Stickblogg, virkblogg: Ett garn blir till

Vilket är det senaste garnet Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn) och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Och du, har du en egen stickblogg eller virkblogg? Tipsa om den på Pysselpolare!

Nytt på Billigt-garn.net:

Aug 21, 2017

Hur mycket garn behöver du? (Som i garnåtgång, inte -längtan)

En av många fördelar med att samla på sig mysteriegarn och udda nystan är att du aldrig behöver fundera på *om* garnet räcker till exempelvis en stickad tröja. Istället får du klura på *hur* dina garn ska leka bäst tillsammans. Men om du nu tänker inhandla garn i ett särskilt syfte, till exempel just den där stickade tröjan, hur ska du då veta hur många nystan du ska stoppa ned i shoppingkassen? Jo, det finns tabeller för garnåtgång. Och webbverktyg. (Men de slår inte min favoritmetod!)

alt=

Continue reading "Hur mycket garn behöver du? (Som i garnåtgång, inte -längtan)"

Aug 17, 2017

Var garn bättre förr? Klassiska råd för återvinnare

Vilket inslag i garnhörnan ger dig störst miljöångest just nu? Mikroplaster i haven? Giftutsläpp? Klimathotet? Helt klart är återvinning mer miljövänligt än nyproduktion. Även av nystan, hur 'eko' garnet än sägs vara. Men det var inte därför stickare och virkare återvann garn själva en gång i tiden. Nä, då handlade det om att hushålla med små resurser, framför allt de i den egna plånboken. Vilka återvinningsråd rekommenderades i de gamla handarbetsböckerna? Och gäller de fortfarande? Ta en skön och upprepad nostalgitripp!

Garnåtervinning 1945 och 2004, nästan 60 år emellan. Men samma sak!

Continue reading "Var garn bättre förr? Klassiska råd för återvinnare"

Aug 15, 2017

Ny tävling! Skön shetlandsull ...

Minns du den lilla pricken på strump-bilden till sommartävlingen? Den markerade den del som kallas 'kil', även om den inte just behöver sitta på en strumpa. Och verkligen inte på alla sorters strumpmodeller. Rätt svar kunde vinnaren av de tunna ullgarnen, Gunvor A!

Nästa tävlingsfråga handlar även den om en liten detalj, men den får du bara beskriven i text. Kan du lista ut vad det är för något? I sådana fall har du möjlighet att vinna återvunnet shetlandsullgarn i vitt och grått, en sådan där färgmix som ger en klassisk raggig look. Sista svarsdag är den 16 oktober, så du har tid att tänka efter.

Vinn shetlandsullgarn i oktober 2017

Continue reading "Ny tävling! Skön shetlandsull ..."

Aug 14, 2017

Våffla till din virkning med upphöjda reliefstolpar

Vad är egentligen hemligheten bakom virkade våffelmönster? Eller virkade flätmönster, ribbmönster och korgmönster? Jo, de innehåller ofta en speciell manöver, som av vissa faktiskt kallas våffelmaskor. Eller upphöjda stolpar. Eller stolpar virkade runt eller om andra stolpar. Och i de allra, allra flesta svenska virkböcker kallas dessa maskor reliefstolpar. Framifrån, och bakifrån. Och ja, det är det där framifrån och bakifrån som är det viktiga, sedan kan du utföra manövern med fastmaskor, halvstolpar, dubbelstolpar och ... Hur som helst, om du vill veta hur du hittar fram och bak på ditt stolpande kan ett gäng streckgubbar vara dig till hjälp. Faktiskt.

Ska du virka våffelmönster eller våffelvirkning? Eller korgmönster? Då virkar du reliefstolpar, oftast.

Continue reading "Våffla till din virkning med upphöjda reliefstolpar"

Aug 11, 2017

Garn är guld! Smycka dig med stickat och virkat

För många väntar skolstart och tillbaka till jobbet-veckor. Och då gäller det att göra sig extra fin, så att ingen märker om du är lite okoncentrerad. Ahem. Ett snabbt sätt att piffa till sig är att förvandla restgarn till snajdigt bling-bling, som halsband, armband, broscher, örhängen och ringar till fingrarna. Jorå, du kan sticka och virka smycken av fullständigt normala garner. Ibland behöver du komplettera med lite metallskrot, som öronkrokar och broschnålar. Ibland piffar du till det med pärlor. Men också helt vanliga knappar blir snyggt. Spana in gratisbeskrivningarna!

Vill du virka armband eller sticka halsband

Continue reading "Garn är guld! Smycka dig med stickat och virkat"

Aug 08, 2017

Bloggar du om dina söta garn?

Det är ett väldigt tjat om att sociala medier gör oss stressade och stillasittande. På samma gång. Men det finns många fördelar med det däringa Internet. Som att du när som helst kan pigga upp dig med videosnuttar på gulliga djurbebisar. Plus att du känna att du är bland garngalningsvänner, delta i ett världsomspännande stickkafé, lära dig vad överdragshoptagning heter på franska (surjet simple), hitta inspiration till nya fräsiga projekt och sprida din kreativitet och skaparglädje till andra. Gör du sådant? Bloggar eller fejsbookar du om dina stickningar och virkningar? Eller har du en favorit-podd som du alltid lyssnar på? Tipsa om din favorit-garnblogg (eller motsvarande) — och det kan absolut vara din egen!

Tipsa om en stickblogg eller virkblogg!

Continue reading "Bloggar du om dina söta garn?"

Aug 07, 2017

Spetskompetens? Du kan vinna tunna ullegull-garn!

Okej, du behöver inte ägna dig åt spetsstickning eller -virkning bara för att dessa garn är tunna. Varför inte sticka eller virka med flera trådar, så att inte tålamodet tar slut innan garnet gör det? Hur som helst, det handlar om vinsten i sommartävlingen, som nu rusar mot sin deadline. Det du har möjlighet att vinna är ett par riktigt tunna ullgarn. De räddades från en korg på Myrorna, och fick sedan en välbehövlig tvätt och omnystning. Tävlingsfrågan är enkel för dig som har koll på strumpans anatomi. Vad heter den där lilla biten som finns på vissa strumpmodeller? Svara senast den 14 augusti!

Vinn tunna garn lämpliga till spetsstickning i augusti-tävlingen.

Continue reading "Spetskompetens? Du kan vinna tunna ullegull-garn!"

Aug 01, 2017

Måla med restgarn: så kan du också sticka strumpor

Måste restgarnsstrumpor vara randiga? Eller ha hjärtan, får, snöstjärnor eller dödskallar på rad? Nix, pix. Du kan lätt sticka stora, enstaka motiv och mönstra strumporna åt ... 'fel' håll. Vad sägs om att pryda ett par strumpor med klotter? Javisst, det går att bära en sorts stickgraffiti på fötterna! Oavsett vilka motiv du vill ha får du en spännande effekt om du stickar strumpor i intarsiastickning. Stickbeskrivningen som jag utgick ifrån delade in strumporna i en vänster- och en högerfärg. Det räcker finfint.

Sticka strumpor med valfritt motiv

Continue reading "Måla med restgarn: så kan du också sticka strumpor"

Jul 31, 2017

Vad är det för magiskt med att sticka 'magic loop'?

Vill du starta ett gräl bland strumpstickare ska du fråga vad som är bäst: strumpstickor eller magic loop. Jag? Jag står utanför fajten, för jag föredrar två rundstickor. Vad är då 'magic loop'? Jo, det är ett namn på konsten att rundsticka något litet på en lång rundsticka. Som strumpor. Vantar. Grisar. Men vad ska det vara bra för? Hur lägger du upp? Och finns det särskilda stickbeskrivningar att följa? Häng med i magic loop-översikten.

Hur stickar jag med magic loop?

Continue reading "Vad är det för magiskt med att sticka 'magic loop'?"

Jul 29, 2017

Bolero! 28 axelvärmare att sticka och virka

Fort: Vad är egentligen skillnaden mellan en bolero, en själavärmare och en axelvärmare? Och framför allt: Vem bryr sig? Om du är ute efter att skyla eller värma axlarna, kanske också armarna, kanske också bröstet, ska du absolut satsa på att sticka eller virka en axelvärmare av något slag. i många fall behöver du inte maska mycket mer än ett rektangulärt stycke. Dessutom får dina snyggaste restgarner en chans att visa upp sig på festen, träningen eller kontoret. Här hittar du 28 olika gratisbeskrivningar på axelvärmare, oavsett officiell beteckning.

