Hur gör jag omslag i stickning?

av Birgitta

Ska sticka en mössa där det i stickdiagrammet står:

1 am + 1 omslag + 1 am i samma maska.

Det är omslaget som jag inte kan. Hur gör man det?

Tacksam för svar

Birgitta

Enklaste maskan du inte stickar

"Billigt garn"-Anna förklarar hur just detta omslag ska slås och om vad:

Omslag, ja ...

Visst är det märkligt: Du tänker att eftersom du begriper svenska så borde du inte ha några som helst problem med att förstå en svensk stickbeskrivning.

Men så visar det sig att stickiska är ett så främmande språk att du inte ens klarar av att beställa en öl på det.

Omslag kan betyda en märkligt massa saker inom såväl stickning som virkning, men i just ditt fall innebär det att du ska göra en fuskmaska, en ökning, genom att lägga garnet över högerstickan. Du gör alltså en extra maska utan att dra garnet igenom någon av maskorna på vänsterstickan.

Så här:

Först stickar du en avigmaska, och låter maskan du just stickade i sitta kvar på vänsterstickan.

Garnet sitter på framsidan av stickningen (eftersom du har stickat en avigmaska). Lägg garnet över högerstickan, från framsidan till bakom stickan, och fram igen, så att du återigen kan använda det för att sticka med. Garnet bildar nu ett litet tak över högerstickan. Det är det som är ditt omslag.

Sticka en avigmaska till i den maska som fortfarande sitter kvar på vänsterstickan, innan du låter maskan glida av.

Du har nu gjort två ökningar i en maska, och har ett omslag som sitter mellan två aviga maskor.

Sticka 1 avig, 1 omslag, 1 avig i samma maska


Den engelska termen för den här typen av omslag är yarn over, vilket faktiskt förklarar det bättre än den kärva, svenska fiskargubbstermen. Garnet över. Så är det. (Och så finns termen yarn forward, fram med garnet. Vilket är nästan mindre begripligt än "omslag".)

Ett bekymmer med alla dessa evinnerliga stickade omslag är hur du ska hantera dem på tillbakavägen. Det vill säga om du ska sticka dem vridet eller som vanligt nästa varv, beroende på om du vill ha hål (som i spetsmönster) eller inte.

Mer om detta lättlösta dilemma kan du hitta här: Hur får jag hål (eller inte) när jag stickar med omslag? (Där hittar du också snygga demonstrationsvideor på olika former av stickade omslag.)

Men eftersom du stickar en mössa antar jag helt fräckt att du faktiskt stickar ett björnbärsmönster, som i en "Smog".

Och då kan du strunta fullständigt i det — då stickar du nämligen ihop avigmaskan, omslaget och avigmaskan till en enda maska på följande varv, så att omslaget inte har en chans att bilda något hål. (Och jo, Smogen använder en annan typ av ökning än omslag.)

I stickböcker från 1920- och 1930-talen kan du se att omslag kallas "omtag". Och när jag väl har listat ut hur jag beställer en stor stark på stickiska tänker jag definitivt göra ett sådant.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...