1 db omsl - hur stickar jag det?

av Siv

Jag ska sticka knapphål till en barnkofta och det finns ingen förklaring till hur man stickar "1 db omslag".

Jag har aldrig varit med om det. Kan du förklara?

Tacksam för svar/Hälsar Siv

Så här kan du sticka (i) dubbelt omslag/två omslag

"Billigt garn"-Anna fuskar i tankeläsning, och kommer med fräcka förslag

O, så irriterande med stickbeskrivningar som vältrar sig i onödiga förkortningar istället för vettiga förklaringar.

Eftersom jag inte har sett nästa varv i din stickbeskrivning är jag tvungen att plira i kristallkulan och dra fram tarot-kortleken. Och mina underutvecklade psykiska förmågor säger mig att "1 db omslag" förmodligen betyder "ett dubbelt omslag", eller som vi säger på ren stickisk svenska: "två omslag efter varandra".

Alltså att du sveper garnet två gånger om högerstickan innan du stickar nästa maska. Om stickan hade varit en virknål skulle det likna det du gör när du virkar en dubbelstolpe (fast åt motsatt håll).

Sticka db omsl, dubbelt omslag


När din stickbeskrivning propsar på att du ska göra ett dubbelt omslag (och sedan sticka i det på varvet eller varven tillbaka) vill författaren till uppmaningen vanligtvis att du ska göra ett extra stort hål, antingen på höjden eller bredden. Det kan vara, som du skriver, ett praktiskt hål, som ett knapphål. Det dubbla omslaget kan också leda till ett dekorativt hål i ett hålmönster. Spännande, va?

Så här gör du ett dubbelt omslag


Låt oss först göra detta dubbla omslag. Du börjar med att göra ett enkelt omslag, genom att dra garnet till framsidan (= den sida som är närmast dig) och sedan över stickan. Sedan sveper du garnet en gång till, under och över stickan.

Svep garnet två gånger runt stickan för ett dubbelt omslag(Du gör dessutom säkerligen en minskning före/efter omslagen, för syftet med dubbla omslag brukar inte vara att öka maskor, utan just att skapa gapande hål.)

Den där svepningen har du inte mycket för om du inte förvandlar den till riktiga maskor och hål. Så nu gör vi det.

OBS! Det står förhoppningsvis i din stickbeskrivning exakt hur du ska sticka omslagen på vägen tillbaka. Metoderna som följer är annars de vanligaste.

Sticka dubbelt omslag som ett högt hål


Först det höga hålet, som du fixar över två varv.

Varv 1: Sticka fram till att du stöter på det dubbla omslaget igen. Sticka en maska i den första delen av det dubbla omslaget. Låt den andra delen av det dubbla omslaget glida av stickan. Och ja, maskan du stickar därefter blir lite sladdrig, men det ordnar sig senare.

(På bilden är det rätstickning, och du stickar då en rät maska. I slätstickning hade du förmodligen stickat en avig).

Sticka en rät maska i det första omslaget, och låt det andra omslaget glida av stickan.Varv 2: Sticka fram till maskan som sitter över hålet som uppstod när du stickade i det dubbla omslaget. Istället för att föra in högerstickan i nästa maska tjoffar du in den i hålet, och formar en ny maska därifrån. Och ja, maskan som satt över hålet repar upp sig, och den där maskan som var lite sladdrig skärper till sig.

Sticka nästa maska genom att köra in stickan i hålet (snarare än nästa maska).


Du har nu ett hål som sträcker sig över två varv. Det brukar passa för mindre knapphål.

Du kan förvandla ett dubbelt omslag till ett vertikalt knapphål.


Sticka dubbelt omslag till brett hål


Det breda hålet, då? Där räcker det med ett varv, för du förvandlar de dubbla omslagen till två maskor. Sticka fram till det dubbla omslaget. Sticka en rät maska i den första delen av det dubbla omslaget och låt den delen glida av stickan. Sticka en avig maska i den andra delen av det dubbla omslaget. Färdigt!

Sticka nästa maska genom att köra in stickan i hålet (snarare än nästa maska).Vadå? Om det spelar någon roll huruvida du stickar rätstickning eller slätstickning? Nej, du kan möjligen sticka först en avig, sedan en rät i det dubbla omslaget, men du måste köra en rät-avig-kombination.

Annars får du inte två maskor, utan... ett dubbelt omslag på stickan och en blaff-maska under den. Vilket är ett litet skojsigt trolleritrick, garngalningar emellan, men inte särskilt gångbart utanför sådana kretsar.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...