Vill du virka spetskanter till en filt, sjal, gardin, eller varför inte hyllremsor och hyllbårder ... Ja, du vet, separata virkade kantspetsar och uddspetsar som också kan fungera som ... hyllvärmare? Dekorativa är de i alla fall, och här får du tips om mönster till spetsar och kanter. Virka dem av dina restgarn på tvären och på längden, och fäst dem på vad du vill.
Det började med ett mejl. Sedan följde ett äventyr som vi kan kalla "Hundraåringen som satt på en hylla och försvann".
Mia epostade och undrade var hon kunde hitta virkmönster på "hyllvärmare (hyllremsor eller vad de nu kallas). Har lovat virka sådana till en kompis 1700-talstorp. De mönster på hyllvärmare jag hittar är virkade på längden (typ, lägg upp 856 maskor...), men jag vill virka på höjden för att lättare kunna stoppa när jag vill."
Hyllremsor. Ursäkta mig medan jag försöker hålla min upphetsning på minimum. Var det en sorts tidig stickgraffiti?
Sålunda fick Mia ett par länkar till beskrivningar på ... ja, inte hyllremsor som sådana, utan till spetskanter.
En kantspets eller uddspets är samma sak som en hyllkantsremsa, bara att du fäster den senare på en hyllkant, snarare än en handduk, gardin eller filt.
Och vice versa. Du kan spetsa till dina virkade, stickade och sydda verk med samma sorts spetskanter som fungerar som hyllremsor.
Hyllbårder hör till den där gammeldags, lantliga inredningsstilen. Å andra sidan kan den person som föredrar att inreda enligt modellen "krom och gamla pizzakartonger" också ha glädje av lösa spetskanter som sys fast efteråt.
Kanske inte för att kanta tygnäsdukarna eller hyllan, men för att piffa till jeansshortsen, sjalen, glasburkar, fleecepläden, kjolen, barntröjan ... Eller för att garnbomba parkbänkar, elskåp, soptunnor och utomhusgym.
(Vill du istället ha en väldigt smal dekorkant? Satsa på kräftmaskor.)
Inspirerad började jag provvirka dröser av snajdiga spetskanter. Både moderna och sådana som är närmare eller över 100 år gamla.
Ja, vi talar om den tid då allmän, kvinnlig rösträtt fortfarande var en stridsfråga eller en nymodighet. De är alltså så ålderstigna att de inte längre är upphovsrättsskyddade, utan ligger fritt tillgängliga i den skummande massa av information som vi kallar Internet. Närmare bestämt platserna Internet Archive, Google Books och Antique Pattern Library.
Då fanns det plötsligt massor av gratismönster!
Och de är ljuvliga. Perfekta för restgarner i sköna färger.
Här har du mina favoriter, framför allt virkade på tvären, men också några virkade på längden. Alltså att du börjar med värsta långa luftmaskkedjan.
Till de gamla virkbeskrivningar som inte längre är upphovsrättsskyddade hittar du också en tolkning — snarare än översättning — på svenska.
Förkortningar? m = maska. lm = luftmaska. sm = smygmaska. fm = fast maska. st = stolpe. hst = halvstolpe. dst = dubbelstolpe.
Spetskanterna är virkade med 3 mm-virknål i 8/4-virkgarnet Drops Loves You 7 från garnaffären Hobbii. De är maskintvättade i 40 grader, sedan våtspända.
De drastiska färgskillnaderna beror på att de är avfotograferade olika tider på dygnet.
Utseendet och bredden du får på dina spetskanter beror självklart på vilket garn och vilken virknål du använder. Spetsar brukade traditionellt virkas med tunn, vit virktråd i bomull eller silke, och virknålar så spinkiga att de kunde förväxlas med synålar.
Givetvis kan du virka en spetskant i garn från gamla T-tröjor eller plastpåsar och en 9 mm-virknål. Mänskligheten har gjort framsteg.
När du virkar en kantspets på tvären eller höjden börjar du med ett litet gäng luftmaskor och virkar så långt du behöver. Eller så långt garnet räcker.
