Garnåtgång för stickade strukturmönster

av Emilia Birghammar
(Bunkeflostrand )

Tar det mer garn att sticka rätstickning?Garnåtgång för rätstickning jämfört med moss-, patent- och slätstickning

För att besvara en fråga kan du antingen snegla på en fusklapp eller en provlapp. "Billigt garn"-Anna väljer det senare.

O, vad jag vill svara ja på din fråga! Men enligt mina psykologer har jag svårt för att sätta gränser, och det är väl därför jag hellre hojtar "det beror på!" och "ska vi undersöka saken?"

Jodå, jag förstår att det är en retorisk fråga. Att du redan anar att rätstickning är en riktig garnslukare, eftersom ett rätstickat sjok växer fram långsammare och eftersom ...

Ja, om du tittar på slätstickning i genomskärning ser det ut så här:

--------

Medan rätstickning mer liknar:

/\/\/\

Rimligtvis måste väl rätstickning bestå av mer garn?

Men i tider då vi talar om "faktaresistens" kan vi inte förlita oss på något så flyktigt och fladdrigt som känslor.

Nej, vi måste skilja det som går att bevisa från det som är fantasier och önsketänkande.

Hur då? Genom provlappar, så klart!

Nej, du behöver inte göra dem själv. Du ska få träda in mitt sticklaboratorium, där jag utsätter provlapparna för diverse prövningar och tester för att skaka fram det innersta i deras personlighet.

Vill du sticka rätstickning istället för slätstickning, eller tvärtom?


Nu utgår jag från att du inte undrar huruvida det tar mer garn att sticka rätstickning än ... att låta garnet ligga ostickat. Till exempel.

Helt fräckt antar jag att du överväger att sticka något i rätstickning istället för slätstickning, eller tvärtom. Eller för den delen mosstickning istället för rätstickning, eller kanske rätstickning istället för patentstickning.

Och jag antar också att just garnåtgången är det som bekymrar dig mest, snarare än de andra faktorer som spelar roll när du väljer strukturmönster.

Vadå, på vilka sätt skiljer sig stickade strukturmönster åt?


Rent tekniskt och hand-koreografiskt är det lätt att byta ut ett strukturmönster mot ett annat. Men om du skulle vilja sticka till exempel en tröja i slätstickning, istället för den rätstickning som rekommenderas i en stickbeskrivning, stöter du genast på klurigheter.

För det första har olika stickstilar olika masktäthet. Rätstickning är bredare än slätstickning över samma antal maskor (och med samma garn och stickgrovlek). Du måste alltså räkna om beskrivningen för att få de rätta måtten på tröjan.

Rätstickning är också elastiskt på bredden och höjden, till skillnad från slätstickning, som är mest töjbart på bredden. Så du kan behöva räkna om beskrivningen ytterligare för att få samma fall och stuk på det stickade.

Rätstickning är också vändbart och ligger platt, till skillnad från slätstickning. Så om du till exempel vill sticka en halsduk får du snarare tänka på att ersätta rätstickning med ett annat vändbart strukturmönster, för en slätstickad halsduk rullar ihop sig och blir löjligt smal.

Strukturmönster har också olika tjocklek. Så du kan behöva räkna om rörelsevidden för tjocka strukturmönster, eller sticka dubbla stycken av en tunnare stickstil om du behöver något så maffigt som en grytlapp.

Olika tjocka strukturmönster


Och ja, allt det här påverkar givetvis garnåtgången. Tänka sig!

Jaja. Vilken stickstil kräver mest garn?


Ah! Äntligen dags för experimentet! I denna batalj kring garnåtgång får fyra olika stickstilar eller stickade strukturmönster slåss om vem det är som kräver mest och minst garn.

Stickmönstren är:

Varför dessa fyra stickstilar? För att de är grundläggande och förutsägbara i sitt beteende i redan små provlappar, till skillnad från till exempel varierade flätstickningsmönster och komplicerade, kurviga spetsmönster.

Hur kan vi lista ut garnåtgången?


Aj, en förutsättning till att reda ut innan vi kan börja plåga provlapparna. Vad innebär nu begreppet "garnåtgång"?

En entusiastisk garnkonsument tänker kanske mängd, det vill säga hur många nystan som behövs för att sticka till exempel en herrtröja med sjalkrage i storlek S.

Men det riktiga och viktiga är egentligen längd.

Du skapar det stickade föremålet genom att forma maskor, som är en sorts bågar som bildas när garnet lägger sig över stickan. Eller snarare, när du tvingar det att lägga sig över stickan och haka in i övriga maskkompisar, för om garnet själv fick välja skulle det säkert bete sig som normalt folk och hellre ligga på soffan och käka praliner till Netflix.

Hur som haver, en maska, och alla dess polare, bildas av den där lilla längden av garnet. Det viktiga är alltså hur många meter — kilometer! — du behöver av ett särskilt garn för att sticka alla maskor som du behöver i prylen.

Om ett strukturmönster kräver fler maskor för att täcka en yta, säg en kvadratdecimeter (en mycket ynklig grytlapp) eller en kvadratmeter (en bred babyfilt), kommer det också att kräva en längre längd. Och följaktligen mer garn.

