Sittorm: Sticka rund sittdyna i restgarn (enkelt mönster)

Sittdyna av garnstumpar? Javisst, dina restgarn kan bli ett riktigt rumplyft! Sticka en remsa och sy ihop den i spiral till en "sittorm" eller "ormdyna" på enklast möjliga sätt, till tjockt sittunderlag eller mjuk, rund stolsdyna. Och eftersom du enligt detta mönster fyller sittdynan med stoppning samtidigt som du stickar den kan du göra den hur stor eller liten du vill.

Sticka en sittdyna (sittorm, ormdyna), sittunderlag eller stolsdyna i spiral av dina restgarn. Gratis, enkelt mönster.

Hur stor är en sittdyna? En-orm!

*fnissar*

Förlåt, men den här sortens klassiska restgarnsstickning är redan från början en ordvits, eftersom den brukar kallas sittorm eller ormdyna. Det handlar alltså om en stickad (eller virkad) lång, stoppad korv som är hopsnurrad i spiral till en rund sittdyna, antingen lagom till en stolsdyna, eller en lite större till ett sittunderlag att ha utanför en civiliserad hemmiljö.

Och även om en hopslingrad orm är en intressant form i sig blir den bara grymmare (på ett bra sätt) när den är lika färgspretande och spräcklig som din restgarnsröra.

Om du lägger den stickade sittdynan på en stol blir den givetvis en stolsdyna. Och en väldigt skön sådan!

I den här versionen kan du sticka sittdynan med nästan vilka garnrester du vill, och du behöver inte bestämma i förväg hur stor dyna du vill göra. Nix, sluta när du eller restgarnen känner för det, och när du är säker på att rumpan har fått sitt.

Det finns modeller till runda spiral-sittdynor där du först stickar eller virkar meterlånga remsor innan du fyller dem med stoppning. Är inte det lite ... trist? Att sitta där och maska en lång, smal halsduksremsa, och spara det värsta — stygn och fyllningstjoffande — till sist?

För att få mer omedelbar tillfredsställelse kan du istället stoppa och sy ihop ormen samtidigt som du stickar den. Du ser framstegen orma sig fram direkt!

Och för att förenkla monteringen, alltså ihop-snurr-sömnaden, kan du kombinera enkel rätstickning med lyfta maskor som guidar dig rätt och ger den yttersta slingan en snygg slutkläm.

Vad behöver du för att sticka en rund sittdyna eller sittorm?

Du behöver stoppning om du ska sticka (och fylla) en rätstickad sittdyna i form av en sittorm.

Dags att rota i gömmorna! För att sticka en ormdyna behöver du:

  • Restgarn i ungefär samma grovlek, och med ungefär samma egenskaper (tvättråd, elasticitet). Men det är inte så knussligt. Tänk ... mellangrovt. Sisådär. Inte så tunt att fingrarna kroknar av tät rätstickning, och inte så grovt att stoppningen trillar ut bara du tittar på maskorna. Använd dubbelt garn, om så krävs.

  • En markör. En garnslamsa fungerar finfint.

  • En linjal eller ett måttband.

  • Stickor som är tunnare än dem som du annars skulle använda till rätstickning med det restgarn som du har mest av. Du vill sticka en ganska kompakt rätstickning, för att minska möjligheten att stoppningen pyser ut ur maskhålen.

  • En trubbig nål.

  • Stoppning eller fyllningsvadd. Något som är mjukt, tvättbart och minst tumnagelstort i diameter. Jag använde väl valda vaddtussar från gamla, knöliga huvudkuddar. Tvättade och torktumlade, givetvis.

Vad ska du fylla eller stoppa din stickade sittdyna med? Jag använde vadd från gamla huvudkuddar (tvättade och torktumlade).

Sticka en rund sittdyna, kort + snirklig stickbeskrivning

En sittorm är verkligen buslätt att sticka. Det räcker med att

  • Provlappa fram rätt stickgrovlek.

  • Lägga upp, sticka rätstickning och öka maskor tills remsan är tillräckligt bred.

  • Sticka en bit, börja snurra och sy ihop.

  • Fortsätta sticka, stoppa och sy.

  • Avsluta med att minska maskor när sitt- eller stolsdynan är tillräckligt stor.

Enkelt, va? Lite väl enkelt, kanske. Låt oss räta ut frågetecknen kring den snurriga sittormen!

Steg 1: Provlappa fram lämplig stickstorlek

När ska du sticka och virka provlappar? Mest hela tiden! När det gäller den runda spiral-sittdynan ska du sticka provlappar för att kontrollera det täta i masktätheten, och för att se vilken stickgrovlek som passar dig, projektet och garnet bäst. Ju smalare stickor desto tätare maskor. Ju tätare maskor desto mindre hål för stoppningen att rymma ut ur.

