Har du många restgarnsstumpar i ull som inte duger att sticka eller virka med? Filta en boll eller ett ägg av dem. Varför? Därför att det blir snyggt! Pyntigt! Och även pyttesmå garn kan då få vara med och leka.
Visserligen är jag extremt prillig i pyssel. Men sällan det traditionella. Garntomtar och garnbolls-domherrar till julen? Det får ungarna fixa. Jag gör pappersbollar av gamla kataloger.
Och när det gäller virkat och stickat påskpynt? En gång virkade jag ett stekt ägg. Med bacon.
Så det var en ren flax att sonen och jag för över ett decennium sedan lyckades kläcka ett pyssel som passar till påsken. På riktigt. Och av mina stickgarn och virkgarn.
Min yngsta lilla hjälpreda, sonens lilla syster, hade attackerat garnkorgen med en trubbig nagelsax och en snorig näsa. Istället för att börja grina och skrika — ja, jag pratar om mitt eget beteende — låtsades jag att jag var reinkarnationen av en tålmodig trettonhundratalsnunna.
"Amen, vad fint du har gjort, lilla gumman."
Vad gör du med stumpans stumpar som är så korta att de inte ens räcker till mormorsrutor? Garnändar som är så slemmiga att du drar dig för stickning med spotta och gnugga-metoden?
Du filtar dem såklart! Ja, åtminstone om garnändarna är av ull. (Inte superwash-behandlad sådan. Eller blekt.)
Vad sonen och jag gjorde var att svepa ihop och knyta halvstora nystan av ullstumpar i olika färger. Han ville filta ... en boll! Framför allt för att kunna joxa med trasan utan att få farsan att börja grina och skrika: "Ingen fotboll inomhus!"
Och jag gjorde ett ägg:
Skillnaden mellan en boll och ett ägg? Å, det är bara formen på nystanen. Sonens nystan var mer klotformade, mina avlånga.
När du har nystat dina ullgarnsbollar eller dina ullägg lägger du dem i en tvättpåse (det går bra med ett örngott som du snörper ihop med en gummisnodd) och kör tillsammans med vanlig tvätt i tvättmaskinen. Eller tillsammans med ett gäng handddukar eller ett par jeans.
Tvättpåsen behöver du för att nystanen inte ska håra av sig för mycket. Övrig tvätt behövs för att snabba på filtningen, alltså för att ge nystanen tillräckligt med stötar och stryk.
Vilken temperatur? Å, prova först med en vanlig 40 graders-tvätt. Eller en 60 graders, om du tänker tvätta handdukarna samtidigt.
Tovning i maskin är... dynamiskt. Oförutsägbart. Så var beredd på avbryta tvättcykeln för att spana in i tvättpåsen. Är ägget redan färdigfiltat? Det kan också hända att du behöver dunsa runt med dina restgarnsbollar i flera tvättar för att få det resultat som du vill ha. Eller det alster som du kan leva med, i alla fall.
Hur vet du om garnet är superwash-behandlat? Om du använder en massa korta stumpar kan det förstås vara så att du har hunnit glömma bort vilken sorts ull det är. Så hur ska du kunna veta om det går att filta eller inte?
Testa! Svårare än så är det inte. Om det inte låter sig filtas är det superwashbehandlat och säger pilutta! åt att tova till sig.
Verkar bollen eller ägget vara färdig-filtat? Klipp av och ansa stumpar som ormat sig ut ur bollen eller ägget och lägg på tork.
Och vad sjuttsiken ska du göra med äggen eller bollarna, då?
Ja, förutom att låta dem ligga någonstans som dekorativa, mjuka stenar — kanske i en skål — eller krama dem som en stressboll kan du ha dem som påskprydnad.
Fäst trådar i äggen och häng upp dem i påskriset. Eller på en kvist. Då kan du låta dem hänga kvar till jul och kalla dem julpynt. Som kan hänga kvar till påsk.
Att misshandla ullgarnsnystan i tvättmaskinen är bara ett sätt att filta ägg och bollar. Du kan också tova med kardad ull på mer traditionellt sätt, eller använda en tesil för små ullbollar. Jårmutt går igenom olika metoder att tova småbollar eller kulor, och ger dem betyg. Tvättmaskin, ull och nylonstrumpbyxor är ingen höjdare!