Slå garnet runt maskan...?

av Anna Valdén
(Köping)

Jag håller på och stickar ett par sockor till min dotter.

Jag har kommit till hälen nu och stött på något jag aldrig sett förut.

Det står:

Sticka 21 rm, slå garnet om nästa maska.

Så fortsätter det i 12 varv och för varje varv minskas antalet maskor med 1 maska.

Jag har stickat sockor flera gånger förut men aldrig stött på denna förklaring på en häl.

Hur slår man garnet om nästa maska?

Hoppas på hjälp, jag har googlat och fråga, men hittar inga svar. Vill ju gärna använda mig av den stickbeskrivning jag har.

Mvh
Anna


Sticka förkortade varv med omslag, famntag, klapp eller ...

"Billigt garn"-Anna drar fram sitt trogna demo-garn, webb-tv-rullarna och märker både ord och maskor.

"Slå garnet om maskan..." Vilken härligt bisarr stickisk formulering! Jag kan nästan höra det underförstådda:

"Slå garnet om maskan käftar emot."

Men så är det förstås inte. Garn-aga är inget som designern... eller kanske snarare översättaren... bakom strumpstickbeskrivningen förespråkar. Istället föreslår hon att du ska svepa garnet runt en maska för att hälen ska komma i fin form.

Eftersom du har stickat sockor med hälar förut är du säkert bekant och bundis med förkortade varv eller vändvarv.

Alltså sådana varv där du skulpterar fram ökningar och minskningar på höjden istället för bredden, genom att avbryta stickningen någonstans mitt i varvet och sedan vända och sticka tillbaka medan de ostickade maskorna snopet ser på.

Och måhända har du i tidigare strumpprojekt gjort någon form av ihopstickning (överdragshoptagning) innan du vände. Och det är nästan, nästan det du ska göra nu också. Fast inte alls, egentligen.

Så här är det: Om du bara kör "vänd och sticka tillbaka" får du ett hål i stickningen. En slapp hängmaska. Som rackaren vid pilen på bilden nedan.

Sticka förkortade varv ... med hål


Uschiamej, så vill du ju inte ha det. Och vad gör du om maskorna käftar emot? Just det! Du slår garnet!

Eller nej, du gör ett omslag — inte runt stickan, utan runt den yttersta, ostickade maskan på vänsterstickan — medan du vänder och innan du stickar tillbaka.

I engelska stickbeskrivningar kallas det ofta "wrap and turn" eller W&T, och på svenska förkortade varv med omslag eller vänd med omslag eller...

Det där lilla omslaget ser ut som ett åtdraget bälte runt maskmagen, och fungerar som en pushup-behå för hängmaskor. När det är dags att sticka de tidigare ostickade maskorna stickar du nämligen ihop både omslaget och maskan — och får en betydligt tajtare övergång mellan varvvåningarna.

Så här gör du:

Vadå? Hur det går till? Här är en liten demonstration med samma återvunna angorablandade garn som på förra bilden. (Och är det något garn som förtjänar ett kok stryk är det just detta. Fy attans vad det skräpar ned och stretar emot!)

Och observera att bilderna föreställer förkortade varv med omslag från rätsidan. Demofilmer med både rät- och avigsidan följer lite senare.

Tillbaka till viktigheterna. När du har stickat det antal maskor du ska göra innan vändningen tar du en liten paus, och lyfter den yttersta maskan från vänsterstickan till högerstickan, som om du skulle sticka den avigt.

Och låt garnet ligga på baksidan av stickningen. ("Arbetet", som det brukar stå i stickbeskrivningar, för att icke-stickare inte ska bli djupt avundsjuka på vår höga njutning.)

Sticka förkortade varv ... lyft en maska avigt


Vänd, och pilla dit garnet så att det återigen ligger på baksidan av arbetet. Nu har du svept garnet runt den ostickade maskan, utan att behöva klå upp det.

Lyft samma maska avigt till högerstickan, och sätt igång att sticka tillbaka.

Sticka förkortade varv ...gör omslag runt maskan


Så långt är allt väl.