Hyllspets eller gardinspets
På bloggen Eva å Kent Mild finns en beskrivning på en hyllspets eller spetskant som virkas på tvären.
3 x moderna hyllremsor
Visst designas hyllremsor även i modern tid. På garntillverkaren Svarta Fårets gamla blogg (arkiverad av Internet Archive) kan du hitta tre olika beskrivningar på virkade hyllremsor, spetskanter eller uddspetsar. Och du virkar dem (i huvudsak) på tvären. Modellerna kallas rosa, grå och grön. För hur lätt är det att ge en hyllremsa ett attraktivt namn? Den turkosa kantremsan på bilden ovan är virkad efter mönstret till den gröna hyllremsan. (Förhoppningsvis hamnar dessa fina spetskanter snart i Svarta Fårets nya mönsterbank.)
Bladig spetskant (pdf, via Internet Archive)
Gillar du att virka efter diagram? Grattis! Webbplatsen MyPicot har massor av diagram och mer utförliga beskrivningar på virkade spetskanter, på längden och tvären. Den här småbladiga varianten är buslätt.
Virkad hyllspets från 1927
Projekt Runeberg digitaliserar nordiska verk som är fria från upphovsrätt och gör dem tillgängliga på Internet. Där hittar du till exempel Husmoderns handbok. (Huvudredaktören Kerstin Wenström har alltså varit död i mer än 70 år.) I boken finns flera läckra spetskanter, bland annat en hyllspets.
Följ mönstret som det är, eller prova min version:
Lägg upp 21 lm.
Varv 1: Virka 1 fm i den 2:a m från nålen. Virka 4 st, 2 lm, hoppa över 2 m, 1 st, 2 lm, hoppa över 2 m, 4 st, [2 lm, hoppa över 2 m, 1 st] x 2. Vänd. 5 lm.
Varv 2: Virka 4 st med start i den 2:a stolpen på varvet nedanför, [2 lm, hoppa över 2 m, 1 st] x 3, vänd. 5 lm.
Upprepa varv 1 och 2 tills remsan är så lång som du vill ha den.
Tips! När du virkar den sista stolpen på de udda varven kan du virka den i 5 lm-bågen, istället för att räkna maskor. Och de fyra stolparna i gallret? Första och sista stolpen virkar du över tidigare varvs stolpar, de två i mitten virkar du i lm-bågen.
Liten uddspets
O ja, det finns massor av sköna spetskanter i Husmoderns handbok. Denna kallas för "liten uddspets", och så här lyder den i min version:
Lägg upp 6 lm. I den 3:e maskan från virknålen virkar du (1 st, 2 lm, 1 st, 3 lm, 1 st, 2 lm, 1 st). Virka 2 lm, 1 st i den första uppläggningsmaskan. Vänd.
Varv 1: * 5 lm. I lm-bågen i mitten av de 4 st virkar du (1 st, 2 lm, 1 st, 3 lm, 1 st, 2 lm, 1 st). Vänd.
Varv 2: Virka 6 lm. Virka 1 sm i den 5:e m från virknålen (picot). Virka 1 lm. I lm-bågen i mitten av de 4 st virkar du (1 st, 2 lm, 1 st, 3 lm, 1 st, 2 lm, 1 st). Virka 2 lm, 1 st i 5 lm-bågen. Vänd.
Upprepa från * tills du känner dig färdig.
Spetskant med picot-vågor
I boken Artamo crochet bok från 1916 heter denna kantremsa "mile-a-minute picot lace no C152". Jag föredrar "picot-vågor". Min version av spetskanten i övrigt? Den lyder så här:
Lägg upp 10 lm. Virka 1 st i 8:e m från virknålen. 6 lm, fäst med en sm i den först upplagda lm.
Varv 1: Vänd, 1 lm, 2 st i närmaste lm-båge, gör en picot genom att virka 5 lm och fäst den med en smygmaska tillbaka i den senast virkade stolpen (främre maskbågen + den främre längsgående tråden under själva maskbågen), 4 st i samma lm-båge som tidigare. Virka 2 lm, 1 st i föregående varvs st, 2 lm, en st i sista lm-bågen.
