Kombinera ull och bomull i en tröja?

av Cecilia
(Strängnäs)

Jag har restgarn från lite olika stickprojekt som jag skulle vilja kombinera i en tröja.

Garnen har ungefär samma tjocklek, men är av lite olika material (ull, bomull).

Skulle ni göra tumme upp eller tumme ner för det?

Jag fattar att jag får utgå från det känsligaste garnet när det kommer till tvätt sen :)Bildbevis: Blanda bomullsgarn och ullgarn

Garn-integration eller -segregation? Lite skillnader i temperament ger bara en intressant helhet, tycker "Billigt garn"-Anna som kuvar provlappar för att bevisa sin ståndpunkt.

Tummen upp!

Självklart kan du blanda garn av olika material, även om de skulle ha varierande grovlekar. Och ja, tänk förstås på tvätten.

Sätt nu genast igång att mixa och mastra! Ge dina restgarn en vettig sysselsättning så att de blir en del av samhället.

Tvekar du? Okej, jag ska bevisa det. Grundligt och långt och bildligt. För din och andra blivande bomull-ull-mask-mixares skull.

Håll ögonen på denna stickade och otvättade provlapp, för du får följa den genom diverse hårda prövningar:

Provlapp stickad i bomullsgarn och ullgarn


Eller vänta, huruvida du ska blanda bomullsgarn och ullgarn beror ändå lite på vilken personlighet du har, och vilken planet du bor på.

Föredrar du när livet är helt förutsägbart och inrutat, eller blir du lite lycklig när du ser att en maskros har trängt upp ur asfalten?

Om du tillhör den senare typen ger dig material-blandningar i stickning och virkning bara ännu mer mask-magi!

Skillnader mellan ull och bomull


Ull är hår, bomull är växtfibrer, och det innebär många fler skillnader.

Beter sig bomull och ull olika när du stickar och virkar med det? Ja.

Ser bomull och ull annorlunda ut efter tvätt? Ja.

Faller bomull och ull på skilda sätt när du bär en stickad eller virkad tröja i de olika materialen? Ja.

Ull är elastiskt och studsar tillbaka till sin ursprungliga form, medan bomull är stumt. Bomull är tyngre i förhållande till ull, även när garnen är lika tjocka. Och verkligen tungt när det är blött. Och bomullsmaskor vill dra sig mer horisontellt, åt sidorna, än maskor stickade och virkade i ull. Ullfluff fastnar lätt på bomullen vid tvätt.

Och? Spelar det någon roll?

Det finns inga lagar som säger att du inte får blanda textila material. Eller, det stämmer inte helt. I Bibeln, Femte Moseboken 22:11 står det "Du skall inte klä dig i tyg av blandat garn, ull och lin tillsammans."

Men den raden handlar om att du inte ska klä dig som en präst, inte att materialblandningar leder till skam och vanära, stening eller spontan självantändning.

Tack och lov. Garnaffärerna skulle ha det ännu kämpigare om deras färdiga ull- plus bomullsblandgarn exploderade hela tiden.

Blanda ullgarn och bomullsgarn, det här kan du vänta dig


Men vad kan då hända om du blandar ullgarn och bomullsgarn i en och samma stickning eller virkning, särskilt i något så stort som en tröja?

Förhoppningsvis uppstår kosmisk harmoni, och du kan också råka ut för spännande överraskningar.

Det är inte bara tvätten och krympning du behöver tänka på, utan också lagen. Inte den som står författade i heliga skrifter, utan en av dem som inte går att överklaga eller låta bli att tro på. Jag snackar om tyngdlagen, gravitationen. (Okej, det kallas inte längre naturlag, utan "teori".)

Om du tänker bära din tröja i viktlös tillstånd har du inga bekymmer, men om du avser att vandra omkring på Moder Jord måste du fundera lite på vad planetens dragningskraft har för inverkan på maskorna.

Vilka mönster ska du ha på tröjan? Randigt, rutigt, intarsia, fair isle, strukturstickat? Vilka garn ska du placera vid axlarna, vilka ska du ha vid muddarna?

Minns du provlappen i början? Det är en otvättad och lätt tillplattad provlapp, nästan stickad i bomull respektive ull.

Här är den igen:

Provlapp stickad i bomullsgarn och ullgarn


Jag säger "nästan", för det benvita är i återvunnen bomull/akryl, vilket inte helt och hållet beter sig som bomull. Och det gula är i superwashbehandlad ull. Och det är ull som inte längre har ullens alla sköna egenskaper.