Hur tunna stickor kan du använda till garnet och ändå få en smidig rätstickning? Och utan att det gör ont i dina fingrar? Prova dig fram, antingen i ren rätstickning, eller enligt mönstret till ormens svansspets.

Till den stickade sittdynan behöver du kompakt rätstickning. Sticka provlappar för att se hur tunna stickor du och garnet klarar av.

Steg 2: Lägg upp till och sticka remsan

Sittormen stickar du som en rätstickad remsa som börjar och slutar i en spetsig form, som trianglar. Spetsarna förenklar ihopsnurrandet, och gör också att du slipper räkna ut exakt maskantal i förväg. Istället börjar du med bara 5 maskor och ökar i slutet av varje varv tills remsan är ungefär 10 cm bred.

Det ger sittdynan en höjd på ca 4 cm när remsan väl är stoppad. Smalare remsa ger lägre höjd, bredare högre. Så klart. Och givetvis kan du välja att fylla ormen mer eller mindre hårt.

Under hela stickningen, inklusive den inledande och avslutande spetsen, lyfter du den första maskan på varje varv och mittmaskan på vartannat. Båda lyften ger tydliga kedjemaskor att tjoffa in nålen i när du syr ihop ormremsan, så det handlar inte (bara) om tekniksnobberi bland alla simpla rätmaskor.

Lyfta maskor i sidorna och i mitten gör att den stickade remsan blir lättare att snurra och sy ihop till en sittdyna.

Snart väntar en lite mer stickspråkig beskrivning (om du behöver det), men först lite förklaringar av saker som kan verka småkluriga:

Hela remsan stickas i rätstickning. Om det inte står några mer avancerade koreografianvisningar ska du alltså sticka räta maskor.

"Lyft första maskan avigt" = stoppa in stickan som om du skulle sticka maskan avigt, från höger till vänster (och med garnet på framsidan av arbetet), och lyft över maskan ostickad till höger sticka. Det ger kantmaskor som tillsammans kallas för en kedjekant, och som i det här fallet inte ska vara snygg, utan praktisk.

Ökningar: Om du har en favoritökning som inte ger hål ska du absolut använda den istället för den som jag snart beskriver. Och vilken är det? Jo, den där du plockar upp tråden mellan två maskor och stickar den som om den vore en maska. Fast vriden, alltså i bakre maskbågen. Trådbågen.

Plocka upp tråden mellan sista och näst sista maskan (1) genom att föra in vänsterstickan under tråden, från framsidan ut mot baksidan. Tråden ska nu sitta som en \-formad maska ytterst på vänsterstickan (2). Sticka maskan vridet, genom bakre maskbågen. För in högerstickan i maskan bakom vänsterstickans spets, från höger till vänster (3), och forma en rät maska. Sticka sista maskan. Du har nu gjort en snudd på osynlig ökning! (4)

Sticka en snudd på osynlig ökning genom att sticka en extra, vriden maska av tråden som ligger mellan två maskor.

"Lyft nästa maska med garnet framför". Även här ska du stoppa in stickan i nästa maska (efter din markör) som om du skulle sticka den avigt, och lyfta över den, ostickad. Garnet ska du låta ligga framför maskan, eller på framsidan av arbetet. Vilket råkar vara avigsidan, men den sida av stickningen som är närmast dig kallas alltid framsidan i sticksammanhang.

Om du lyfter mittmaskan avigt (och med tråden framför) på avigsidan får du en kedjerand på rätsidan. Det är väldigt praktiskt.

Puh. Och nu:

Sticka sittorms-sittdynans svansspets

Lägg upp 5 maskor, och lämna en hyfsat lång längd på uppläggningstråden. Du kan använda den till att börja sy ihop korven. Ormen.

Sticka 2 maskor, placera en markör på stickan, sticka 3 maskor.

(Markören sitter nu före mittmaskan på avigsidan, och efter mittmaskan på rätsidan.)

Varv 1 (rätsidan): Lyft första maskan avigt, sticka fram till markören, lyft över markören. Sticka fram till sista maskan. Plocka upp tråden mellan sista och näst sista maskan och sticka den vridet (= en ökning). Sticka sista maskan.

Varv 2 (avigsidan): Lyft första maskan avigt. Sticka fram till markören. Lyft över markören. Lyft nästa maska med garnet framför. Sticka fram till sista maskan. Plocka upp tråden mellan sista och näst sista maskan och sticka den vridet (= en ökning). Sticka sista maskan.

Upprepa varv 1 och 2 tills remsan är ungefär 10 cm bred. Om du slutade på ett avigt varv ska du nu också ha ett udda antal maskor. Kontrollräkna för säkerhets skull. Annars sitter inte mittmaskan i mitten, utan är snarare en sniskmaska. Vilket vore synd och skam, med tanke på alla dessa lyft som du har gjort (och ska fortsätta göra).