Varv 2: Vänd, 5 lm, 1 s
t i st (den andra från ytterkanten räknat), 6 lm, fäst med en smygmaska i den 2:a st i stolpgruppen på varvet nedanför.
Upprepa varv 1 och 2 tills kantspetsen är så lång som du vill. Det är snyggast att sluta på varv 1.
Spetskant med cirklar och pluppar
Jag vet, jag vet: Det ser ut som något från en LSD-tripp, men den här virkade raringen med cirklar och picotpluppar är faktiskt även den en hundraåring. Den publicerades med flera spejsade spetskanter år 1916 i The Priscilla crochet book, edgings and insertions no 2. Mönstret är fullständigt begripligt, men du får gärna gå efter min tolkning istället:
Denna spetskant eller hyllremsa är strösslad med picoter. Dem virkar du på detta sätt: Virka 5 lm. För in virknålen i den främre maskbågen på den fm du virkade senast + den lodrätta tråden som ligger längst fram under den främre maskbågen på fastmaskan. Gör en smygmaska. Japp, det är 1 picot.
Först virkar du en knasig treklöver med båge:
Lägg upp 10 lm. Slut till en ring med 1 fm i den första lm. Virka 7 lm. Fäst med 1 fm i skarven på 10 lm-ringen. (Ringarna bildar ett V.) Vänd. Virka 7 lm, fäst med 1 fm i mitten på den första 7 lm-ringen. Virka 8 lm, fäst med 1 fm i mitten på 10 lm-ringen. Vänd. Puh.
Bågen med 8 lm är den du virkar picoterna i. Bågen med 7 lm bildar den sicksackiga toppen.
Nu är det dags för själva cirklarna och plupparna:
* (3 fm, picot, 6 fm, picot, 3 fm) i 8 lm-bågen. Virka 7 lm, 1 fm i sista lm-bågen. Vänd.
Virka 7 lm, 1 fm i lm-bågen, virka 8 lm, fäst med 1 fm i en maska mitt mellan de två picoterna. Vänd.
Upprepa från * tills du inte tyar längre. Eller tills spetsen är tillräckligt lång.
Punkclowning spetskant eller hyllremsa
Den här dekorkanten är också retro. Inte bara för att det finns en massa liknande i de gamla virkböckerna, utan också för att jag brukade virka sådana här spetskanter på ungarnas tröjor. Och beskrivningen är superlätt:
* Lägg upp 12 lm. Virka 1 sm i 6:e m från virknålen. Virka 1 fm, 1 hst, 2 st, 1 lm, hoppa över 1 m, 1 st i sista m. Vänd inte. Upprepa från * tills kanten är så lång som du vill.
Bred bård med blommor
O, vilken snygging till hyllremsor och stadiga spetskanter. Kanske till en handduk? Originalet är även den från 1916 och The Priscilla crochet book, edgings and insertions, no. 2. I min tappning lyder den så här:
Lägg upp 10 lm. Hoppa över första lm och virka 9 fm. Vänd.
* 1 lm, 1 fm i enbart bakre maskbågen på varje maska för att få en ribbeffekt. Vänd.
Upprepa tills du har 6 stycken ribbor (alltså 12 varv), och vänd alltid med en luftmaska. Luftmaskan räknas *inte* som en maska. Hoppa *inte* över första maskan. Kontrollera att du hela tiden har 9 fm på varvet!
Dags att virka blommorna.
Vrid på virkningen 90 grader; du ska virka på långsidan. Virka 9 lm, fäst med en sm mellan den 3:e och 4:e ribban, virka 9 lm, fäst med en sm i den sista maskan på det första varvet. Vänd.
Virka 12 fm i den första lm-bågen. Virka 6 fm i den andra lm-bågen. Vänd.
Virka 9 lm. Virka 1 sm i den 7:e m från virknålen för att göra en liten ring. Virka 4 lm, 1 dst i ringen, sedan [3 lm, 1 dst i ringen] x 5. Fäst med 1 sm i mitten av de 12 fm. Vänd.