Stickade förkortade varv... gör omslag runt maskanMen om du nu låter den där maskan med omslaget kring magen hålla på som den vill får du ändå en slapp maska. Med ett fult midjebälte. Uschiamej! Slå... nej, klia garnet riktigt hårt!

Eller så tuktar du maskan med omslaget på detta viset: Kör in stickan först genom omslaget, sedan maskan och sticka ihop dem. (Omslaget glider över till baksidan, där den ser till att maskan inte käftar emot.)

Förkortade varv... sticka ihop omslag och maska


Jaha. Blir det något bra då? Jodå, tackar som frågar. Jämför här förkortade varv med omslag (blålila pil) och utan (rosa pil). Tjoho!

Stickade vändvarv med omslag blir snyggare

Filmer: Förkortade varv med omslag, rätt och avigt

Garnstudio/Drops design har också vänligheten att sticka förkortade varv utan att bruka våld mot garnen.

Från rätsidan:Från avigsidan:
Vill du ha ytterligare en demonstration? Järbo garn visar till gäll musik (stäng av ljudet om du stick-surfar från kontoret) hur du stickar precis en sådan timglashäl som du har i din beskrivning. Fast de kallar det "kortvarv och lindade maskor".


PS. Och om du ändå känner att vissa maskor är det största gisslet i ditt liv rekommenderar jag tröjslakt som garnbestraffning. Ingen maska vågar att sticka upp mot en sprättkniv.

Kommentarer till Slå garnet runt maskan...?

Klicka här för att kommentera

Är ditt svar användbart för mig?
av: Anne-Marie

I beskrivn. står det, framstycket.
"Sticka in mot halsen tills det återstår 63 m på v, vänd och slå garnet om stickan, sticka v ut. ... ...vänd, slå garnet om stickan o fortsätt som tidigare tills 3 m återstår från förra vändningen (omslaget räknas ej) slå garnet om stickan o sticka varvet ut. ... ... Fortsätt att vända m 3-3-2-2 från förra vändningen" . Får det inte att gå ihop med din förklaring.
Kan du hjälpa mig?

Omslag, om igen
av: "Billigt garn"-Anna

O, det finns så många omslag!

Att slå garnet om *maskan* är inte samma sak som att slå garnet om *stickan*.

Det är det senare som står i din beskrivning, Anne-Marie. Du vänder och lägger garnet över högerstickan (= gör ett omslag) det första du gör innan du börjar sticka tillbaka. Du gör alltså extra maskor. Dem ska du inte räkna som maskor när du tittar efter var du ska vända nästa gång.

Däremot lär det säkert vara så att du ska minska dem, sticka ihop dem med andra maskor, när väl de förkortade varven är slut.

Att "slå garnet om stickan" (alltså att göra omslag på stickan) är också det ett sätt att göra förkortade varv eller vändvarv utan gapande hål.

Här är en film som demonstrerar förkortade varv med omslag runt ... över ... på stickan, och hur du stickar ihop omslagen med nästa maska på varven tillbaka:


TACK!
av: Anne-Marie

Jättetack för snabbt och användbart svar!
Ska pröva i morgon bitti!

German short rows
av: Fröken Slöjd

Hej
Här är tips på ytterligare ett sätt att göra förkortade varv - ännu snyggare!

Jag är väldigt glad i din miniblogg - billigt garn, tack för att du delar med dig av alla dina kunskaper och dessutom skriver så humoristiskt.

Hälsningar Fröken Slöjd

Tack, tack, Fröken Slöjd
av: "Billigt garn"-Anna

Tack för fina ord och toppen-tips, Fröken Slöjd!

Korta varv NEW
av: Magie

Jag har - för länge sedan- stickat hälar med korta varv, men har fått hjärnsläpp och glömt allt, nu tror jag att minnet så sakta kommer tillbaka. Det är väl som med cykling...
Men jag har en annan undring: som jag minns från förr ska kortvarven vara på bakstycket, men i beskrivningen står det FRAMstycket! Iofs spelar det väl ingen roll, men det verkar lite mysko

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...