Sticka en bolero

Continue reading "Bolero! 28 axelvärmare att sticka och virka"

Jul 27, 2017

Här hittar du (också) garn att återvinna

Har du besökt några secondhandbutiker i sommar? Inte jag. Tyvärr. Men att det inte finns några begagnataffärer i närheten betyder inte att du är tvungen att köpa sådant där ... vahetere ... nytt garn. Nix, det finns många platser att få tag i garn att återvinna, alltså gamla tröjor och babyfiltar och annat stickat och virkat. Och ofta är dessa ställen billigare och smidigare att ta sig till än en välgörande butik för Röda korset, Frälsningsarmén, Stadsmissionen ...

Här kan du hitta garn att återvinna till stickning och virkning

Continue reading "Här hittar du (också) garn att återvinna"

Jul 22, 2017

Tips! Sticka och virka med plastpåsar

Även om du försöker sluta använda plastpåsar finns de där, snudd på överallt. Du som enskild individ kan kanske inte göra så mycket åt plasten som flyter runt i världshaven, men du kan åtminstone se till att ditt eget hem inte översvämmas av kassa kassar. Klipp helt enkelt påsarna till plastremsor och sticka och virka något läckert av dem! Till exempel en ... ny shoppingkasse. Eller ett par sandaler. Eller en matta. Eller en ... Här hittar du idéer och beskrivningar för plastpåse-garn.

Sticka och virka av plastpåsar - gratis beskrivningar och mönster

Continue reading "Tips! Sticka och virka med plastpåsar"

Jul 20, 2017

Virka ett enkelt halsband (med eller utan sommarminnen)

Bära halsband? Vem, jag? Att bära smycken är en av de tokigheter jag gör på semestern. Och så tossigt är det inte; det kombinerar virkning och att samla på stenar och snäckskal. Till själva halsbandet virkar du en enkel snodd, som på håll påminner om en kedja eller en vriden makraméfläta. Och du behöver inte hänga på en massa strandfynd, utan kan välja något finare. Eller inget alls. Med bara ett varv går det snabbt som bara den.

Virka ett snabbt och enkelt halsband. Bara ett varv! Gratis mönster

Continue reading "Virka ett enkelt halsband (med eller utan sommarminnen)"

Jul 15, 2017

Öka i stickning: 3 gånger 2 maskor i 1

Det finns en sorts ökning som kallas 'sticka i främre och bakre maskbågen', eller 'knit front and back' på engelska. Men den kan också heta 'sticka 1 rät, 1 vridet rät i samma maska', som en Billigt garn.net-läsare upptäckte. Men hur stickar du egentligen sådana ökningar? Och finns det något sätt att få dem lite ... mindre synliga? Här kan du lära dig tre versioner av ökningar där du stickar två maskor i en. Välj din egen favorit!

Tre varianter av ökningen 'sticka två maskor i en': nästan osynlig, mindre synlig, synlig.

Continue reading "Öka i stickning: 3 gånger 2 maskor i 1"

Jul 13, 2017

Sticka en bild: intarsiastickning, utan hål

Kräver ungarna att du ska sticka Pokémon-tröjor till dem, eller kanske något med en buss eller en häst? Vill du sticka ett täcke med porträtt av din hund? Tekniken att "fälla in" ett enskilt motiv eller en bild efter ett diagram kallas för intarsiastickning. Och på ett sätt är det precis så lätt som det verkar. Du stickar med en färg och ett nystan i taget, släpper och tar upp nästa mönsterfärg. Men hur stickar du intarsiastickning utan att få hål mellan färgerna? Häng med i den lilla minikursen där du får koll på den viktiga armkroken. Bonus: ett diagram på en liten alien. Det är alltid bra att ha.

Nej, du måste inte sticka Pokémon och My Little Pony. Du kan förvandla vilken bild som helst till ett stickmönster.

Continue reading "Sticka en bild: intarsiastickning, utan hål"

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare