Släppa omslag i stickning?

av Anna
(Umeå)

Jag förstår inte slutet av denna beskrivning.

"Sticka rm på avigs och med 2 omslag mellan varje m v ut.

Släpp av omslagen till du har 3 långa m. Sätt de på vänster sticka. Sticka ihop dem bakifrån med 1 rm + 1 omslag + 1 rm."

Jag förstår inte hur jag ska släppa av omslagen och sätta dem på vänster sticka, ska jag sticka alla maskorna mellan? Hur menar de med "sticka i hop dem bakifrån", ska jag sticka samman 1 rm, 1 omslag och 1 rm till en, eller?


Släppa omslag till lååånga maskor

Tala med ditt garn som om det vore ett barn, uppmuntrar "Billigt garn"-Anna.

Eftersom jag inte har sett fotot på den färdiga... vad det nu är... gissar jag.

Huvudregeln för svårbegripliga stickbeskrivningar är: Andas lugnt. Ha samma tålamod som när du talar med ett mycket litet barn. Sticka en separat provlapp (chansa inte mitt i din live-stickning) och kolla om det stämmer med bilden. Om inte, sticka på ett annat sätt.

Okej, ett steg i taget. Andas.

Du har alltså stickat maskor med två omslag emellan. I nästa steg står det "släpp av omslagen tills du har 3 långa maskor". Målet är att förvandla det tidigare varvet till riktigt långa maskor — förhoppningsvis *lika* långa också. De två omslagen avgör längden på maskorna.

Det står inget om att du ska sticka maskorna, så förmodligen ska du faktiskt bara — med högerstickan — fånga upp maskorna du har stickat på det tidigare varvet, och släppa av omslagen från vänsterstickan (bild 1).

Inte sticka dem. Bara fånga upp och släppa = riktigt långa och ostickade maskor på högerstickan (bild 2).

Flytta över dem till vänsterstickan. (OBS! Jag släppte och fångade upp alla maskor på en gång, men i din beskrivning ska det räcka med tre i taget.)

Släppa omslag


Nästa steg är roligare. Ser det ut som vridna kluster på modellen? I sådana fall gissar jag ganska rätt. För vad du ska göra är att sticka ihop tre långa maskor i taget... samtidigt som du ökar tillbaka maskantalet till tre.

Det står: "Sticka ihop dem" (alltså 3 långa maskor) "bakifrån med 1 rm + 1 omslag + 1 rm."

Det där "bakifrån" är nog det som vanligtvis kallas "vridet". Inte som i "helt sjukt i huvudet", utan som i "från andra hållet än vad du vanligtvis brukar".

Om du skulle ha stickat ihop tre maskor med en rät maska på normalt manér skulle du ha stoppat in stickan från vänster till höger, i de främre maskbågarna (bild 3). Nu gör du tvärtom. Kör in högerstickan från höger till vänster (bild 4) och sticka en rät maska... MEN! Låt de tre maskorna du just stickat i sitta kvar på vänster sticka.

Släppa omslag


Så, du har tre långa maskor på vänsterstickan, och en rät maska på högerstickan (bild 5). Gör ett omslag = tre maskor på vänsterstickan, två maskor på högerstickan (bild 6)

Kör återigen in högerstickan in i de tre maskorna på vänsterstickan, från höger till vänster, och sticka en rät maska = tre maskor på vänsterstickan, tre maskor på högerstickan (bild 7).

Släppa omslag


Släpp de tre ihopstickade maskorna från vänsterstickan = tre maskor på högerstickan.

Släppa omslag, vackert spetsmönster


Hej, presto! Vridna, långa maskkluster! Är det ungefär så det ser ut på bilden till din beskrivning?

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...