Snabba, lätta, virkade dukar — gratis mönster

Sugen på virkade dukar? Här hittar du gratis virkbeskrivningar på enkla, runda dukar som går snabbt att virka. För dessa virkmönster har en sak gemensamt: du virkar en duk på 16 varv eller färre!

Snabba, virkade dukar - gratis mönster

Det är konstigt, med tanke på att jag stickar såväl hallmattor som rätstickade plädar. Ibland är jag nämligen inte speciellt mask-uthållig.

Jag älskar samspelet mellan stolpar och luftmaskor, men när det gäller just virkade dukar saknar jag den rätta tålamods-genen.

Det är inte så att jag är lat. Snarare ... professionell, alert och snabb. Jag vill att dukandet ska gå fort och kvickt! Särskilt som jag gärna använder loppisfyndade och färdigvirkade dukar i spännande projekt.

Därför letar jag ofta efter inspiration i virkmönster på dukar som går fort som en blinkning. En lång blinkning, men ändå. Och så virkar jag dukarna i grovt, återvunnet bomullsgarn. Eller strumpgarn. Eller tygremsor.

Här är min favoritlista över gratis virkbeskrivningar på mer eller mindre enkla dukar som du kirrar på ett kick. De består nämligen av 16 varv — eller färre!

6 varv:

Den sirliga blommiga rundeln, som tidningen Land presenterar virkbeskrivningen till, ska egentligen virkas ihop med andra blomkompisar till en stor duk. Men nöjer du med en (1) virkad fining får du en mindre duk. Originalrundeln, virkad med 2,5 mm-virknål, mäter ca 13 cm i diameter.

Melinda på bloggen Kärlek med ord och foton (via Internet Archive) har komponerat en blomliknande duk på bara 6 varv. Och du kan följa virkbeskrivningen i både ord och bild. Nu står det inget i mönstret om att du ska virka smygmaskor fram till närmaste luftmaskbåge, men det gjorde jag i alla fall. Vilken rebell jag är!

Ursprungligen är det ett underlägg, men visst passar den stora blomman på Mitt lilla torp som en liten duk med tunnare garn och virknål.

Tydliga steg-för-steg-anvisningar kan du avnjuta i Mijo Crochets design Petal coasters/glasunderlägg. Enfärgat blir det en mycket läcker småduk.

7 varv:

"Detta är ett mönster där du kan använda vilket garn du vill." Eh, ja, om du behöver tillåtelse att tänka fritt får du alltså det i Garngrossistens virkmönster till en blomduk (pdf).

Roxstamps duk med utstickande spetsar passar till kaffekoppen, och får extra stuns med pärlor.

8 varv:

Virka en liten mandala enligt Virklusts virkmönster, och du har en rund duk efter bara 8 varv. Hur många färger? I originalet är det fyra.

Duken på bloggen Bibbis blandning består av åtta varv, men bara om du räknar med de första luftmaskorna. I slutet pryds duken av picoter.

Virka en (1) skir stjärna eller sju? Ja, du kan bygga upp en större duk genom att virka flera stjärnor efter Allas virkmönster, som du hittar nedanför ett gäng tips på återbruk av just virkade dukar.

Duk, bordstablett eller matta? Järbo garns virkmönster till en stor, spetsmönstrad blomma kan bli vad du vill, beroende på vilket garn du använder. På sajten Eddna.

De runda dukarna som Skapa och inreda har komponerat är egentligen tänkta att virkas ihop till en ljusboll. Men den tio-uddiga blomstjärnan är vacker på egen hand, som duk.

En sex-uddig stjärna med puffmaskor blir en alldeles strålande vacker, rund duk. AnnaVirkpanna står för design och virkbeskrivning.

Allers virkmönster till den lilla duken med muscher och blomkant är egentligen tänkt som ett motiv. Alltså något som ska virkas ihop till en större duk. Men du kan ju alltid prova att virka en enda, innan du ger dig på att virka 121 stycken, plus fyllnadsmotiv.

En liten duk eller en bordstablett? Det beror på vilket garn du väljer! Novita tycker att du ska använda deras trikågarn för att fixa tabletten.

Norska garntillverkaren Viking har svenska virkmönster på två små fina, runda dukar på bara åtta varv. Virkar du dem i originalgarnet och med en tunn, tunn virknål får du "pynttablett/underlägg" istället för dukar. Jaja. Spana in bilderna och se om du gillar dem, ladda sedan ned den svenska pdf-mönstersamlingen och titta på sidan 18 för beskrivningarna. De har nummer 1115-25 och 1115-26.

8—12 varv:

Vill du ha din runda duk small, medium eller large? I Garngrossistens virkmönster på virkade dukar med stadiga stolpbågar (pdf) kan du sluta att virka redan efter åtta varv. Eller tio. Eller tolv.

9 varv:

En mandala eller duk med blomma i mitten kan du välja att virka i flera färger eller i en. Men räkna med att du behöver knipsa av garnet efter avslutade varv om du följer Fridas (Liten virktant) virkbeskrivning exakt.

En 2 timmars-duk! Virkade sakers mönster finns bara som diagram, men snabbt ska det uppenbarligen gå när du har kommit igång.

10 varv:

Virka en rund duk med blomkänsla, som enligt Falkgarn passar till ett mindre bord. Om du virkar den i tunt garn och 2 mm-virknål, det vill säga. Givetvis kan du lika gärna gå loss med 15 mm virknål och tygremsor!

