Blanda olika sorters garn (material)?

av Anita
(Sundsvall)

Ett rent ullgarn och ett garn som består av 50 % akryl, 50 % ull, fungerar det tillsammans?

Anita

Olika garn leker också bäst

Ett fritt val är bättre än ett renhårigt, tycker "Billigt garn"-Anna.

Ja, självklart. Absolut. Nemas problemas.
Olika sorters återvunna garn: lin, bomull, akryl

Återvunna garn i lin, bomull, akryl i krokad mix.

I verkligheten, den utanför stickningens och virkningens värld, finns det blandningar som sätter kurage, tapperhet och snille på prov.

Det är till exempel en riktigt förbjuden idé att mixa Klorin med ammoniak, eftersom det bildas giftig gas. Och att para en hamster med en guldfisk är såväl omoraliskt som kladdigt och omöjligt.

Men när det gäller garn finns det inga sådana risker. När du stickar och virkar kan du blanda material, struktur, grovlekar och färger hur du vill. Okej, estetiska gränspolisen kanske griper in om du blandar naturfärgat lingarn med svarta sopsäcksremsor ... Men med koboltblått blir det riktigt snyggt!

Det du behöver tänka på är de olika materialens attityd till vatten, eller snarare tvätten.

Om ditt rena ullgarn ska handtvättas, och blandgarnet i ull/akryl är superwashbehandlat så att det tål 40 graders tvätt, måste du anpassa dig efter den klemigaste fibern och handtvätta din stickning eller virkning.

Och blandar du lingarn som kan kokas upp i 90 grader med plastremsor, som inte alls är förtjusta i värme, får du också lov att handtvätta ditt projekt.

Alltså: anpassa tvättråden efter det material som tål minst i din blandning.

På samma tvätt-spår: Om du tänker filta ett projekt är det förstås bara de icke-superwashbehandlade hårfibrerna som faktiskt kan bli filtade. Så länge din stickning eller i virkning i huvudsak består av proteinrika, filtbara fibrer brukar det inte spela så stor roll.

Är det allt du behöver tänka på? Nej, då. Du behöver också tänka på hur de olika materialen beter sig när du bär dem, till exempel om du blandar bomull och ull i en tröja.


Kommentarer till Blanda olika sorters garn (material)?

Klicka här för att kommentera

Blanda nytt och gammalt
av: Maria

Vad har du för erfarenhet av att blanda nytt och återvunnet garn (av samma material)?

Tvätt! Ständigt denna tvätt!
av: "Billigt garn"-Anna

En väldigt bra fråga ... där svaret också hamnar i tvätten.

Att blanda nytt och gammalt gör jag hyfsat ofta, eftersom de gånger jag använder "nya" garn är det mest udda reanystan - som jag spär ut med återvunnet garn.

Frågan jag brukar ställa mig då är: Kommer det nya garnet att krympa eller krångla efter första tvätten? Och hur?

En del garn krånglar, andra inte.

Vissa nya garn spyr ut överskottsfärg, vilket kan bli otrevligt. Men framför allt är det bomullsgarn eller bomull/akryl och andra växtfibrer som krymper de första gångerna du tvättar plagget eller prylen.

Om du blandar ett helt färskt bomullsgarn (eller -blandning) med ett som är återvunnet och färdigkrympt, kan din stickning eller virkning bli lite ... ojämn. Efter maskintvätt.

Okej, samma effekt kan uppstå med andra sorters fibrer och tvättmetoder också, särskilt om du använder "syskon-garn". Det vill säga att du blandar nya och återvunna nystan av precis samma sort och färg, inte bara samma material. En del garn byter nämligen struktur eller sträcker sig efter återvinningen. En del blir fluffigare, en del blir tunnare ... Masktätheten blir en annan.

Det kan du antingen se som ett problem eller som en finess. Eller som vi säger i datorsvängen: "en bugg eller en feature".

I ett par stickningar och virkningar har jag sett det som en möjlighet och varvat nytt och gammalt. Jag har alltså gjort ränder, i samma färg. Det blev smått och spännande bubbligt.

I andra projekt har jag varit mer kinkig, och räknat om masktätheterna för de nya respektive de återvunna garnen efter tvätt.

Men oftast tvättar jag nya garn tills de är lika gosiga och sköna som de återvunna. (Ja, jag föredrar återvunna garn, alla gånger.) Och gäller det bara små partier i ett intarsiamönster, en enstaka rand eller muddar, har jag fullständigt struntat i den lilla krympningen eller strukturförändringen. Halsmuddar mår förrestan bara bra av att krympas.

Så, hur ska du kunna veta hur de *lika* garnen leker med varandra, oavsett vilket material de är i?

Ah! Du kan ju tjuvkika i facit! Gör helt enkelt provlappar och tvätta. En liten provlapp för det nya garnet, en för det återvunna, en där du mixar dem båda. Tvätta dem sedan i den temperatur de tål, "blocka" och torka och spana in resultatet.

Tänk om verkligheten, den där utanför stickningens och virkningens värld, vore lika enkel.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...