Mormorscirkel (rund filt eller bordsduk virkad i mormorsrute-stil)

av "Billigt garn"-Anna

En monsterstor mormorscirkel fungerar finfint som bordsduk. Eller en pläd.

En monsterstor mormorscirkel fungerar finfint som bordsduk. Eller en pläd.

Om du har tröttnat på att virka en massa små mormorsrutor virkar du gärna en monsterruta, en monsterstor mormorsruta. Och om du har ledsnat på att virka monsterrutor, vad återstår då? Jo, om du behöver en topp, en kick, en riktigt stark kittling, kan du testa att virka en monsterstor mormorscirkel, en monstercirkel!

Den här mormorsrundeln började som en bordstablett i Purl Sohos design, men numera är den cirkelformad pläd. Eller duk. Eller något.

Inte för att jag visste att den skulle bli just det. Alltså något, överhuvudtaget. Nä, jag visste bara att jag ville virka något stort! Gränslöst! Enormt!

Tyvärr var det svårt att få till ökningarna rätt efter ett tag. Det vill säga efter det att beskrivningen tog slut. Liksom. Jag försökte klura matematiskt, men stolpgruppshöjden i förhållande till stolpgruppsbredden ledde bara till tankemässig oreda och oformliga maskanhopningar. Kunde det vara så att mormorscirkeln inte uppfattade vidden av och komplexiteten i pi och cirkelns radie?

Hm.

Istället körde jag med mer egofokuserad energi och intuitiva ökningar, precis som när jag virkar runda mattor. Alltså höll jag koll på om mormorscirkeln vågade eller skålade sig, repade upp och virkade om. Det är en metod som inte kräver så mycket intelligens, utan mer tid och energi. Och sedan blockade jag skiten ur den! Mohahaha!

Till sist blev mormorscirkeln 120 cm i diameter, vilket gör att den fungerar såväl som duk till balkongbordet, som pläd i tv-soffan och dubbelvikt som sjal till sommarsena utesittarkvällar.

Garnet är återvunnet från en herrtröja stickad i jeansgarn, som kostade 45 kronor på Stockholms Stadsmission.

Och hur får du nu garnet från en herrtröja i storlek L att räcka till något så stort som en virkad pläd eller stor duk?

Jo, jag delade på garnet! Garnet i tröjan bestod av fyra trådar som löpte parallellt, och jag splittade det och nystade om det till två-trådigt garn. Tada! Dubbelt så mycket garn, hälften så tjockt.

Kommentarer till Mormorscirkel (rund filt eller bordsduk virkad i mormorsrute-stil)

Klicka här för att kommentera

Sista varvet
av: Mona

Hur virkar du slutvarvet så det blir stabilt?
Mona

Stabilare slutvarv på mormorsrutor (eller -rundlar eller -trianglar)
av: "Billigt garn"-Anna

Å, den här monstercirkeln ... eh, mormorsrundeln sköter sig alldeles utmärkt, även på sista varvet. (Och den är fullständigt ljuvlig att bära dubbelvikt som sjal!)

Stor mormorsrundel som cirkelsjal.


Men när något mormorsvirkat — eller stolpigt på liknande sätt — tycks bli lealöst och stökigt i ytterområdena brukar jag försöka sätta in hårdare tag mot maskorna i slutvarvet på ett eller flera av följande sätt:
  • Virka sista varvet utan luftmaskor mellan stolpgrupperna.
  • Virka ytterkanten med en eller två storlekar mindre virknål (med eller utan luftmaskor mellan stolpgrupperna).
  • Köra med ett stolpvarv (= en stolpe i varje maska) från "avigsidan", det vill säga från motsatt sida som det näst sista varvet virkades på.
  • Avsluta rubbet med ett varv fasta maskor, kräftmaskor eller vridna fastmaskor.
  • Satsa på en schyst kantspets. Då ser eventuellt fladder ut att vara en uttänkt designdetalj, snarare än ett irritationsmoment.


Jo, det kan gå att ge härligheten en finish med ett sytt kantband också. Men varför det, om det går att maska?

Någon som rekommenderar ett annat sätt att avsluta en mormorsrundel eller -ruta?

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Visa upp din monsterruta!.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...