Blomblad: (1 fm, 3 st, 1 fm) i varje lm-båge (= 6 ggr). Virka 2 fm över de två lm. Virka 6 fm i resten av 9 lm-bågen.
Upprepa från *, med en skillnad: När du gör det första blombladet, fäst det i mitten av det sista bladet på den förra blomman. Alltså: (1 fm, 2 st, sm i i mitten på förra blommans sista blomblad, 1 st, 1 fm) i den först lm-bågen.
Enkel hyllremsa eller bård med picoter
Lättvirkad, diskret och effektiv. Visst finns det många användningsområden? Den finns i boken The Rundall book of edgings, medallions, insertions and tatting från 1915, och är alltså över hundra år gammal. Där kallas den helt enkelt för "Fig 7". Ja, boken innehåller så många spetskanter att de helt enkelt tilldelas nummer.
Picot = virka 3 lm, fäst genom att virka en sm i 3:e m från virknålen.
Lägg upp 8 lm. Börja i den 3:e m från nålen och virka 4 st, 2 lm, 1 st i sista maskan. Vänd. 3 lm, picot, 4 st i lm-bågen, 3 lm, 1 st i de sista 3 lm från föregående varv. Vänd.
Varv 1: * 3 lm, 4 st i lm-bågen, 2 lm, 1 st i samma lm-båge. Vänd.
Varv 2: 3 lm, picot, 4 st i lm-bågen, 3 lm, 1 st genom de 3 lm från föregående varv. Vänd.
Upprepa från * tills bården är så lång som du vill ha den.
Kantspets med blad och bär
Hm. Egentligen jobbar du mest på längden, snarare än tvären. Men den första långsträckan börjar med bara ett par maskor. Den här klassiska modellen är inspirerad av Emma Farnes häfte Edges and corners (pdf, sidan 3) från 1915. Den kan du hitta inskannad på Antique Pattern Library. Min version:
Varv 1, bären: * Virka 11 lm, i den 5:e maskan från virknålen virkar du 3 dst, 4 lm, 1 sm i samma maska som dst:arna. Upprepa från * tills remsan är ... ungefär så lång som du vill ha den. Virka då 6 lm till.
Varv 2, sicksackkanten med blad: Virka från höger till vänster. Hoppa över 1:a m från virknålen, virka sedan 1 fm i nästa luftmaska. * 4 lm, 1 dst bredvid fastmaskan. 5 lm, virka 1 dst i den 5:e m från virknålen. Virka 1 fm runt luftmaskeremsan mellan bladen. Upprepa från * tills du kommit till den sista luftmaskestumpen. Fäst med 1 fm i sista maskan. Vänd.
Varv 3, slutspurten: Virka 12 lm, virka 1 fm mellan bågarna. * Virka 6 lm, 1 fm mellan bågarna. Upprepa från * tills du kommit till den sista bågen. Virka 12 lm, fäst med en fm i sista maskan.
Tips! Du plågar en stackars luftmaska väldigt mycket i den här modellen. För att hindra att den blir utspänd som en "öl byggde denna vackra kropp"-tröja kan du föra ned virknålen i två trådar: den övre maskbågen och den bakomliggande tråden. På så sätt håller luftmaskan formen bättre.
Dessutom: Istället för att virka 12 lm kan du virka smygmaskor fram till första mellanrummet mellan bågarna.
Virkad kant med fyrklöver och treklöver
Minns du Emma Farnes häfte Edges and corners (pdf, sidan 6) från 1915? Den som fanns på Antique Pattern Library? Som namnet antyder är den full av just spetskanter. Den här raringen ska egentligen virkas fast direkt på tyget, på duken, lakanet, handduken eller vad det nu är frågan om. Men jag mojsade om den till en lös kantspets. Eller hyllremsa.
Varv 1, där du virkar översta halvan av fyrklöverna (tre blad som väntar på ett fjärde): Virka 4 lm. * Virka 2 st i den 4:e m från virknålen (= ett blad). Virka 4 lm, i den 4:e m från nålen virkar du (2 st, 3 lm, 1 sm, 3 lm, 2 st = två blad). Virka 9 lm. Upprepa från * tills remsan är lite längre än du vill ha den. Avsluta vid tredje bladet, precis innan de sista 9 lm.
