Virka en kofta av rutor — rena restgarnsfesten!

Gott om restgarn? Virka en kofta av rutor! Här är gratis beskrivningar och virkmönster på koftor uppbyggda av ihopsydda eller -virkade kvadrater, mormorsrutor och andra plättar. Följ diagrammen och virka vilka rutor du vill.

Virka en kofta av rutor - gratis virkmönster

Vad ska du egentligen göra med alla små nystan som ligger och pockar i garngömman?

Om du har gott om skvättar av garn behöver du inte nöja dig med att virka smått. Eller, virka för all del något småttigt, men sy ihop det till något stort! Mäktigt! Imponerande! ... som en kramande kofta eller cardigan.

Jajamensan, mormorsrutor, farmorsrutor, blomrutor eller helt vanliga kvadrater av stolpar kan bli till ett färgsprakande och bärbart bländverk. Eller något schackrutigt. Eller enfärgat. Låt dina restgarner och din fantasi avgöra var gränserna går.

Och låt inte virkbeskrivningarna som är listade nedan bossa över dig. Flera av mina favorit-virkmönster består ursprungligen av mormorsrutor, men häng inte upp virknålen på det. Nej, bestäm själv vilka sorts rutor du vill virka, och följ bara diagrammen eller monteringsanvisningarna i virkmönstren. Så länge rutorna är smidiga och har rätt dimensioner blir passformen korrekt ändå.

Fast det förstås ... Du kanske har påbörjat värsta mormorsrute-projektet, som ett överkast till dubbelsängen, och lackat ur på att det aldrig tycks bli färdigvirkat? Då kan du använda rutorna till en kofta istället!

Virka en kofta — den rutiga favoritlistan över beskrivningar och mönster

Virka stor kofta av kvadrater
I Ritos modell virkar du kvadrater av enkla stolpvarv i bakre maskbågen, så det är till och med mer nybörjarvänligt än mormorsrutor!

Virka en lång kofta av mormorsrutor
Okej, du behöver inte virka den lång. Men gör du det ser den nästan ut som den populära Odd Molly-koftan. I Järbo garns virkmönster formas koftan dessutom av virkade trekanter.

Virka en kort kofta av rutor, med ärmkilar
Diagrammet till denna Drops Design-kofta använde jag när jag virkade min "Mormor Chanel". För självklart går det att virka enfärgat även om det är rutigt.

Kofta av mormorsrutor och -ränder
Emma Jensens kofta består av såväl mormorsrutor som mormorsränder. Och har huva! Okej, det är mer en principförklaring än en beskrivning, men är du någorlunda virkvan fixar du instruktionerna.

Virka en kofta av 20 rutor
Japp, endast 20 stora rutor behövs till Jennie Olssons kofta. Plus ihopvirknings- och kantvarv.

Virka en lång spetskofta
De blommiga rutorna utgör bara fram- och bakstycken på Garnstudios kofta — ärmarna är nätvirkade. Och så är den enfärgad i original.

Kofta av enbart mormorsrutor
Även ärmkilen i denna lite lådiga kofta består av en vanlig kvadrat. Sammanlagt innehåller koftan 114 rutor, och Marie varierade storleken genom att använda virknålar av olika grovlek.

Tröja/kofta av spetsrutor
Ullcentrums tunika är egentligen en tröja, men den får vara med ändå. Varför? För att rutorna är underskönt vackra, och för att du lätt kan modifiera tröjan till en asymmetrisk kofta genom att låta bli att virka ihop framstycksrutorna vid mitten-ish.

Halvlång kofta av virkade smårutor
Det är något morgonrocksliknande över Drops Designs kofta. Och till och med knytbandet består av rutor!

Virka en kofta utan ärmkilar (eng)
Jo, det är enklare att skippa ärmkilarna. Men då blir passformen därefter. Denna kofta består av antingen 54 eller 66 rutor, beroende på storlek.

Virka en kort spetscardigan (jap, pdf)
Vad nu? En beskrivning på japanska! Chilla, vännen, chilla. Denna finfina kortkofta virkar du genom att titta på bilderna. Diagrammen, alltså. Med virksymboler för rutor, trianglar och monteringsanvisningar. Inte ett enda japanskt tecken behöver du kunna. Okej, behärskar du inte virksymbolerna behöver du plugga på först.

Virka kofta av rutor med rund mitt (eng, pdf)
Den här beskrivningen hade tjänat på diagram med virksymboler. Istället får du nöja dig med amerikanska virktermer. Men rutorna är fina och liknar blommor vid vissa färgval.

Virka en kofta med fuskfickor (eng)
O, fuskfickor! I storlek M och L behöver du bara 33 rutor och två trianglar till denna midjekorta kofta.

Omlottkofta av blommiga rutor (eng, pdf)
Hm. Den här midjekorta omlottkoftan, av rutor, 3/4-rutor, trekanter och småmotiv, är så snajdig att jag måste tipsa om den.

Kan du tipsa om några fler virkade rut-koftor?

Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!