Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor?

av Carina
(Sala)

Hur stickar man detta mönster?

Undrar om någon vet hur man stickar detta mönster, eller om någon vet var jag hittar det?Så här kan du (också) dechiffrera ett stickmönster

Maskor och matematik blir enklare om du skissar på problemet, anser "Billigt garn"-Anna, som betraktar allt pyssel som en rafflande pusseldeckare.

Å, får jag försöka? Får jag, får jag?

Det är så vansinnigt skoj att försöka att lista ut hur ett stickat färg- och strukturmönster är konstruerat, bara utifrån en bild. Att använda de små grå cellerna, precis som Hercule Poirot.

(Jo, som garngalningar liknar vi väl mer Agatha Christies andra deckarhjälte, Miss Marple, särskilt om stickaren i fråga lasrat bort mustaschen.)

Och jag antar att det är själva strukturmönstret du är ute efter, och inte en stickbeskrivning på en baströja.

Vad sägs om den här provlappen? Liknar det mönstret på bilden?

Bortsett från färgvalet, då. Och med reservation för att antalet maskor kan vara felgissade; det är svårt att urskilja enskilda maskor och varv på fotografiet. Om du har tröjan i din närhet kan du kontrollräkna för att få exakt rätt maskantal.

Här är ett sätt att sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor. Du använder bara en färg och en garnända per varv.


Är det tillräckligt nära? Då ska du få reda på hur du stickar ett likadant mönster som på provlappen... och hur du kan tänka när du försöker klura ut hur ett visst färg- eller strukturmönster är stickat. Då kan du också se var jag kanske har gissat fel.

Så här avslöjar du maskornas hemligheter


Att efterapa ett struktur- eller färgmönster — utan en beskrivning eller ett diagram — är givetvis lättast när du har det stickade så nära dig att du kan förnimma varenda fiber mot huden, när du kan räkna maskor och till och med repa upp det stickade.

Men det går även att göra utifrån en bild.

Och du går tillväga på samma sätt som... tja, när du löser de flesta typer av torra tankenötter eller myspysiga pusseldeckare.

Med den utsökta fördelen att du faktiskt toksnabbt kan bygga en modell. Det vill säga sticka en provlapp, för att se om du har rätt lösning eller inte.

Men för att mickla fram en hyfsad provlapp måste du göra strategiskt korrekta överväganden. Alltså ha ett hum om hur många maskor du ska lägga upp. På ett ungefär.

Så det är bäst att börja med torr-stickning. Stickning i huvudet och på papper.

Samla ihop de misstänkta! Vad vet du, utifrån förlagan?


Du vet att
  • mönstret är stickat.
  • det är randigt i olika färger.
  • det är partier av slätstickning kombinerat med en smal rand i rätstickning.
  • med jämna mellanrum finns tre långa maskor över varje slätstickat parti, och det är ett litet mellanrum mellan de långa maskorna.
  • de tre långa maskornas position är förskjuten ett steg över nästa slätstickade parti.

Puh. Så mycket maskmatnyttigt redan. Men ännu inte tillräckligt för en provlapp.

Vad kan du lista ut, utifrån dina (och andras) kunskaper?


Slätstickning och rätstickning och färgränderna är inte så mycket att noja över. Väl? Nej, det är de långa maskorna som är det kluriga i stickmönstret, inte sant?

Nåja, det finns två huvudmisstänkta sätt att trolla fram riktigt långa maskor i stickning. Det ena är att tappa omslag från tidigare varv, det andra är att lyfta maskor över ett eller flera varv.

Vilken metod har vi här? Om det hade handlat om att du släppt omslag skulle det stickade ha växt på höjden just där. Men på bilden ser partierna med de tre långa maskorna lite ihopdragna ut.

Så det lär handla om ett flerfärgsmönster med lyfta maskor. Alltså något som till exempel 2stickare är kända för att utforska, och som har den läckra fördelen att du oftast bara arbetar med en färg per varv.

Hm. Bäst att kontrollera alibin och tjuvkika i facit en aning. Finns det någon given misstänkt eller snarare ett stickmönster som liknar det här, åtminstone en gnutta? Javisst, ett hålkrusmönster!

Fast antalet maskor stämmer inte. Mönsterrapporten är helt annorlunda. De långa maskorna sitter inte precis bredvid varandra, utan tycks ha en maskas mellanrum mellan sig.

Dags att rita upp mönstret på rutat papper (eller ett verktyg som Stitchfiddle), för att lista ut hur mönsterrapporten kan se ut. Alltså vilka och hur många maskor och varv som upprepas.

