Stickblogg, virkblogg: Ett garn blir till

Vilket är det senaste garnet Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn) och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Och du, har du en egen stickblogg eller virkblogg? Tipsa om den på Pysselpolare!

Nytt på Billigt-garn.net:

Dec 10, 2017

Virka på engelska? Så här tolkar du utländska stick- och virkmönster

Å, vilken ljuvlig mönsterskatt vi har tillgång till tack vare det däringa Internettet! Fast ... stick- och virkbeskrivningarna har ibland fräckheten att vara skrivna på utrikiska. Tänka sig. Och även om det finns gott om ordlistor och andra sätt att översätta dem bjuder just virkning på engelska på en särskild utmaning. Nämligen att det finns olika sorters virkengelska. Hur vet du om ett virkmönster är på brittiska eller amerikanska? undrade en anonym läsare. Jo, det finns ledtrådar. De är små, men avslöjande. Lär dig att känna igen dem!

Smarta sätt att dechiffrera engelska eller andra utländska virk- och stickbeskrivningar.

Continue reading "Virka på engelska? Så här tolkar du utländska stick- och virkmönster"

Dec 09, 2017

Ett nystan = en pläd (vinstchans!)

Hur många maskor står förkortningarna för? Om du kan svaret på den frågan har du möjlighet att vinna ett stort, stort nystan av Pleddgarn, utan banderoll. Alltså ett plädgarn på svenska. Och detta enda nystan ska räcka till en hel liten filt, enligt tillverkarna Viking. Lista ut svaret senast måndagen den 11 december, så har du chans att krama detta nystan i vinter!

Vinn jättenystan med Pleddgarn i december 2017

Continue reading "Ett nystan = en pläd (vinstchans!)"

Dec 08, 2017

RÄTTELSE: 12 varianter av vändbara stickmönster

Ett stort tack till Lena, som upptäckte att varven i beskrivningen till vågmönstret med tappade omslag var förväxlade i skrift. Vadå vågmönster? Jo, det handlar om ett av tolv stickade strukturmönster som ser likadana ut på bägge sidor, och därför är särskilt bra till halsdukar, sjalar och filtar. Inte nog med att de är snudd på identiska på rät- och avigsidan, de rullar heller inte upp sig som slätstickning gör. Och så är de betydligt roligare än vanlig rätstickning och mosstickning. Se om du hittar en ny favorit!

Lär dig sticka 12 vändbara strukturmönster

Continue reading "RÄTTELSE: 12 varianter av vändbara stickmönster"

Dec 05, 2017

Visst har du tid att återvinna garn!

Jo, det är mycket nu. Det är extra mycket mycket när det närmar sig jul och nyår. Men nog hinner du frossa i härliga garner genom att själv återvinna dem från begagnade tröjor och koftor. Hur mycket tid du behöver? Det beror förstås på. I tidsuppskattningen av de olika återvinningsstegen ser du att vissa grepp kan gå på ett par minuter. Andra kan ta flera timmar, utspritt över flera dagar. Men du, de är ljuvligt garngos. Allihop.

Om du har en hjälpreda hemma går garnåtervinningen så mycket fortare.

Continue reading "Visst har du tid att återvinna garn!"

Dec 01, 2017

Nja, japp, mjä: Provlabbs-labbet testar vriden resår

Vad ska egentligen vriden resår vara bra för? Lever den på sitt utseende, heller gör den någon faktiskt nytta? Svaren lyder: nja, japp och mjä. Och frågorna? Träd in i mitt provlappslaboratorium, där jag inte bara utsätter garn för okänsliga tester, utan även gör stora personliga uppoffringar. Åtminstone när det gäller min bekvämlighet och min klädstil.

Testa vanlig och vriden resår som en kroppsstrumpa.

Continue reading "Nja, japp, mjä: Provlabbs-labbet testar vriden resår"

Nov 22, 2017

50+ busiga julklappar att sticka och virka

Nu är kvällsmörkret sådär stort och överväldigande att det måste vara tomtetider som närmar sig. Tjoho, snart är julen här! ... och därmed även den obligatoriska julklappstillverkningen. Men har dina gåvomottagare fått mössor och grytlappar i överflöd? Då kan du spana in den uppdaterade listan med gratisbeskrivningar på roliga och udda, stickade och virkade julklappar. Populärast förra året var rump- och snoppvärmare, sjöjungfru-filt, vintomte och lovikkakalsonger. Men kanske föredrar du något handmaskat för en knäckebrödsälskare? Eller en ölentusiast?

Sticka och virka roliga julklappar med gratis beskrivningar

Continue reading "50+ busiga julklappar att sticka och virka"

Nov 21, 2017

På fyndjakt efter ullgarn?

Älskar du också ullgarn över andra fibrer? I sådana fall har jag strålande nyheter! Det är lätt att spara pengar på ullgarner och ullblandningar, även när det inte är Black Friday eller mellandagsrea. Här hittar du mina bästa snåltricks. Och mina varningar. Du köper väl inte så kallade malsäkrade nystan på loppis? Och så får du en glimt av mina gulligaste ullgarnsvänner. Återvunna, så klart.

Billiga ullgarn!

Continue reading "På fyndjakt efter ullgarn?"

