Stickning: garnet framför eller bakom arbetet?

av Ingalill
(Uppsala)

Vi är två som tvistar om det som står i en beskrivning. Man ska lägga garnet framför arbetet och lyfta sista maskan.

Är då "framför arbetet" mot mig eller ...?

Hoppas du förstår.

Framför arbetet = på din sida

Stickning liksom all skönhet ligger i betraktarens öga, filosoferar "Billigt garn"-Anna.

Ett sådant intressant tvisteämne! Det är såväl en språkfråga som en filosofisk fundering, och jag kan tänka mig hela stickkaféer och släktfejder som motiverats av detta kluriga fram och bak.

Jojo, det finns ett mycket enkelt svar på frågan. Men hur kul vore livet och stickningen om vi bara snoppade av diskussionen med ett "'framför' är mot dig, 'bakom" är bort från dig"?

Lägg garnet framför arbetet, garnet bakom arbetet i stickning
Överst: garnet framför arbetet. Nederst: garnet bakom arbetet.


Jösses, om vi var så sugna på snabba lösningar kunde vi lika gärna gå till affären och köpa en storpack tubsockor istället för att sticka egna strumpor!

Vi börjar med språket. Enligt Svensk ordbok från 1986 betyder "framför" "på den sida av (ngt) som framsidan vetter mot". Och synonymordboken Ord för ord från 1992 föreslår uttrycket "mitt för näsan på".

Solklart? Inte då. När det gäller prepositioner handlar det alltid om perspektiv. Från vilket håll betraktar vi saker, och vem är det som kikar på vad över den där näsan?

Och det är då vi måste bli filosofiska och fundera över huruvida stickningen har en själ. Eller en näsa.

Mina stickningar har absolut en egen vilja, som flera gånger strider mot mina avsikter och visioner och drömmar och mitt tålamod. Men jag skulle inte vilja gå så långt som att säga att de har ett eget "jag".

Varför är det viktigt? Jo, det är där perspektivet kommer in.

Ska du betrakta stickningen ur ditt eller den själlösa och ibland motsträviga stickningens perspektiv? Är maskansamlingen en jämlik observatör i sammanhanget? Är det så att den bokstavligen vänder dig ryggen när den trilskas och tjorvar? Knappast.

Det finns ett gammalt ordspråk som konstaterar "hur man än vänder sig har man ändan bak".

(Och när det gäller stickning lyder ordspråket "hur färdig du än känner dig har du fortfarande garnändar att fästa".)

Men om din samtalspartner vänder ryggen mot dig, var någonstans är då dennes rumpa? Jo, den är framför dig!

Likaså har du stickningen framför dig, såvida du inte är väldigt vig och kan sticka med händerna bakom ryggen.

Visst, det är du som står bakom ditt stickade mästerverk, i överförd betydelse.

Och en människa som befinner sig mitt emot dig skulle kanske säga att du gömmer dig bakom garnet och stickorna. Men så länge den personen inte tänker hjälpa dig att lyfta maskor har den inget att tillföra till stickbeskrivningen.

Stickningen har visserligen en sorts framsida, det vill säga rätsidan, och en baksida, avigsidan, men när vi snackar om "framför och bakom arbetet" handlar det enbart om dig och din insats. Stickningen har inget att säga till om.

Är garnet på framsidan av arbetet (det vi kallar det stickade medan vi njuter av, förlåt "arbetar med" den) i förhållande till dig? Alltså den sida som du tittar på? Eller ligger den och gömmer sig där bakom, på den sida av stickningen som är vänd bort från dig?

Om du lägger garnet på din sida av stickningen är den framför. När du fibblar dit garnet på den sida som du inte kan se ligger det bakom arbetet.

Stickningen ser kanske annorlunda på saken, men den ska baske mig bara göra vad vi säger åt den. Mopsar den får den se på andra garnbollar i upprepningen.

Och varför ska du lägga garnet framför arbetet när du lyfter sista maskan?

Ja, förmodligen är det så att du ska göra en snygg kantmaska.

Och jag förmodar också att du på varje varv ska sticka den första maskan rät.

Om du då har lagt garnet på den sida som är närmast dig — framför arbetet — när du lyfte den sista maskan ligger garnet helt rätt till för just en rät maska på följande varv.

Fast då ligger garnet bakom arbetet. Eftersom du då har vänt på stickningen.

Det är en fråga om perspektiv, som sagt. Och om att det är du som styr stickningen, och inte tvärtom.

Kommentarer till Stickning: garnet framför eller bakom arbetet?

Klicka här för att kommentera

Arbetets perspektiv!
av: Stefan

Men alltså. Det är ju precis tvärtom! Framför från mitt perspektiv är ju bortom arbetet. Nej, här är det stickningens perspektiv som gäller. Framför stickningen, då den är vänd mot mig.

Underbart! Stickning öppnar dörrar till många diskussioner
av: "Billigt garn"-Anna

O, Stefan! Vad glad jag blir!

Så du tycker att stickbeskrivningarnas "framför arbetet", alltså mot dig, innebär att beskrivningsförfattaren ser det ur stickningens perspektiv, och inte ditt?

Spännande! Innebär det att om du ... eh, står och kokar gröt på spisen och råkar spilla över ugnsluckan och ner på golvet, farligt nära dina fötter, så har du en gegga *bakom* spisen, och inte framför?

Och när du öppnar en adventskalender, gör du det för att se vad som finns *framför* luckan?

Det är ärliga frågor, inga spydigheter :) Det finns inget som är så utvecklande som att försöka se på tillvaron ur andras synvinkel.

I en fram och bak-diskussion jag hamnade i tidigare var det tydligt att personen jag talade med upplevde en riktning i stickningen, och att det var därför som det blev klurigt med "lägga garnet bakom arbetet".

Nej, inte så att garnet skulle läggas till höger, *bakom* stickningens fortskridande från höger till vänster (i högerhänt stickning).

Utan snarare som att stickaren—det stickade fungerade som häst och vagn, där stickaren var kusk.

Om garnet skulle läggas *bakom* hästen måste i så fall ordningen bli stickare—garn—häst. Och *framför* hästen blir stickare—häst—garn. Och det oavsett om du ser saken ur kuskens eller hästens ögon, åtminstone om de är på väg åt samma håll.

Jag ser snarare stickningen som en stängd dörr.

Vilket låter fruktansvärt deppigt om du inte samtidigt tänker "O, undrar vilka spännande saker som finns bakom dörren!"

Fast den liknelsen fungerar bara om du betraktar "framför dörren" som det du kan se, och "bakom dörren" som det du ännu inte har upptäckt.


Arbetets perspektiv revisited
av: Stefan

Ja precis!

Jag tar även spisens och adventskalenderns perspektiv! Om jag spiller något mellan mig och spisen är det ju både framför mig och framför spisen, spiller jag bakom spisen är det bakom spisen (men framför mig!). Jag relaterar till spisen, inte till mig själv. Men hur skulle man säga om man vände spisfronten mot väggen egentligen? Bakom adventskalenderns lucka är oberoende av hur jag vänder den i förhållande till mig själv. Fast det blir lite ju lite lurigare med stickningen (liksom dörren) eftersom vad som är framsidan beror på dess förhållande till mig. Men bortom dörren är ju mer framför /mig/ än vad hitom är, skulle jag säga. Intressant det där.

Vantar
av: Ulla

Nu har jag stickat ett par vantar precis tvärtom,
alltså får jag sticka ett par till.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...