Kantmaskor på hällappen vid strumpstickning?

av Lena Lif
(Sollefteå)

Jag har nyss lärt mig sticka strumpor av en gammal moster, och med några blickar i Järbos garns instruktioner.

Vad jag undrar över är:

När jag stickar hällappen (där jag ska plocka upp maskor) förordar min moster att jag ska sticka varje kantmaska rät för att få stadga i kanten.

Då blir det liksom "knökar/knutar" i sidorna. Jag vet och har läst att det är bra när man ska sy ihop till exempel fram- och bakstycken, men när man ska plocka upp maskor blir det både fult och knöligt.

När jag plockar upp maskor använder jag virknål och drar igenom tråden och sätter en maska på stickan vartefter. Då blir det en knölig kant på insidan av strumpan, men ganska snyggt på utsidan med en jämn maskkant.

Har sett flera videor när man plockar upp maskor med en fin kant och tråden dras upp under två "maskbågar". Då blir det inga knölar på insidan och en fin utvändig kant.

Tyvärr visar ingen hur man stickar kantmaskorna, bara hur man plockar upp nya maskor.

Hur stickar jag kantmaskorna på häl-lappen för att få till den fina kanten?

Tacksam för svar.

Så här stickar du en kedjekant plus plockar upp maskor

Även för de enklaste maskor kan du variera dig till det yttersta, jublar "Billigt garn"-Anna.

Å, "knölkant" borde genast bli det officiella namnet för rätstickade kantmaskor! Även om det mer etablerade "knutkant" beskriver utseendet på ett mer diplomatiskt sätt.

Namnet på den sorts kantmaskor till hällappen som du efterlyser, "kedjekant", antyder att kanten liknar kedjestygn. Det vore buffligt att framkasta "maskor som borde gluffa mindre chips och motionera betydligt mer för att inte vara så groteskt stora".

Blir livet enklare när du vet vad kantmaskorna kallas? Inte alls. Tricket är att använda de kantmaskor som fyller sin funktion, som åtstramare, sömsmån eller piffning.

Och jo, kedjekanter kan ibland vara toppen när du ska plocka upp maskor. Och jo, knutkanterna kan se lite knöliga ut på avigsidan. Men har strumpbäraren verkligen så känsliga hälsidor att det märks någon skillnad?

När du plockar upp maskor längs en kant syns skillnaden mellan olika kantmaskor främst på avigsidan.



Avigsidan är just en avigsida. Att koncentrera sig på att få det fint och fräscht på sidan ingen ska se ... Ja, det är som att sudda bort det halvlösta korsordet från morgontidningen innan du lägger den i pappersinsamlingen.

När passar en kedjekant som kantmaskor i stickning?


Innan vi går in på hur du faktiskt får till den där kedjekanten med två maskbågar — det är buslätt — ska vi först fundera över varför den verkar så lockande.

Fördelen med dessa kantmaskor är framför allt utseendet. Kedjekanten är snygg. Särskilt vid rätstickning och andra liksidiga stickmönster. På slätstickning kan den också passa, men den hindrar inte kanterna från att rulla in sig.

Sedan är kedjekanten i vissa fall praktisk när du ska plocka upp maskor längs en kant, för att sticka i 90 graders vinkel mot det tidigare stickade stycket.

I vissa fall? Ja. För vanlig, hederlig slätstickning passar den sådär, eftersom en kedjemaska motsvarar två varv.

Det är en bra räknehjälp när du stickar rätstickning, som till exempel dominorutor.

Men i slätstickning brukar förhållandet mellan maskor/bredd och varv/höjd snarare vara 5:4 eller 4:3. En slät maska är bredare än vad ett varv är högt, men inte lika bred som två varv.

Om du ska sticka till exempel en kant till en slätstickad kofta kan du alltså behöva plocka upp 3 maskor över 4 varv, och hoppa över vart 4:e varv.

Då passar det bättre att plocka upp maskorna längs en knutkant, eftersom 2 maskor över 4 varv (= 2 kedjekantsmaskor) är för lite.

Ska du plocka upp maskor längs en slätstickad kant? Hoppa över till exempel vart fjärde varv, så blir masktätheten korrekt.


För olika strumphälar kan detta varv-mask-förhållande spela mindre roll. 1 maska per 2 varv kanske är perfekt för just din häl? Men...

Undvik hål vid upplocknings-kanten! Ofta behöver du plocka upp fler maskor än vad din stickbeskrivning kräver och just kedjemaskor tillåter. Och det helt enkelt för att undvika fula hål i stickningen. Gör det. Alltså plocka upp maskor i varje varv. Och för strumpor: någon extra i mellanrummet mellan hällapp och sockskaft.

Minska sedan de extra maskorna på nästa varv, så att du hamnar vid rätt antal.

Jo, det går att plocka upp 1 maska per varv längs en kedjekant också. Som på denna dammvante, där maskorna ska ökas vid en rätstickad mudd. Du kan även använda en kedjekant för att dra ihop en stickning och vid resårkragar. Och mycket mer. Så den lever inte bara på sitt utseende.

Så här stickar du en kedjekant


Jaja. Hur stickar du då denna kant som liknar kedjestygn? Piken om att kantmaskorna skulle behöva lite mer motion är faktiskt sann. För du fixar dem genom att inte sticka. De yttersta maskorna tar en liten paus. Du lyfter dem, vartannat varv.

Lätt, va? Och som vanligt när det gäller buslätt stickning finns det fantasilijoner sätt att utföra tekniken. Bland versionerna finns en fransk, en tysk, en engelsk och en Bellman.

Varianterna handlar om huruvida du lyfter första maskan varje varv, lyfter sista maskan varje varv, lyfter första plus sista maskan vartannat varv, och sedan om du lyfter maskorna avigt eller rätt. (Alltså hur du kör in stickspetsen i maskan som du lyfter över, som om du skulle sticka den avigt eller rätt.)

Tjafsigt? Inte bara. Det ger också en liten skillnad i utseende. Ser kedjemaskorna vridna ut eller inte?

Mitt favoritsätt när det gäller att sticka kedjekanter


Min egen favorit för kedjekanter är denna, oavsett strukturmönster på övriga varv:
  • Sticka sista maskan rät.
  • Lyft första maskan avigt, med garnet framför.

Och ja, på varje varv.

Så här stickar du en kedjekant (kantmaskor)


I rätstickning behöver du bara tänka på att lyfta första maskan avigt. Det är därför den är min darling. Noll krävande hjärnverksamhet.

Och i slätstickning innebär det bara två drag som känns lite avigt, jag menar småfel: att sista maskan på det aviga varvet plötsligt ska vara rät, och att garnet ska ligga på fel sida om arbetet när du börjar på det räta varvet.

Drops design gör samma sak, fast tvärtom, när de gör en kedjekant på slätstickat:
  • Sticka sista maskan avigt.
  • Lyft första maskan rät.


Och hur ska du avgöra vilken som är din favorit, till handgrepp och utseende? Provlappa dig fram!

Plocka upp maskor längs en kedjekant (lyfta kantmaskor)


Ålrajt. När vi nu väl har en kedjekant är det alltså dags att plocka upp maskor längs med den. Och även där finns det flera sätt att labba med. Det finns minst tre sätt att plocka upp 1 maska per 2 varv.

Plocka upp maskor genom båda maskbågarna


Dra garnet (= ny maska) genom den yttersta maskans båda maskbågar. Oftast fungerar det finfint att använda stickan, eftersom kedjekantsmaskorna är såpass stora. Men en virknål gör alltid vardagen mysigare. En kedjekant ger en snygg avigsida. Inte för att det har någon betydelse.

Plocka upp maskor längs (innanför) en kedjekant genom att fiska upp garnet genom två maskbågar, hela maskan.


Plocka upp maskor genom ena maskbågen


Håva in garnet (= ny maska) genom den yttersta maskans ena (bakre) maskbåge. Då blir till exempel en hällapp en halv maska bredare i varje sida, totalt en maska bredare. Och det kan vara bra, eller mindre bra. Du avgör. Dessutom kan utseendet på maskbågarna bli lite håligt.

Plocka upp maskor längs (innanför) en kedjekant genom att fiska upp garnet genom en maskbåge, halva maskan.


Använd kantens ena maskbåge som maska


Utnyttja den yttersta maskans ena maskbåge (bakre) som maska. Vrid den när du stickar den på nästa varv, annars blir maskan för fladdrig. Även här blir det ursprungligen stickade stycket en halv maska bredare vid upplockningskanterna.

Plocka upp maskor längs en kedjekant genom att använda ena maskbågen som ny maska. Vrid maskbågen för att undvika hål.


Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...