Men det är ganska likt. Och så kan jag sticka dem med samma masktäthet, det vill säga att de har ungefär samma grovlek.

Nedre delen av provlappen är stickad i ett intarsiamönster, en enkel sneddning. Övre delen har vanliga ränder.

Bomullsgarn plus ullgarn efter tvätt


Vad händer när provlappen har tvättats och torkats? Om du våtspänner provlappen kan du förstås få den att se ut nästan hur som helst, men här har den bara plattats till lite och plantorkat:

Så här ser stickat bomullsgarn och ullgarn ut efter tvätt


Ser du någon skillnad? Den är liten. Kanske ser du att den högra sidan är lite längre än tidigare.

Vad du inte ser, men skulle kunna känna om du klämde på den, är att bomullsgarnet inte är lika uppstudsigt längre, utan att ytan är jämnare. Ullen har fluffat till och återhämtat sig efter tvätten.

Så ena sidan är nu längre, den där ullgarnet dominerar. Det beror på det där jag nämnde tidigare, att bomullsgarn hellre drar sig åt sidan än nedåt.

Borde inte bomullsgarnets tyngd dra ned ulltriangelns spetsiga del, så att den blir helt jämn? Bäst att fråga en naturlag! Eh, teori.

Provlappar i praktiken


Det där med att sträcka ut tvättade provlappar och låta dem torka innan du kollar av masktätheten handlar delvis om att du ska imitera gravitationen.

Nu anser jag att naturen sköter sig själv bäst, och därför kan du kolla av gravitationens inverkan på ett betydligt mer korrekt sätt, direkt på din hemplanet.

Du kan nämligen hänga upp en provlapp med små, små tyngder, helst precis samma vikt som en stickad eller virkad tröjaxel råkar ut för när resten av tröjkroppen och ärmarna drar ned den medan du struttar runt ute i verkligheten.

Vill du att provlappen talar sanning? Häng upp den!


Vad ser du? En provlapp uttöjd av en byxgalge, jämnt nedtyngd av pappersklämmor och dukvikter.

Så realistiskt! Faktiskt. Jag skojar inte. Okej, de tre dukvikterna motsvarar snarare en tunika helt stickad i bomullsgarn, men varför inte ta i?

Nu gäller det bara att vänta. Och vänta.

Under hur lång tid går du omkring med en tröja innan du tar av dig den och låter den och dig själv vila?

Jag satsade på sex timmar. Det blir lätt svettigt annars. Så här såg provlappen ut efter den tiden:

Hur mycket tyngs stickningen ned?


Vad är det du ser? Inte mycket, va? Eller jo, den högra kanten har letat sig ännu längre nedåt. Tendensen att bomullen hellre skrevar ut sig som en oförskämd man på bussen är kvar, och dess egen tyngd räcker inte för att dra ut de få ullvarven mer.

Låt oss jämföra provlapparna, från otvättad till tvättad, till tvättad och hängd.

Hur förändras en provlapp efter att ha tvättats och spänts ut?


Ooo. Vilken skillnad! Inte. Eller?

Okej, okej, det är en liten, liten förändring. Är den spännande eller avskräckande, eller spelar den ingen roll? Det hänger på din personliga smak.

Själv föredrar jag när det inte är så snyggt och polerat, så efter det här blir jag riktigt sugen på att sticka en tröja med ena sidan i bomull och andra i ull. Den skulle bli lätt asymmetrisk, helt automagiskt.

Dags att provlappa!


Tvekar du fortfarande när det gäller att blanda restgarn av bomull plus ull? Gör inte det, utan sticka och virka istället ett par provlappar i det färg- eller strukturmönster du har tänkt. Utsätt dem för prövningar, som tvätt och tyngd. Känn och se efter.

Känns det bra? Så klart att det gör! Garnen vill att du leker med dem.


Kommentarer till Kombinera ull och bomull i en tröja?

Klicka här för att kommentera

Underbart!
av: Annan Anna

Vilket genomarbetat och bra inlägg, för att inte tala om roligt! Älskar verkligen hur du skriver och det gäller hela bloggen, jag är bara dålig på att kommentera.

Tack!
av: Cissi

Stort tack för ett mycket mer utförligt, roligt och pedagogiskt svar än jag väntat mig.
/Cissi

Rakare nederkant
av: Lena

Älskar att läsa dina experiment med provlappar för att få svar på olika frågor. :)

Min tanke efter att tagit en titt på jämförbilderna en andra gång är att några förkortade varv i nederkanten med bomullsgarnet skulle kunna justera för att ullen sträcker sig mer på längden. Om man vill ha nederkanten rakare alltså.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...