Fortsätt att öka en maska i slutet av varje varv tills den rätstickade remsan är ungefär 10 cm bred.

Hur som helst, nu behöver du inte öka längre. Nix, bara att sticka rätt upp.

Alltså, lyft första maskan avigt på varje varv, lyft över markören när du kommer till den och:

Varv 1 (rätsidan): Räta maskor.

Varv 2 (avigsidan): Räta maskor, förutom maskan precis efter markören (mittmaskan), som du lyfter avigt med garnet framför.

Steg 3: Snurra ihop och börja stoppa

Redan när du har stickat ett par decimeter kan du börja sy ihop och stoppa sittormen. Hurra! Och ja, medan du fortfarande har maskorna kvar på stickorna.

Vik ihop spetsen på remsan med avigsidorna mot varandra, alltså precis så som remsan själv vill vika sig. (De där lyfta maskorna är såå praktiska!)

Använd uppläggningstråden eller en separat tråd, och rynka ihop den lilla uppläggningskanten plus den sneda kanten. Du behöver bara mata in nålen i de yttersta maskbågarna på vardera kedjekant.

Redan när du har stickat ett par decimeter kan du börja sy ihop och stoppa sittormen. Hurra! Och ja, medan du fortfarande har maskorna kvar på stickorna.

Vik ihop spetsen på remsan med avigsidorna mot varandra, alltså precis så som remsan själv vill vika sig. (De där lyfta maskorna är såå praktiska!)

Använd uppläggningstråden eller en separat tråd, och rynka ihop den lilla uppläggningskanten plus den sneda kanten. Du behöver bara mata in nålen i de yttersta maskbågarna på vardera kedjekant.

Sy ihop spetsen av remsan till sittdynan genom att vika den dubbel och sy rynkstygn i de yttersta maskbågarna.

Snurra till den hoprynkade spetsen till en så prydlig liten spiralknorv som du kan — den rynkade snedkanten ska vara i mitten, och den lyfta mittmaskan ska hamna på utsidan — och fäst snurren med ytterligare ett par stygn. Börja att tjoffa in lite stoppning i öppningen.

Snurra till spetsen på remsan och fortsätt sy ihop den stickade sittdynan.

När spetsen känns färdigmatad med stoppning, stoppa in lite till, och fortsätt att sy ihop sittdynan med stygn först genom de yttersta maskbågarna på kantmaskorna, sedan genom båda maskbågarna på mittmaskan. Du kastar eller syr alltså ihop remsan samtidigt som du fäster den i spiral till sin egen svans.

Och sikta på de närmaste maskbågarna på såväl remsans ytterkanter som mittmaskan på den stoppade biten; pilarna nedan visar bara lämplig sömriktning.

Fortsätt att sy ihop och snurra till sittdynan eller sittormen genom att göra stygn i först de yttre maskbågarna på remsan, sedan i mittmaskan på ormens yttersida.

Nu är du igång! Tjihoo! Nu väntar det lite tradiga, men också omväxlande arbetet med att...

Steg 4: Fortsätt sticka, stoppa, sy ihop sittdynan

Fortsätt att sticka, stoppa, sy tills ormdynan eller stolsdynan är tillräckligt stor för din stol.

Jaha. Nu är det bara att fortsätta sticka enligt samma enkla mönster, rätt upp utan ökningar. Och fortsätta att undan för undan stoppa sittormen, sy ihop den i spiralform, sticka en bit till, peta in lite mer stoppning, sy och … så vidare tills din sittdyna är tillräckligt stor.

Det är betydligt roligare än det låter, och det finns en del spännande hinder att ta sig över på vägen.

Till exempel att

  • Få till spiralformen när du syr ihop

  • Eventuellt få jämna ränder, inklusive kantmaskor

  • Fästa trådar

Hur får du till spiralformen, utan hål?

Hur lyckas du få till spiralformen på den stickade restgarns-sittdynan?

När du syr ihop något till en spiralform stöter du på den fullständigt naturliga och självklara omständigheten att sittormskorvens yttre omkrets är så mycket längre än omkretsen på den lilla stoppade snurren i mitten.

Oavsett vilken garngrovlek och masktäthet du har finns det betydligt fler kantkedjemaskor att stoppa nålen i än det finns motsvarande lyfta mittmaskor att sikta på. För att få en schyst spiralform, och samtidigt undvika hål där fyllningen kan trilla ut, är det smartast att sy genom varje kedjekantsmaska (de yttre maskbågarna) men trä tillbaka nålen flera gånger i samma mittmaska.

I mitten av sittormen kanske du kan matcha tre, fyra kantmaskestygn med en mittmaska. När sittdynan växer kan du fästa två kantmaskestygn i en mittmaska, varvat med partier där en mittmaska får nöja sig med en enda kantmaskestygnkompis.