Varv 2, där du virkar treklöverna plus det sista bladet på fyrklöverna: Vänd inte. * Virka 3 lm. I samma stackars luftmaska som tidigare: (1 sm, 3 lm, 2 st, 3 lm 1 sm). Virka 3 lm och fäst med en sm i samma maska som fyrklöverns första blad började. Gör smygmaskan i 2 trådar för att inte tänja ut maskan. (1 fyrklöver färdig). Virka en treklöver: Virka 8 lm. I den 4:e m från virknålen virkar du (2 st, 3 lm, 1 sm, [3 lm, 2 st, 3 lm, 1 sm] x 2). Virka 4 lm och fäst med 1 sm över två trådar i början på nästa fyrklövers blad. Upprepa från * till och med sista fyrklövern.
Varv 3 och överkant: Ta av garnet. Med nytt garn, virka från höger till vänster: 5 lm, 1 fm i toppen på fyrklövern, * 11 lm, 1 fm i toppen på fyrklövern. Upprepa från * till sista fyrklövern. Virka 7 lm, vänd. Virka 1 st i 4:e m fr nålen. Fortsätt virka 1 st i varje m.
Virkad vintage-kant
Den här kanten är så stadig att den passar bättre som hyllremsa än som kantspets till en sjal. Om vi säger så. I huvudsak jobbar du med fastmaskor. Modellen är från 1850, och du hittar den tillsammans med andra virkade spetskanter i boken The Knitted Paletot, with Eight New Transverse Crochet Edgings på Google Böcker
Lägg upp 12 lm.
Varv 1: Vänd och virka fm (med början i den 2:a m från virknålen) = 11 m.
Varv 2: Vänd, virka 6 lm, virka 1 st i den 3:e fm, [1 lm, 1 st] x 4.
Varv 3: Vänd, 1 lm, virka 1 fm i st, [1 lm i lm-bågen, 1 fm i st] x 4, 2 fm i lm-bågen.
Upprepa varv 2 och 3 tills kanten är så lång som du vill ha den.
Bred spetskant
Aj, aj, den här behöver verkligen våtspännas för att komma till sin rätt. Jag menar: verkligen. Dessutom kan du inte sluta precis efter avslutat varv, utan måste fibbla till den lite extra. Men snygg är den! Och gammal. År 1899 publicerades den i A treatise on embroidery, crochet and knitting.
Lägg upp 17 lm.
Varv 1: Virka 1 st i den 5:e m från virknålen. Virka 7 lm, hoppa över 5 m, 4 st, hoppa över 2 m, 1 st. Vänd.
Varv 2: [4 lm, virka 1 fm i den 4:e m från virknålen] x 3, 1 st i föregående varvs st. Hoppa över 4 st, virka 4 st i 7 lm-bågen. Virka 7 lm, (1 st, 2 lm, 1 st) i sista lm-bågen. Vänd.
Varv 3: 5 lm, 1 st i 2 lm-bågen, 7 lm. Virka 4 st längst fram i 7 lm-bågen. Hoppa över 4 st och virka 1 st i den sista st.
Upprepa varv 2 och 3.
Avsluta på varv 2, efter picoterna. Virka sedan 1 st i föregående varvs st, hoppa över 4 st, 1 st i 7 lm-bågen. Slut!
Filetvirkad hyllremsa
Okej, den här är bara inspirerad av en kantspetsmodell i Old and new designs in crochet work från 1900. Kika i boken och se om du föredrar originalets spetskanter.
Virka 6 lm, slut till en ring med 1 sm.
Varv 1: Virka 3 lm, (3 st, 2 lm, 1 st) i ringen.
Varv 2: Virka 5 lm. Vänd. Virka 3 st i 2 lm-bågen, 2 lm, 1 st i nästa lm-båge.
Varv 3: Virka 5 lm. Vänd. Virka 1 st längst fram i 2 lm-bågen, virka 2 lm, virka (3 st, 2 lm, 1 st) i sista lm-bågen.