Som så här:

Rita upp färg- och strukturmönstret på papper för att lista ut hur många maskor om krävs


Flerfärgsmönstret i ord för maskor = beskrivning


Nu brukar stickmönster oftast uttryckas i skrift- och symbolspråk, inte färgpluppar och streck.

Det dags att översätta våra lösa misstankar till stickiska, och lägga fram bevis i form av en provlapp.

Översätt färgskissen till ett stickdiagram med symboler för de stickade maskorna


Okej, utöver själva maskorna har vi dessutom en grundfärg (rosa) och tre randfärger att ta hänsyn till, varav en mönsterfärg är densamma som grundfärgen. På min provlapp randas de i ordningen blå (mönsterfärg 1), lila (mönsterfärg 2), rosa (grundfärg och mönsterfärg 3).

Vad blir det på ren svenska?

Enligt min klotter- och provlappsdeduktion består mönstret av en rätstickad rand i grundfärgen (två varv) och fyra varv slätstickning i mönsterfärgen.

På de slätstickade varven lyfter du också tre maskor, med en maskas mellanrum (= fem maskor). Mellan det lilla gallret av lyfta maskor finns ett parti om sju maskor där du stickar vanlig slätstickning. Och så är den lyfta trippeln förskjuten på nästa slätstickade rand, så att den hamnar över det släta partiet.

Och det knepiga? Att lyfta maskor avigt med garnet bakom respektive framför.

Så här går det till:

Kör in stickan i nästa maska som om du skulle sticka den avigt. Men sticka den inte. Låt den bara glida över till högerstickan, helt ostickad.

Garnet? Det ska ligga bakom arbetet. Det innebär den sida av stickningen som är vänd bort från dig. Alltså ordningen: du, stickningen, garnet.

Så här lyfter du en maska avigt med garnet bakom


Och garnet framför arbetet? Det ser ut så här:

Tjoffa in stickan i nästa maska som om du skulle sticka den avigt. Men låt den bara glida över. Garnet ska nu ligga framför arbetet, på den sida av stickningen som är närmast dig. Alltså ordningen: du, garnet, stickningen.


Mönstret kan då uttryckas så här, på det tillknökade sätt som utmärker skriftligt stickspråk:

Förkortningar: m = maska, rm = rät maska, am = avig maska, km = kantmaska, [ ] = upprepa så många gånger som står bakom hakparenteserna.

Mönstret är jämnt delbart med 12 + 1, plus 1 kantmaska i vardera sida. Och det är skrivet för fram och tillbaka-stickning.

(Till min provlapp blev detta 12*2 + 1 + 2 kantmaskor = 27 maskor. Kantmaskorna stickade jag räta på varje varv.)

Varv 1 (rätsidan, grundfärg): Km, räta maskor, km.

Varv 2 (avigsidan): Km, räta maskor, km.

Varv 3 (mönsterfärg): Km. * 4 rm, [lyft 1 m med garnet bakom, 1 rm] x 3, 2 rm. * Upprepa *-* tills du har 2 m kvar på varvet, 1 rm, km.

Varv 4: Km, 1 am. * 3 am, [lyft 1 m med garnet framför, 1 am] x 3, 3 am. * Upprepa *-* tills du har en 1 m kvar på varvet, km.

Varv 5: Som varv 3.

Varv 6: Som varv 4.

Varv 7 + 8 (grundfärg): Km, räta maskor, km.

Varv 9 (mönsterfärg): Km, * [lyft 1 m med garnet bakom, 1 rm] x 2, 6 rm, lyft 1 m med garnet bakom, 1 rm. * Upprepa *-* tills du har 2 m kvar på varvet, lyft 1 m med garnet bakom, km.

Varv 10: Km, lyft 1 m med garnet framför, * 1 am, lyft 1 m med garnet framför, 7 am, lyft 1 m med garnet framför, 1 am, lyft 1 m med garnet framför. * Upprepa *-* tills du har 1 m kvar på varvet, km.

Varv 11: Som varv 9.

Varv 12: Som varv 10.

Upprepa varv 1-12, avsluta efter varv 2.

Vad tror du, är fallet löst? Stämmer detta överens med den avfotograferade tröjan?

Stickmönster i original och i återskapad versionKommentarer till Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor?

Klicka här för att kommentera

Wow
av: Miriam

Snyggt jobbat! Och snyggt mönster!

Sjukt imponerande! NEW
av: Linda Wallander

Jag blir så imponerad av ditt detektivarbete! Hatten av, helt enkelt!

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...