Kör på känsla, för det finns ingen exakt formel att följa.

Gör stygn i varje kantmaska, men gå tillbaka med nålen i samma mittmaska. Så får du en bra spiralform.

Vill du ha jämna ränder på din sittdyna? Här är knepen!

Restgarnsprojekt blir ofta roligast när garnen själva får bestämma var de hamnar. Men om du absolut vill ha jämna ränder, och alltså byta färg i början av ett varv, kan du ta till ett lite matemagiskt knep.

Hur vet du om restgarnsänden du har kvar räcker till ett helt varv till? Rådfråga pi! Om änden är lite mer än tre gånger så lång som bredden på det du stickar borde det fungera.

Räcker garnlängden ett helt varv? Ja, om den är lite drygt tre gånger bredden på det du ska sticka.

Vill du att även de lyfta kantmaskorna ska matcha ränderna? Oj, vad du är petig!

Men det fixar du lätt genom att börja med den nya färgen redan i slutet på varvet med den gamla färgen. Sticka sista maskan med ditt nya restnystan, och låt båda garnändar hänga på avigsidan.

Vill du att de lyfta kantmaskorna (kedjemaskorna) matchar ränderna? Sticka då sista maskan i den nya färgen.

Vilken fäst-fest passar bäst?

Ah, fästa trådar! Om du stickar med restgarn får du dessutom så *många* härliga garnändar att väva in. Mums!

Ja, jag är sarkastisk. Bara en smula.

När du stickar en sittdyna har du fördelen att lösa ändar både kan användas som extra stoppning och för att sy ihop spiralen. Men lik förbenat måste du fästa trådarna ordentligt för att stolsdynan ska tåla såväl tvätt som att nötas av sittfläsk.

Om du liksom jag stickar i ett halt garn (tänk bomull), gör — tjuvlyssnar stickpolisen? — knutar på avigsidan där det behövs, nära sömmen för att kunna dölja dem. Övriga garnändar och material kan du väva in på avigsidan och i stoppningen.

Vill du slippa att "fel" färg lyser igenom ormen? Det ordnar du om du väver in trådarna ton i ton, alltså matchar färgen på garnänden med färgen på randen.

Väv in lösa trådar på avigsidan av den stickade remsan, så slipper du få fel färg att lysa igenom sittdynan.

Steg 5: Spetsa till slutet och stoppa och sy det sista

Har sittormen blivit EN-ORM ännu?

Hur stor ska du sticka din sittdyna, stolsdyna eller sittorm? Ungefär 34, 35 cm i diameter kan vara lagom.

Du får självklart sticka hur stor eller liten sittdyna som du vill (om inte din restgarnssamling säger något annat), och som passar din ändalykt och stol. Men om du kikar runt på runda köpe-sittdynor kan du se att de brukar vara runt 34, 35 cm i diameter. Alltså måttet tvärsöver, på det bredaste stället. Sittdynan blir lätt oval, inte en perfekt cirkel.

Jag siktade att göra min sittorm lika stor som en gammal bordstablett, som kunde fungera som ett halkskydd på kontorsstolen.

Du kan sticka sittdynan hur stor eller liten du vill, men om den också ska vara stolsdyna bör den förstås få plats på stolen!

Ja, den passade perfekt för både stol och sticktantsrumpa. Och jo, den var ungefär 35 cm bred.

När du ormat lagom är det alltså dags att avsluta. Och det gör du på samma sätt som du började: i en spets. Du ska alltså minska på varje varv, med början från ett rätt varv, tills du har 5 m kvar.

När sittdynan är tillräckligt stor avslutar du arbetet genom att minska i slutet av varje varv tills du har 5 m kvar.

Sticka i övrigt som tidigare, det vill säga genom att lyfta första maskan avigt, sticka räta maskor, lyfta över markören och lyfta mittmaskan på de aviga varven.

Minskningsvarv: Sticka tills du har tre maskor kvar på varvet. Sticka 2 rm tills, sticka 1 rm.

Upprepa tills du har 5 maskor kvar på stickan. Maska inte av, utan klipp av garnet en hyfsat lång bit (garnändan ska räcka till de sista stygnen, eller åtminstone till att fästa med) och trä den sista garnslingan genom maskorna.

Maska inte av, utan dra igenom den sista garnbiten i de fem sista maskorna.

Dra åt yttersta spetsen, stoppa det sista och sy ihop och fast.

Tada!

En färdig sittdyna i spiralform.

Sittorm! Ormdyna! Sticka en rund sittdyna i spiralform av dina restgarn.

Har du stickat en rund sittdyna av restgarn? Visa upp den i galleriet!

Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn!

Har du återvunnit garn och sedan stickat eller virkat något nytt av garnet? Visa upp ditt projekt!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!