Varv 4: Virka 5 lm. Vänd. Virka 3 st i 2 lm-bågen, [virka 2 lm, hoppa över 2 m, 1 st] x 2, 2 lm, 1 st i sista lm-bågen.
Varv 5: Virka 5 lm. Vänd. Virka 1 st i 2:a st från kanten. [Virka 2 lm, hoppa över 2 m, 1 st] x 2, 2 lm, (3 st, 2 lm, 1 st) i lm-bågen.
Upprepa från varv 2.
Bred uddspets
Om modellen ur Husmoderns handbok kallades liten uddspets måste den här vara bred. De är väldigt lika. Just den här är något yngre, från 1912, och är knapphändigt beskriven i häftet Crocheted Edgings and Insertions with Complete Instructions (pdf, sidan 5). Och javisst, där hittar du också fler spetskanter.
Lägg upp 11 m. Virka 1 st i den 4:e m från virknålen. 2 lm, hoppa över 3 m, (1 st, 2 lm, 1 st) i nästa m, hoppa över 2 m, (1 st, 2 lm, 1 st) i nästa m. Vänd.
Varv 1: 5 lm, (1 st, [1 lm, 1 st] x 4) i första 2 lm-bågen, (1 st, 2 lm, 1 st) i nästa 2 lm-båge, 2 lm, 2 st i sista lm-bågen. Vänd.
Varv 2: 3 lm, 1 st i st, 2 lm, (1 st, 2 lm, 1 st) i 2 lm-bågen. (1 st, 2 lm, 1 st) mellan 2:a och 3:e stolpen i 5 st-gruppen. Vänd.
Upprepa varv 1 och 2.
Virka spets med uddar och picoter
Carina hittade en av sina provbitar av en kantspets, men inget mönster. Men hon lyckades testvirka sig fram till en beskrivning!
Virka en böljande kant med picoter
Visst, du kan sticka en sjal och sedan fästa en spetskant på den. Eller så kan du börja med att virka en lös kantspets och sedan sticka en sjal, nedifrån och upp, utifrån den. Karin Skara har flera virkade spetsar att välja på till "Marumssjalen", och de passar finfint till annat. Som hyllremsor och kanter till filtar.
Rejäl (och fin) virkad uddbård (pdf)
Tycker du att uddspetsarna och hyllremsorna här verkar lite taniga? Garngrossisten bjussar på en virkbeskrivning till en hyllbård som uppges bli 10 cm hög. Men det förutsätter att du använder ett väldigt tunt garn (12/3) och en tanig virknål. Kliver du upp i grovlek kan udden bli väldigt maffig, för du börjar med 51 luftmaskor.
Kantband med picoter
Tidningen Land kallar sin virkade hyllremsa för kantband. Det alstrade roligheter i kommentarsfältet, så länge det fanns. Bäst var "Slöseri med tid!" (Vilket är mest tidsslöseri: att kommentera virkbeskrivningar eller att virka spetsar? Diskutera i grupp!) På DIYSweden finns informationen du inte hittar i Lands version av beskrivningen, nämligen hur du sätter fast hyllremsan (dubbelhäftande tejp.)
Virkad uddspets eller spetskant
Det är en klassisk look på den virkade remsan som Allas har som gratismönster. Tanken är att du kan använda den som kantspets till något av tyg, och att du då bör virka ihop spetsen till en ring. Men du kan givetvis använda den lös som hyllremsa eller som inramning till en sjal.
Mellanspetsar och kantspets
De tre spetsarna på Virkade saker ska egentligen virkas i tunt, tunt garn. Och så är två av dem mellanspetsar. Men alla tre kan bli tjusiga hyllremsor, beroende på hur breda remsor du vill ha.
Virka hyllbård eller spetskant med uddar
O, en sådan raring! (Som du hittar efter att ha skrollat förbi en virkad dukkant och en beskrivning till ett insynsskydd.) Du börjar med att virka spetsen på höjden eller tvären i form av ett smalt rutnät, med extra luftmaskbågar på ena sidan. Och sedan virkar du förvandlar du de där luftmaskbågarna till uddar med blommor och små extra blommor emellan. OBS! Beskrivningen i Hemmets Journal saknar ett stycke information, nämligen just hur du virkar "blomma". Jag gör så här för att få en liten blomma med tre blad:
Virka 5 lm. Virka 1 smygmaska i den 6:e m från nålen (som antingen är en stolpe eller en luftmaska). [Virka 5 lm, virka 1 smygmaska i samma maska som förra smygmaskan] x 2.
Om du virkar på längden börjar du dina spetskanter med att lägga upp en hel massa luftmaskor. Det vill säga en luftmaskremsa som är lika lång eller en aning längre än den längd du behöver.
Du kan också lätt använda de här beskrivningarna för att virka direkt på objektet du ska spetsa till. Och då kan du skippa luftmaskeslamsan helt.
Virkad hyllremsa
Jo, du börjar med en lång luftmaskkedja, men beskrivningen är enkel. Och snygg. Du hittar den på bloggen 70 % garn.
Virkad uddspets
Lite mer kompakt i looken, och ändå spets...ig. Ursprungligen var Majas Manufakturs uddspets tänkt att virkas på en sjal. Men om du börjar med en luftmaskkedja får du en lös kant med fler användningsområden.
Kantspets till överkast
Från början är Drömhem och trädgårds beskrivning (via Internet Archive, då den inte tycks hängt med i flytten till Allas.se) kreerad för rundvirkning direkt på ett virkat överkast. Men börja istället med luftmaskor och ett varv fastmaskor för att få separata spetskanter. Stolparna och picoterna blir lika snygga i fram och tillbaka-varv. I exemplet ovan har jag virkat tre picoter istället för fyra.
Luftig spetskant
Den här kantspetsen består mest av luft. Och så är den också väldigt snabbvirkad. Året var 1949 och boken Crochet and Tatting Heirloom Edition, Star Book No. 66. Enligt Internet Archive är den inom "public domain", det vill säga fri användning. Och det torde den vara enligt svenska upphovsrättslagar också.
Lägg upp en luftmaskkedja som är lika lång eller en gnutta längre än att du vill att remsan eller spetskanten ska vara. Virka 1 st i den 8:e maskan från virknålen.
* Gör en picot genom att virka 3 lm och fäst den med en smygmaska tillbaka i den senast virkade stolpen (kör ner virknålen i främre maskbågen + den främre längsgående tråden under själva maskbågen). Virka 3 lm, hoppa över 3 m på lm-kedjan, virka 5 st, 7 lm, vänd.
Virka en sm i den första st av 5 st-gruppen, 1 lm, vänd.
Virka (5 fm, 4 lm, 5 fm) i 7 lm-bågen. Virka en sm i den sista st av 5 st-gruppen (främre maskbågen + den främre längsgående tråden under själva maskbågen). 3 lm, hoppa över 3 m på lm-kedjan, virka 1 st.
Upprepa från * tills du har slut på luftmaskor.
Spetskanter med ögon
O, hur knäppig och härlig är inte den här? Eller är det bara jag som ser ögonen? År 1930 kom någon på denna kantspets, och publicerade den i boken How to make baby Irish crochet lace. Den ska alltså skrämma bebisar. Skoj! Eftersom det inte tycks stå någon författare torde den ha passerat gränsen för att vara skyddad av upphovsrätten även i Sverige. Så här lyder min transmogrifiering:
Virka en lång luftmaskkedja. Du behöver lägga upp 9 lm per "öga", plus 14 lm för det sista ögat. Maskantalet ska alltså vara delbart med 9 + 14.
1 picot = virka 5 lm. För in virknålen i den främre maskbågen på den fm du virkade senast + den lodrätta maskbågen som ligger längst fram under den främre maskbågen på fastmaskan. Gör en smygmaska.
Varv 1: Virka 1 st i den 8:e m från virknålen. * Virka 2 lm, hoppa över 2 m, 1 st. * Upprepa från * över hela varvet.
