Återvinn garn, precis som de gjorde förr (men inte så förr)

Lär dig att återvinna garner

Återvinn garn! Redan innan vi kände oss klimathotade och överkonsumerade stickade och virkade handarbetare av garn från gamla avlagda plagg. Här är lite samlad visdom från äldre tider. Och nä, vissa av råden passar inte helt till moderna, mer funky fibrer.

"I ett hem kommer det ju förr eller senare att finnas en del stickade varor, som antingen äro halvnötta eller hopplösa i fasonen, varför de komma att bli liggande. Det är emellertid bättre att ta och repa upp dessa stickningar och då endast för egen del ta vara på det, som ej är alltför slitet."

Ur Handbok i stickning av Barbro Wahlund-Lundquister, 1946.

Jomenvisst. Din farfars far och min mormor gjorde det, istället för att klaga på dyra garn: virkade nytt av gamla stickade plagg.

Och det var precis den garnuppfostran jag fick. Varför använda "köpegarn" när garderoben är full av plagg som kan bli garn på nytt? Alltså inte krusigt upprepsgarn, utan slätt och fint garn, precis som mormor lärde mig.

Var lärde sig mormor detta? Förmodligen var det en kunskap som gick i arv, men det finns också gott om skriftliga källor.

I tidningen Stickat nr 4 från 1946 inleds beskrivningarna med "Stickråd och stickkurs". Och vad står där? Jo, förutom det vanliga tugget om vikten av att sticka en provlapp och att införskaffa tillräckligt med garn:

"Man kan mycket väl repa upp ett gammalt plagg och använda garnet på nytt om man förfar enligt följande: När garnet är upprepat, 'pasma' upp det i prydliga pasmor, som man knyter om på 3-4 ställen. Tvätta sedan garnet i en ljum tvållösning, skölj väl och klappa in pasmorna i en torr duk och häng upp dem till tork."

Även om garnkvaliteterna har utvecklats rejält — textilindustrin har inte silkesvantarna på — gäller i huvudsak samma tricks som förr. Som det står i Handbok i stickning från 1946:

"Det upprepade garnet ska man inte ... nysta i stenhårda nystan för att garnet skall rätta till sig."

Istället ska man

"göra små härvor av garnet... Då man är färdig med upprepningen, tvättar man härvorna."

I boken Stickskolan från 1954 påpekar författarna också att du inte genast ska använda det upprepade, krulliga garnet. Dock utan att tala om varför:

Upprepsgarner kräver en speciell behandling för att med fördel kunna användas på nytt.

Det viktiga är att försiktigt sprätta, nysta, härva, tvätta och sedan torka härvorna hängande:

"Man knyter en lätt tyngd i underkanten så att garnet blir slätt och de gamla maskorna rätar ut sig utan att sträckas."

Återvinn garn med modern tvist

Stämmer råden? Jovisst, men inte exakt. På den gamla tiden använde de mest ull, till och med när de stickade baddräkter. Ull är elastiskt, har stickstuds, och ska därför inte spännas.

Jag återvinner nästan allt: bomull, silke, alpacka, blandgarner, "soft shetland", bandgarner, bisarra akryl/ramie-mixar, mikrofibrer, polyester-testar med paljetter ...

Efter över 30 år som garnåtervinnare har jag lärt mig vilka garn som behöver härvas och vilka som behöver lindas, och hur jag bäst ska brottas med sömmarna. En bra grundregel är: härva elastiska garn, linda stumma garn.

Och jag återvinner inte bara egna stickningar som är "hopplösa i fasonen" och som nött sönder mitt samvete. Nej, jag köper gamla ratade, kommersiellt stickade plagg i secondhandbutiker och på loppisar.

Men även om du bara repar upp och återvinner garn från egna plagg kommer du långt. Som Stickskolan skriver:

"Även små restpartier av upprepsgarner kan utnyttjas till att sticka i nya delar på vantar och strumpfötter och blir dessutom förträffliga muddar på sydda plagg ... En nylonblandad vante kan t. ex. gott ha en krage av upprepsgarn i avvikande färg."

Vill du återvinna garn på både det gamla och det mer moderna sättet? Spana in steg-för-steg-kursen som kombinerar gammal kunskap med fräsch materialkännedom.

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare