Virka en hopvikbar shoppingkasse (variant av nätkasse)

Virka enkelt en hopvikbar shoppingkasse genom att utgå från en nätkasse med mormorsrute-botten. Gratis beskrivning och hopvikningsinstruktioner till en påse som fungerar lika bra som gymväska och strandkasse som till shopping istället för plastpåse!

Vill du virka en hopvikbar nätkasse? Komplettera med en dubbel botten

Har du virkat eller vill du virka ett par busenkla nätkassar med mormorsrute-botten?

Då kan du förvandla modellen till något mer klassiskt, nämligen en hopvikbar shoppingkasse med dubbel botten. Lugn, bara lugn: slutresultatet blir ändå punkigt!

Med "hopvikbar shoppingkasse" syftar jag på något som ger ett annorlunda och kanske mer fördelaktigt estetiskt intryck. Givetvis kan du lätt skrumsa ihop originalpåsen ändå. Och om du virkar en nätkasse med dubbel botten väger den mer, och tar större plats när du förvarar den, än vad en påse med en enkel botten gör. Men du slipper se alla spretande luftmaskbågar. Alltid något. Och så får du användning för fler restgarn!

Nu ska du få lära dig hur du

  • fäster en extra botten på en redan virkad nätkasse

  • virkar en nätkasse med dubbel botten från start

  • viker ihop nätkassen.

Fäst en dubbel botten på din virkade nätkasse

För att transmogrifiera en redan virkad nätkasse med mormorsrute-botten till en hopvikbar shoppingpåse behöver du

  • en färdigvirkad nätkasse *fniss*

  • restgarn i ungefär samma grovlek som kassen är virkad i

  • en virknål som passade till garnet eller garnen som du virkade nätkassen med

  • ett par decimeter resårband.
Förutom en färdigvirkad nätkasse behöver du extra garn och lite resårband.

Lägg upp din virkade nätkasse så att avigsidan — alltså det du bestämmer är avigsidan, för det spelar verkligen ingen roll — av botten tittar fram. Kontrollräkna hur många stolpgrupper som du har längs en sida av rutan.

Lägg ut din virkade nätkasse så att avigsidan på mormorsrutan är synlig, och räkna antalet stolpgrupper

Virka en mormorsruta som är sisådär lika stor som den befintliga botten på nätkassen, och framför allt har lika många stolpgrupper som bottenrutan har. (Du kan förstora eller förminska den nya rutan en aning genom att virka sista varvet i dubbelstolpar eller halvstolpar.)

Låt virknålen sitta kvar i den sista smygmaskan, för du ska virka fast den nya rutan. Om du har följt beskrivningen borde den sista smygmaskan sitta ungefär på mitten av rutan. (Men fäst gärna garnändan från rutstarten, om du inte redan har gjort det.)

Virka en mormorsruta till, ungefär lika stor som den som redan sitter i nätkassen.

Lägg den nya mormorsrutan på nätkassens botten, så att stolpgrupperna och luftmaskbågarna på respektive ruta ligger över varandra och gosar.

Virka en luftmaska. För in virknålen i luftmaskbågen mellan stolpgrupperna under virknålen OCH genom motsvarande luftmaskbåge på bottenrutan. Se till att virknålen hamnar till vänster om fastmaskan som redan bor i luftmaskbågen på kassens befintliga mormorsruta. Dra igenom garnet. Dra garnet genom båda maskor på virknålen.

Du har nu virkat en fast maska genom båda rutor.

Virka en luftmaska, och sedan en fastmaska genom båda lager i luftmaskbågarna.

Virka 3 luftmaskor. För in virknålen i nästa luftmaskbåge-par, alltså både luftmaskbågen på den nya rutan och motsvarande luftmaskbåge på den befintliga bottenrutan. Se till att virknålen hamnar till vänster om fastmaskan, och virka 1 fast maska.

Till vänster? Det spelar egentligen ingen roll om du virkar de nya fastmaskorna till vänster eller höger om de befintliga fastmaskorna. Men det blir stiligast om du är konsekvent.

Virka tre luftmaskor. Virka en fast maska genom båda rutors luftmaskbågar.

Fortsätt att virka 3 luftmaskor plus 1 fastmaska i båda rutors luftmaskbågar, tills du har lika många ovirkade luftmaskbågar (och stolpgrupper) kvar på den sista rutsidan som du har på första mormorsrutesidan. Du ska alltså ha ett löst, öppet hörn kvar. Ta av garnet och fäst garnänden.

Lämna kvar ett öppet hörn.

Knipsa av en 25, 30 cm av resårbandet (det är bättre att satsa på en för lång längd än en för kort), trä det genom stolpgrupperna i det öppna hörnet av den nya mormorsrutan, och knyt en (tillfällig) knut.

Detta resårband kan du senare använda som ett hänge eller för att hålla ihop nätkassen till en klump. Hur? Det får du reda på längre ned på sidan. Skrolla då förbi...

Trä in resårbandet i luftmaskbågen som sitter precis i hörnet av det lösa, öppna hörnet.

Virka en nätkasse med dubbel botten

Istället för att i efterhand omvandla din nätkasse till en påse med dubbel botten kan du givetvis virka en dylik direkt. Då behöver du bara

  • lite extra restgarn, tillräckligt för ytterligare en mormorsruta

  • ett par decimeter resårband

  • den fasta övertygelsen om att du absolut, helt säkert vill ha en klassiskt hopvikbar shoppingkasse.