Varv 2: Vänd. 1 lm. ** 3 fm i nästa lm-båge, (2 fm, picot, 2 fm) i nästa lm-båge, 2 fm i följande lm-båge. Vänd.
Virka 9 lm, fäst med 1 sm i mitten av de 3 fm i lm-bågen bakom picoten. Vänd.
Öga utan fransar: Virka 14 fm i 9 lm-bågen, virka 1 fm bredvid de 2 fm på den nedre rutraden. 3 fm i nästa lm-båge, (2 fm, picot, 2 fm) i nästa lm-båge, 2 fm i följande lm-båge. Vänd.
Virka 9 lm, fäst med 1 sm i mitten av de 3 fm i lm-bågen bakom picoten. Vänd.
Öga med fransar: (4 fm, picot, 3 fm, picot, 3 fm, picot, 4 fm) i 9 lm-bågen. Virka 1 fm bredvid de 2 fm på den nedre rutraden. Upprepa från ** tills du har slut på luftmaskor.
Virka blommig spetskant
Även denna är från The Priscilla crochet book, fast en annan utgåva. Nämligen en tidigare, från 1913. Den innehåller lite annorlunda spetskanter än andra upplagan.
När jag provvirkade den blev den alldeles för knölig, så jag modifierade den något:
Lägg upp en rackarns lång luftmaskeremsa, fast inte längre än du behöver den.
Varv 1: Virka 1 fm i den 9:e m från virknålen. * Virka 2 lm, hoppa över 2 m, (1 st, 1 lm, 1 st, 2 lm) i nästa m, hoppa över 2 m, 1 fm. Upprepa från * .
Varv 2: Vänd. Om du inte befinner dig vid en fm, virka smygmaskor tills du kommer till den första fm. Virka 1 sm i fm. * 4 lm, i lm-bågen mellan stolparna, virka (1 fm, 5 lm, 1 fm, 7 lm, 1 fm, 5 lm, 1 fm).
Upprepa från * tills luftmaskeremsan tagit slut.
Hyllbård eller armband?
Ullcentrum har en strålande idé: Om du inte orkar virka en långlång hyllremsa kanske du kan virka en kort, och förvandla den till ett armband (eller en väldigt liten pulsvärmare)? Men givetvis kan du följa virkmönstret för att just virka en hyllbård. Lägg då upp så många luftmaskor som du tror att du behöver, snarare än 37 lm.
Virka en kant med blommor
Virkmönstret från We are knitters beskriver egentligen bara blommorna; du får själv inleda med till exempel en lång luftmaskkedja plus varv med fastmaskor, eller varv med stolpar och luftmaskehål, för att fixa till en hyllremsa eller en lös kant. Och ja, denna blommiga kantspets är annars tänkt att virkas direkt på något, som en pläd eller en kofta. Eller en korg.
Virka hyllbård med bär (pdf)
Å, en hyllremsa som virkas på längden, men inte börjar med uttisjutton luftmaskor! Hur är detta möjligt? Jo, du börjar med att virka (körs)bären och fästa trådarna på dem. Låter det pilligt? Visst, men det blir fint. Järbos gratismönster har ett bestämt maskantal. Och om du följer den till punkt och pricka, inklusive garnval och handlag, blir hyllbården 70 cm lång.
Kantband med pärlor
Första varvet är luftmaskor. Andra varvet är fastmaskor. Så hur kan Lopplisas spetskant bli så snygg? Jo, du virkar in pärlor! Det kluriga är alltså att försöka lista ut hur många pärlor du behöver trä på garnet innan du virkar.
Vågig, virkad spetskant
Ska du virka den i en färg, två färger eller kanske tre? Du har fyra varv på dig i Mest virkats kantspets. Och ja, visst liknar den 70 % garns hyllremsa. Men det skiljer på antalet dubbelstolpar.
Virka en solfjäderskant
Om du inte vill virka denna enkla, vågiga kant direkt på ditt plagg eller din pryl måste du börja med en luftmaskkedja och ett varv med fastmaskor. Eller stolpar. Mönstret med video kommer från Drops Design, som placerat den på mormorsränder.
Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?
Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!
Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)