Bekki Bjarnolls runda duk har klar mormorsfeeling. Virkmönstret (via Internet Archive) är på lättbegriplig norska, och resultatet är klassiskt. Och jo, Internet Archive fångade inte in bilderna, men det är den duken som är 10-varvaren som syns på bilden överst på den här sidan.

En rund duk med spetskant kan du kalla tallriksunderlägg. Det gör Garnstudio/Drops Design.

11 varv:

Att använda virkade dukar till att tillverka drömfångare är poppis, men du kan givetvis göra tvärtom. Alltså börja virka en drömfångare och stanna när det hunnit bli en duk. Helena (Pysselofix) tipsar om att hennes design även kan användas som "en liten duk under en liten ljuslykta".

Vill du gå loss med restgarn i olika färger? Låt dig då inspireras av Chippzans runda duk, som även blir snygg som enfärgad.

Det går en trend i att virka mattor i trikågarn efter duk-mönster. Men på norska bloggen Mitt lille prosjekt får den virkade duken i trikågarn verkligen vara en virkad duk.

Nimm virkade en duk med sköna bågar på fri hand, och skrev som tur är ned virkbeskrivningen.

Vad händer om du virkar en duk i tjockt ullgarn och sedan filtar den i tvättmaskinen? Då får du något som du kan använda till sittunderlag! Med ganska stora hål ... Och i annat, tunnare garn? Givetvis kan du förvandla Drops Designs virkdiagram till något mer traditionellt duk-aktigt.

Eftersom originalet är virkat i mellangrovt garn och 5,5 mm-virknål kallas duken för bordstablett. Men TeeTee garns fylliga blomma blir också bra som en liten duk.

Sticka & virkas lilla mandala kan du använda som grytlapp också, om du kompletterar med en solid rundel som baksida.

"Duk, underlägg eller bara en liten prydnad." Annika på LiteVirkning kallar sin skapelse för "Förväntan". Via Internet Archive.

12 varv:

Från duk till strut? Ja, den rara duken som du kan maska fram efter Kristins (Diwy by Titti) virkbeskrivning — med tydliga foton — ska egentligen stärkas med trälim och vridas ihop till en strut. Men om du nöjer dig med bara den fina duken fixar du den på 12 varv. Till julstruten hör ett 13:e med picoter i avvikande färg.

Småblommigt eller storblommigt? Virklusts runda duk "Flora" kan du virka i två storlekar. Till den lilla varianten krävs bara 12 varv, medan den större går loss på 25 varv.

13 varv:

Är det en mandala eller en urtavla? Just det! Eller en duk. PysselNetan stärkte sin tvåfärgade duk och förvandlade den till en klocka. Men den ser lika snygg ut när den ligger på ett bord.

O, den här duken, även den från Garngrossisten ser ut som något min farmor skulle ha virkat: sirlig, blommig (pdf). I beskrivningen förekommer förkortningen "samv tre-dst", tre sammanvirkade dubbelstolpar, också känt som "tre dubbelstolpar tillsammans". En 3->1-minskning, alltså.

Kanten på duken eller glasunderlägget ser ut som vågor. Tycker jag. TeeTee garn beskriver sista varvet som "spetsiga hörn".

14 varv:

Ewa-Mari lovar att du kan virka spetsduken i vilken storlek du vill. Men grundmodellen slutar på varv 14.

Som en blandning mellan en blomma och en snöstjärna! Den här runda raringen kallar TeeTee garn för "spetsdekoration" i sin gratisbeskrivning. Det beror på att den är tänkt som en dekoration på en tovad sittdyna. Men den passar lika bra på egna ben! Eh, stolpar.

Stjärna! Picoter! (pdf) Den lilla duken från Garngrossisten är på 13 varv, 14 med avslutningsvarvet. Den större och trådigare versionen går loss på totalt 19 varv. Nog är den mindre snygg?

15 varv:

Flerfärgat garn eller enfärgat, denna sirliga, virkade runda duk (pdf) med en blomma mitten blir riktigt maffig. I Garngrossistens originalversion är den virkad med 2 mm-virknål, och blir då 40 cm i diameter. Tänk dig då vad du kan åstadkomma med en 6 mm:are och passande garn!

Om du tycker att tårtpapperskrusidulliga dukar är för taniga, satsa på en modell som i huvudsak består av stolpvarv. Garnstudio/Drops design har designat två storlekar på sin glittriga duk, där du är klar med den mindre efter 15 varv.

Virklust och Anna Virkpanna har slagit sina kloka virknålar ihop till en rund, virkad duk presenterad i fyra delar (ursprungligen en crochet along). Virka den flerfärgad eller enfärgad, på bara 15 varv.

16 varv:

Svårighetsgraden på Falkgarns virkade spetsduk är angiven som medelsvår, och jag hävdar inte att den blir mer lättvirkad om du stannar halvvägs. Däremot är duken tjusig även om du slutar på varv 16, precis före de långa luftmaskbågarna. Hela duken är annars designad för att bre ut sig på 34 varv.

O, det ser nästan ut som att blomman i mitten skjuter iväg stora blomblad! Det är en intressant design på Virklusts runda duk, med en väl avvägd blandning av solida partier och luftmaskbågar. Och givetvis kan du virka den i färger som påminner om något annat än påskgodis.

Carina på Carinas virkning kan det där med dukar. Som den virkade duken som består av 16 varv — och som skulle se strålande ut även i trikågarn!

Virkade dukar måste våtspännas, blockas, för att se bra ut.

Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!