För att jämföra de olika stickstilarna tar vi provlappar stickade av samma antal maskor och varv — lika garnlängd — och undersöker hur stor yta de tar upp.

OBS! för likasinnade besserwissrar: Ja, det blir ungefärliga mått, eftersom provlappsstickaren — det är jag, det — inte stickar exakt lika stora maskor hela tiden. Och då helpatentstickningen är stickad med patentlyft är även omslagen något kortare än riktiga maskor. Vi snackar cirka. Något approximativt.

Vilket garn ingår i experimentet?


För att du inte ska tro att jag dillar bort dig med mina sköna, återvunna nystan har jag valt ett köpe-bomullsgarn, "Viva", till provlappskampen. Alltså en kommersiell garnsort där uppgifter om löplängd och masktäthet (för slätstickning) står angivna på garnbanderollen.

Och ja, provlapparna är givetvis stickade av samma sorts garn, annars skulle det inte gå att jämföra.

Grundförutsättningar enligt garngördeln:
  • Garnets löplängd är "ca 50 g = ca 80 m". 80 meter garn väger alltså 50 gram, på ett ungefär.
  • Angiven stickfasthet (för slätstickning): 20 m x 27 v = 10 x 10 cm.

Löplängden är det viktigaste måttet. För om du vet hur mycket ett litet nystan (eller en provlapp) väger kan du också räkna ut hur många meter det innehåller. Till exempel: om ett litet nystan av "Viva" väger 10 gram, hur många meter garn innehåller det? Jo, 80 m/50 g * 10 g = 16 m. Cirka. Uppskattningsvis.

Vad visar provlapparna?


Varje provlapp är stickad över 22 m (20 m + 2 kantmaskor) och 27 varv. Den mest uppenbara skillnaden är masktätheten.

Oj, så olika stora provlapparna blev i rätstickning, slätstickning, mosstickning och patentstickning


Slätstickning är störst på höjden, medan patentstickning är bredast.

Men vilken stickstil slukar mest garn? Ja, då får vi först lov att mäta ytan (bredd gånger höjd) på provlapparna, och sedan väga dem.

Hela provlappen? Japp. När du är ute efter att räkna ut masktäthet ska du bara mäta i mitten, innanför kantmaskorna. Men när du ska räkna ut garnåtgång ska du mäta hela klabbet.

Och tänk på att alla mått som följer är avrundade och mellan tummen och pekfingret — de är en uppskattning, inte en exakt uppgift, okej?

Vad väger provlapparna?


Med en genomsnittlig vikt på ca 8 gram (ca 12,8 m) per provlapp får vi följande data, som är på ett ungefär, även om vi bollar med en massa decimaler:

Garnåtgången för olika stickade strukturmönster, i jämförelse


Slätstickning

10,5x10 cm = 105 kvadratcentimeter = 1,05 kvadratdecimeter.

Garnåtgång: 7,62 g/kvadratdecimeter = 12,2 m garn. För en kvadratmeter: 762 g eller 1220 m garn, minst 16 st 80-metersnystan.

Mosstickning

11,5x8,5 cm= 97,75 kvadratcentimeter = 0,9775 kvadratdecimeter.

Garnåtgång: 8,18 g/kvadratdecimeter = 13,1 m garn. För en kvadratmeter: 818 g eller 1310 m garn, minst 17 st nystan om 80 m.

Patentstickning

13x6,5 cm = 84,5 kvadratcentimeter = 0,845 kvadratdecimeter.

Garnåtgång: 9,47 g/kvadratdecimeter = 15,2 m garn. För en kvadratmeter: 947 g eller 1520 m garn, minst 20 nystan om 80 m. (Jo, det blir 19, men hellre ett nystan för mycket än ett för lite. Vi snackar "cirka", okej?)

Rätstickning

11x7,5 cm = 82,5 kvadratcentimeter = 0,825 kvadratdecimeter

Garnåtgång: 9,70 g/kvadratdecimeter = 15,5 m garn. För en kvadratmeter: 970 g eller 1550 m garn, minst 20 nystan om 80 m.

Tjoho! Ungefärliga mått, men ändå en slutsats: Ja, rätstickning tar mer garn än slätstickning och mosstickning. Men ungefär lika mycket som patentstickning. Så svaret är: "Det beror på!"

Kommentarer till Garnåtgång för stickade strukturmönster

Klicka här för att kommentera

stickfasthet halvpatent NEW
av: Anonym

Hej
När man mäter stickfastheten på halvpatent, ska man då sträcka provlappen lite? Töjer sig plagget mer efter tvätt än om det vore slätstickat? Jag må upp en hel storlek på stickpinnen för att få rätt stickfasthet. Men det snyggaste resultatet blir med 1/2 pinne upp mot anbefallt.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare


A N N O N S
Handla garn billigt hos Adlibris.com

Fynda garnpaket på Adlibris
garnpaket


Virknålar
virknålar


Utbytbara rundstickor
rundstickor


A N N O N S