Nov 16, 2017

Julpynt! Stickat och virkat du kan hänga i granen

Snart är det jul igen, snart är det jul igen ... Och då är det dags för garnen att tänka på granen. Vad ska du pyssla ihop och pynta med i år? Något klassiskt, som virkade änglar och snöstjärnor? Eller kanske något vilt och tokigt, som en Yoda-julkula eller ett renhuvud? Du hittar mängder av gratisbeskrivningar på favorit-julpyntslistan.

Stickad julgranskula

Continue reading "Julpynt! Stickat och virkat du kan hänga i granen"

Nov 13, 2017

Sticka eller virka snyggare? Tricket heter 'blockning'

Är du missnöjd med utseendet på din virkade duk? Är framstycket till den stickade tröjan knorvigt och dant? Innan du börjar skrika könsord och slänga stickningen i soporna (källsorterat, så klart), fundera på om du har hoppat över det snudd på viktigaste steget. Nämligen våtspänning. Eller 'blockning', som det numera kallas på svenska. Nej, det är inget nytt påfund. Nej, det är inte onödigt trams. Tvärtom. Efter våtspänning lär du upptäcka att du stickar och virkar snyggare än du tror.

Blockning eller våtspänning av virkat med hjälp av bambuspett eller grillpinnar.

Continue reading "Sticka eller virka snyggare? Tricket heter 'blockning'"

Nov 09, 2017

Prylguide för den riktigt garntokiga

Behöver du verkligen en nystmaskin? En garnvinda? Ett härvträ? Eller fungerar det lika bra med dina egna kroppsdelar och en tom toarulle? Om du håller på att formulera din egen önskelista till jul kan du förstås ta i så att du spricker. Men antalet mackapärer du behöver om du är så garntokig att du vill återvinna nystan från begagnade plagg är kort. Väldigt kort. Sedan finns det även sköna mojänger som gör garnarbetet lättare och smidigare. Ta en titt på redskapsboden i min återvinningscentral!

Redskap för garnåtervinning

Continue reading "Prylguide för den riktigt garntokiga"

Nov 08, 2017

Bra, bättre, basker: två busenkla beskrivningar

Finns det någon bättre möss-modell än baskern? Förutom att den gör det en mössa ska — fungerar som ett lock på en termos och behåller värmen i kroppen — kan du stajla den precis som du vill. På sniskan, ned i nacken, neddragen nästan till näsan, lite baggy ... Och så är den faktiskt buslätt att sticka eller virka. Gå på känsla och glädje istället för maskräknande, och sticka en basker, uppifrån och ned. Eller virka en basker nedifrån och upp. Då kan du anpassa den efter eget huvud. Och egen frisyr.

Sticka en basker uppifrån och ned - gratis stickbeskrivning

Continue reading "Bra, bättre, basker: två busenkla beskrivningar"

Nov 04, 2017

Sticka mönster med lyfta maskor, ett maskmysterium

Gillar du pusseldeckare? I sådana fall lär du älska att försöka gissa hur ett stickat struktur- och färgmönster är konstruerat, bara efter en bild. Carina skickade in ett fotografi på en tröja, och som mordgåte-entusiast kunde jag inte motstå maskmysteriet. Blev det någorlunda rätt? Eller blev en oskyldig maska felaktigt utpekad någonstans i färg-, diagram- och beskrivningsrekonstruktionen? Hur som helst är slutresultatet ett skönt och enkelt mönster att sticka. Testa!

Här är ett sätt att sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor. Du använder bara en färg och en garnända per varv.

Continue reading "Sticka mönster med lyfta maskor, ett maskmysterium"

Oct 27, 2017

Så kan du också sticka en tubhalsduk

På hur många sätt kan du egentligen virka och sticka en snurrsjal, loop eller halsvärmare? Ett sätt är att sticka något helt annat. Som en tröja. Så gjorde Idegumman, som upptäckte att det spetsstickade skulle bli så mycket mer användbart som en tub runt halsen.

Continue reading "Så kan du också sticka en tubhalsduk"

Oct 25, 2017

Virkad spetskompetens: uddspetsar, kantspetsar, hyllremsor

Är det omodernt och slöseri med tid att pynta hyllkanterna med en bård? Kanske det. Men det finns annat att dekorera. Här hittar du över 20 snygga spetskanter, virkade på tvären och på längden, som du kan använda för att piffa till mössan, sjalen, linnet eller balkongräcket. Vad sägs om spetskanter med ögon? Punkiga taggar? Halva vågor och hela solfjädrar?

Virka spetskanter och hyllremsor efter gratis beskrivningar

Continue reading "Virkad spetskompetens: uddspetsar, kantspetsar, hyllremsor"

Oct 24, 2017

8 fräcka fördelar med återvunnet garn

Jovisst är det billigt. Och miljövänligt. Och en bra ursäkt för att sitta och kela med garn mest hela tiden. Men det finns faktiskt fler fördelar med återvunnet garn, jämfört med de där nya nystanen som du kan hitta i butik och på postorder. Irriterar du dig på noppor eller knutar mitt i nystanen, eller att det i en beskrivning står att du absolut måste använda ett särskilt garnmärke? Då är återvunnet garn något för dig. Unna dig lyxen!

Har du stickat den själv? Inte än! Saker som bara garnåtervinnare kan säga.

Continue reading "8 fräcka fördelar med återvunnet garn"

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare