu hittar du en ny pysselpolare på listan. Det är Lisen, som har bloggen Stickning och virkning. Som handlar om ... stickning och virkning. Så klart! Läs presentationen, eller gå direkt till Lisens blogg.

Följ Lisens stickningar och virkningar på hennes blogg

Continue reading "Gillar du både stickning och virkning? Inspireras av Lisen"

Feb 07, 2017

Vågar du virka vintage? (Eller sticka, för den delen)

Oj, oj, oj, dagarna på det nya året har bara runnit iväg, och nu är det redan februari. Och vad betyder det? Ja, förutom att det fortfarande är vantväder (ljuvligt!) innebär det också att det snart är deadline för den enkla lilla tävlingen.

Och vad har du möjlighet att vinna? Goa, lurviga nystan av sådana garnsorter som gjordes förr i tiden. Bokstavligen, alltså. Vi snackar retro. Vi snackar vintage. Vi snackar ... ja, garn av utgångna märken. Kalaskul för kluriga restgarnsprojekt!

För att ha chans att ro hem dessa raringar behöver du kunna svaret på en ... konsumentmaktsfråga. Sista dagen? Det är måndagen den 13 februari, minsann.

Vinn mjuka, sköna och udda nystan i februaritävlingen

Continue reading "Vågar du virka vintage? (Eller sticka, för den delen)"

Feb 01, 2017

Minsta möjliga garnåtgång? Sticka rätt strukturmönster

Vad slåss nu dessa provlappar om? Jo, vilken som kräver minst och mest garn. Det var Emilia som ställde den utmärkta frågan om huruvida rätstickning tar mer garn. Och istället för att direkt svara 'det beror på' satte jag igång att sticka provlappar. Vad kan jag säga, det är som en sorts hunger, ett begär som måste stillas. Fyra olika strukturmönster har alltså fått slåss i kampen om vilken som slukar flest nystan. Går det att dra någon slutsats? Givetvis! Även om jag hävdar att svaret lik förbenat är 'det beror på'.

Garnåtgång: Vilken stickstil kräver mest och minst garn?

Continue reading "Minsta möjliga garnåtgång? Sticka rätt strukturmönster"

Jan 29, 2017

Mer rafflande gaffelvirkning!

Oj, så skoj att höra att det är fler som har upptäckt gaffelvirkningens underbara värld. Jenny undrade om det fanns något sätt att liksom gaffelvirka ... runt, och jo, det finns det. Nej, du måste fortfarande göra remsor på gaffelkroken eller virkgaffeln, men det går att forma dem till antingen en tub, som i ett linne, eller till en cirkel, som i en duk. Är du också nyfiken på gaffelvirkning? Allt du behöver är garn, en virknål och det där verktyget som du faktiskt kan tillverka själv. 

Lär dig gaffelvirkning

Continue reading "Mer rafflande gaffelvirkning!"

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare