Igelkott: Stickmönster och virkbeskrivningar som är söta. Och gratis

En igelkott är stickig. Eller virkig? Du kan sticka och virka en med gosiga taggar, i vanligt garn eller med fransgarn och pälsgarn. Här är ett gäng gratisbeskrivningar att inspireras av. Till nåldynor eller som gosedjur.

Varför ska du sticka och virka en igelkott? Kanske för att använda som nåldyna.

Du gillar igelkottar, va? Jag vill att varje människa ska dyrka dem! Jag älskar våra taggiga däggdjur!

Notera det, tack. Om någon frågar dig: "Vet du någonting om personen som driver webbplatsen Billigt-garn.net?" ska du ropa: "Jajamensan, hon ääälskar igelkottar!"

Varför? Karma.

En gång arbetade jag med en dagstidnings fredagsbilaga, och vi var rätt malliga över våra expertskribenter och fräcka vinklar på normalt nöjesmaterial.

Så när tidningens djurexpert skulle skriva en igelkottshyllning föreslog jag skämtsamt: "Varför inte komplettera med ett recept från tiden innan den blev fridlyst?" (Den fridlystes 1972), men anses inte längre så hotad.)

Ja, det var dumt. Och plumpt. Som så många lustigheter gick det inte alls hem.

Jag fick världens utskällning. Visste jag inte att de stackars djuren inte bara blev överkörda, utan att det dessutom fanns okunniga personer som utan tanke på dess status fångade in dem och grillade dem och kokade dem, och visste jag inte hur många gånger djurexperten samlat in både igelkottar som blivit vägmos och sådana som blivit alltför välstekta? Visste jag inte det, va? Ville jag verkligen uppmuntra och hetsa läsarna till något så förkastligt?

Jag skämdes. Skäms fortfarande. Så notera att jag hyser de varmaste och ädlaste känslor för våra taggiga vänner. Att jag uppskattar dem så mycket att jag stickar och virkar hyllningskopior istället för att närma mig de levande förebilderna med dåliga vitsar och onda tankar.

Här är mina favoritbeskrivningar.

Vänta, snackar vi hedgehog? Måhända noterar du att många av gratismönstrena nedan är på engelska. Måhända morrar du över detta. Det kan du göra. Du kan också enkelt dechiffrera eller översätta dem. Det är precis lika lätt eller svårt som att följa svenska beskrivningar.

Sticka igelkott efter rara gratismönster

Sticka en nåldyna
Den söta kotten på bilden är stickad efter Studio guls enkla beskrivning (via Internet Archive). Fast jag använde återvunnet ullgarn istället för fancy köpegarn.

Kottigt gosedjur (eng)
Purl Sohos "pinnsvin" har sköna taggar av rätstickning, och blir så gosig så! Kanske ska du sticka en igelkottskudde, till och med?

Igelkottar i två storlekar (eng)
Vill du ha en liten rackare eller en lite större? Följer du stickbeskrivningen på bloggen We bloom here stickar du taggarna på både den lilla och den stora med mosstickning.

Miniatyrigelkott (eng)
Jösses! Så söt! Ibland är det pyttelilla det gulligaste, och den här lilla finingen har rätstickade taggar.

Stickad igelkottsnåldyna (eng)
Stickbeskrivningen börjar med en tå-uppläggning (som i en stickad uppläggning för rundstickning som sitter ihop, som till tå upp-strumpor) och fortsätter i väldigt spännande taggar: lägg upp 3 m, maska av 3 m.

Vinterigelkott på två ben (eng)
Gosedjur? Amigurumi? Du behöver vara gratis-medlem på Ravelry för att kunna ladda ned stickmönstret på gosedjuret som också har en halsduk.

Stor nos + fransgarn (eng)
Ja, för att Nyanpons lilla stornosade och lättstickade plutt ska komma till sin rätt behöver du fransgarn till taggarna. Den blir bedårande!

Igelkottsdocka (eng)
Vill du att din taggiga kompis ska ha armar och ben? Varsågod, Mint Village bjuder på en stickbeskrivning.

Virkbeskrivningar på gulligt och gosigt taggigt

Herr och fru kotte
Hemmets Veckotidnings virkade version är taggarna i pälsgarn, och så gifter sig kottparet. På ett heteronormativt vis.

Nåldynekott
Även Järbo garn tänker sig att taggarna kommer från knappnålar. Här i en virkad variant.

Lilla kotten
Jo, det är knepigt att virka i pälsgarn. Men Janna, Garngalning, gjorde det i alla fall!

Danska igelkotten Pelle (dan)
Att den virkade igelkotten heter Pelle beror givetvis på att igelkott heter "pindsvin" på danska. På svenska kanske det hade blivit igelkotten Ivar? Iggy Igel-Pop? Hur som helst är Pelles taggar härligt bubbliga, och du virkar dem med hjälp av bland annat dubbelstolpar, "db-stgm". Virkmönstret på danska bjuder Hendes Verden på.

Taggar i öglemaskor (eng)
Nej, du behöver inte pälsgarn eller fransgarn för att göra något igelkottigt. Öglemaskor blir också grymma! Virkmönster från Drunken Aunt Wendy.

Borsta taggarna mothårs (eng)
Nej, det är inte taggigt, utan gosigt. Och snyggt! Pop de Milks virkade amigurumi har borstad kropp, och det räcker fint.

Så kawaii amigurumi! (eng)
För den riktiga amigurumi-looken, satsa på Craft Passions virkbeskrivning, inklusive rouge.

Punkkott (eng)
O, Red Heart tycker att våra bruna kompisar kan bli ännu fräckare. Virka taggfrisyren i färgglatt självrandande garn!

Bullig igelkott (eng)
Tänka sig att det här är One Mans Crochets första publicerade virkmönster!

Krulliga igelkottstaggar (eng)
Tycker du att virkade öglemaskor är knepiga? Virka dit taggarna som luftmaskebågar i Brú Bears beskrivning på Ravelry.

Garnbollskott (eng)
Kroppen är virkad, men taggarna? De är gjorda av två lösa garnbollar! Warm Fuzzies står för mönstret.

Sötaste igelkottsnåldynan (it)
Alltså, kottens nos är fantastisk! En fingerborg! Beskrivningen är kortfattad och på italienska, men det fixar du. Med hjälp av bilderna och lite frivirkning, om inte annat.


Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!