Du virkar nämligen fast den dubbla botten i ett tidigt skede av nätkassen, så det kan bli himla mycket virkning att repa upp om du ångrar dig.

Om du av naturen är en velputte, välj hellre alternativet ovan (alltså att virka fast den dubbla botten i efterhand). Då kan du lätt sprätta bort den extra bottenplattan. Och virka dit den igen.

Du ska i princip följa virkbeskrivningen för en nätkasse med enkel botten, men följande steg skiljer:

Steg 1: Istället för en (1) mormorsruta med cirka 20 cm lång sida ska du virka två mormorsrutor, sisådär lika stora. Det viktigaste är att de har lika många stolpgrupper längs sidorna, så om du måste virka sista varvet i dubbelstolpar eller halvstolpar på den ena rutan är det helt okej.

Virka två stycken mormorsrutor med en cirka 20 cm lång sida.

Låt garnet och virknålen sitta kvar i den mormorsruta som du vill ska sitta på utsidan eller rätsidan av nätkassen. Lägg den andra mormorsrutebotten ovanpå.

Steg 2: När du ska virka nätkassens kropp börjar du även att virka fast den extra mormorsrutan, längs 3/4-delar av kvadraten.

Virka 1 luftmaska, virka sedan 1 fast maska runt samma luftmaskbåge som garnet sitter i plus motsvarande luftmaskbåge i rutan som ligger ovanpå.

Virka * 7 luftmaskor plus 1 fastmaska runt nästa två luftmaskbågar. Alltså utrymmet mellan stolpgrupperna på de två mormorsrutorna. Upprepa från * runt mormorsrutan, fram till att du har lika många ovirkade luftmaskbågar på den sista rut-sidan som du har på den första. Du ska alltså skapa ett löst hörn.

Virka 7 luftmaskor, sedan en fast maska runt i båda rutors luftmaskbågar.

Virka nu * 7 luftmaskor plus 1 fastmaska med nedtag i enbart utsidans mormorsrutas luftmaskbågar. Upprepa från * fram till och med den sista lm-bågen före start. Vik undan den andra rutan (insidan/avigsidan) om det gör det enklare.

Låt det ena hörnet förbli löst och öppet. Virka alltså fastmaskor enbart runt utsidans mormorsruta.

Fortsätt sedan enligt originalbeskrivningen, stycket som börjar med "Nu ska du göra en snudd på osynlig avslutning med vändning."

När din nätkasse inklusive handtag är färdigvirkad, och den sista garnändan fäst, ska du sätta fast en bit resårband i det där lösa hörnet som du skapade när du virkade ihop rutorna.

Fäst ett resårband i det lösa hörnet på mormorsrutan.

Knipsa av ett par decimeter av resårbandet (det är bättre att börja med en för lång längd än en för kort), trä in det mellan hörnstolp-grupperna i det fria hörnet på mormorsrutan och knyt en (tillfällig) knut.

Okej, så hur viks en hopvikbar shoppingkasse egentligen ihop? Vad ska den dubbla botten vara bra för? Svaret på dessa rafflande frågor kommer nu:

Så här viker du ihop nätkassen med dubbel botten

Hur viker du nu ihop din dubbelbottnade shoppingkasse? Jo, leta fram mormorsrutan på avigsidan, den med det lösa, öppna hörnet med en snutt resårband i. Ta tag i hörnet och skaka ned nätkassen så att den hamnar på undersidan av de båda mormorsrutorna.

Ta fram avigsidan av nätkassen och...
Skaka ned hela påsen så att nätdelen hamnar på undersidan

Vänd ut och in på den ficka som mormorsrutorna bildar, genom att dra ned hörnet där resårbandet sitter samtidigt som du trycker upp motstående hörn med nätkasse-luftmaskor, handtag och allt. Nu hamnar alltså själva påsen som i en mormorsrute-kudde.

Vänd nu ut och in på den ficka som bildas av de två mormorsrutorna.

Så där ja, en hyfsat prydlig liten, knölig kudde, fylld av nätkasse med shoppingpotential!

När det är dags att shoppa är det bara att vända ut och in på mormorsrute-fickan igen, och se till att mormorsrutan med det lösa hörnet hamnar på den sida som du anser vara in- eller avigsida.

Om du vill kan du hänga upp pås-kudden på en krok i resårbandet, eller...

Nätkassen är nu dold i den lilla kudden som bildas av de två mormorsrutorna.

...vika ihop den som ett kuvert eller en tacomys-tortilla. Låt då mormorsrutan som har resårbandet fäst i hörnet ligga längst bak, med resårbandet i toppen, medan den andra mormorsrutan är vänd mot dig.

Vik hörnen till vänster och höger av pås-kudden mot varandra, och vik upp hörnet längst ned. Dra ned hörnet med resårbandet över de tre andra, och fäst hela paketet med genom att dra resårbandets ögla över klabbet.

Det är nu som du kan se om din snutt resårband är för lång, för kort eller alldeles lagom. Knyt om knuten om det behövs, och klipp bort överblivna resårbandslängder.

Vik ihop mormorsrutorna med nätkassen i, som ett kuvert eller en taco-tortilla.

Visa upp din färdigvirkade nätkasse!

Har du virkat en nätkasse med dubbel botten? Visa upp den i galleriet!

Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn!

Har du återvunnit garn och sedan stickat eller virkat något nytt av garnet? Visa upp ditt projekt!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!