Hur ska jag maska av vid halsen? 'Vartannat varv 3x4 m'

av Linda
(Tumba)

Jag håller på och stickar en tröja. I mönstret står det att jag ska avmaska i halssidan på vartannat varv med 3x4 m. Menar de att jag ska avmaska 3 maskor vartannat varv totalt 4 gånger?Maska av rätt antal maskor? Alla gånger!


Går det att räkna med att förkortningar och symboler i stickbeskrivningar betyder samma sak i varje mönster? Nä. Att klura ut vad designern verkligen menar är halva nöjet, anser ytterst lättroade "Billigt garn"-Anna.

Din tolkning är tillräckligt bra för att tuta och köra! Tuta och maska. Författaren till beskrivningen menar förmodligen ungefär tvärtom — om hen följer konventionerna — men du har i alla fall inte råkat ut för att tyda "x" som ett multiplikationstecken, och satt igång att maska av 3*4 m = 12 maskor vartannat varv. Puh!

(Nu kan jag tycka att det vore extra underhållande om stickmönster innehöll små matte-uppgifter som du var tvungen att lösa för att komma vidare. Som "lägg upp det antal maskor du får om du tar dubbelt av hälften av 64". Men eftersom jag nästan alltid räknar om beskrivningar för att de ska passa min masktäthet blir min inre nörd tillräckligt road ändå.)

X = gånger, men inte multiplikation


Vad menar då stickdesignern att du ska göra? (Och varför i hela friden säger människan inte det rätt ut istället för att svänga sig med förkortningar och symboler?)

Du är inne på helt rätt sorts lösning. Förkortningar av typen "3x4 m" innehåller två viktiga bitar:

1. Hur många maskor (m) du ska leka med. I det här fallet är leken att du ska att avmaska maskorna i början av vartannat varv, från halssidan sett.

2. Hur många gånger (x) som du ska göra det som står i 1.

Men ofta — inte alltid — är ordningen på maskor och antal gånger den motsatta än den du kom fram till. Om, och bara om, skribenten och redigeraren har följt beskrivningssedvänjorna ska det utläsas så här:

3x = antal gånger. 4 m = antal maskor. 3x4 m = maska av 4 m 3 gånger


Det vill säga att du ska maska av 4 maskor i början av vartannat varv (från halsens sida), totalt 3 gånger. Eller för att uttrycka det i samma ordning som i förkortningen: avmaska tre gånger, 4 maskor vardera gång.

Talet som står i närmast anslutning till M:et, eller någon annan beteckning för maskorna, som am eller rm, brukar höra ihop med själva maskorna. Den andra nuffran står då för antalet gånger.

Sedan behöver det inte alls stå just så. Andra sätt att skriva 3x4 m är till exempel att du ska maska av (4, 4, 4) m, eller [maska av 4 m] x 3.

Och 3x4 är även en sorts förkortning för en ribbstickning, med omväxlande 3 räta och 4 aviga maskor. Eller tvärtom.

Tänka sig, den som skriver dessa siffer- och symbol-sörjor gör det för att vara tydlig och begriplig. Inte för att skapa den soppa av frågor och oro som det ofta blir.

3 gånger 4 maskor eller 3 maskor 4 gånger — vad är skillnaden?


Spelar det då någon roll hur du tolkar det? Alltså om du maskar av 4 maskor i början av vartannat varv 3 gånger, jämfört med om du gör en stegvis avmaskning med 3 maskor vartannat varv 4 gånger? Antalet maskor du gör dig av med och har kvar på stickan är ju ändå desamma?

Ja, det har betydelse. Ibland är det viktigt, ibland är det en smaksak. Det beror på.

Det som ändras är lutningen på minskningen eller avmaskningen, eftersom höjdenantalet varv — blir annorlunda.

I ditt fall är antalet gånger och antalet maskor så pass nära att skillnaden inte är mycket att gnälla om. Men vid till exempel 2x7 m och 7x2 m skulle skillnaden bli dramatisk.

Låt oss undersöka saken med torrstickning! Det vill säga pluttar i ett stickdiagram, över ena sidan av halsringningen.

Skillnaden mellan 3x4 maskor och 4x3 maskor ligger i lutningen


Om du avmaskar 4 maskor 3 gånger vartannat varv är höjden på halssvängen 6 varv (eller 5, beroende på var du börjar). Och om du avmaskar 3 maskor 4 gånger i början av vartannat varv lutar halsringningen mer, över 8 varv (eller 7).

Är antalet varv vid halsen superduperviktigt? Jo, det är det så klart. Men förmodligen är inte två varv mer eller mindre något avgörande för passformen eller utseendet.

Visst, om du löper ett varv istället för två kan det vara skillnaden mellan en halvmara och ett helmaraton, men en stickad halsringning?

Halsen blir något kortare eller längre, och ärmöppningarna kan bli något mindre eller större. Såvida du inte väljer att lägga till och dra från samma antal varv från det andra stycket.

Så länge du inte stickar pyttesmått med jättetjockt garn kan du kan välja den tolkning av 3x4 m som du vill.

Men vid 2 gånger 7 m och 7 gånger 2 m blir olikheterna tydliga, där den ena ser ut som en avmaskning för axlar och den andra som minskningar för en ärm.

Om du maskar av 14 maskor över 4 varv får du en mindre lutning än om du avmaskar 14 maskor över 14 varv.


Om ... förlåt, när det inte är solklart vad mönsterskribenten menar är det ofta enklast att rita upp möjliga tolkningar på rutat papper och fundera över hur det stickade ska se ut i verkligheten. Precis som i de här torrstickningarna. Som inte är gjorda på papper, utan i verktyget Chart Minder.

Torrstickning går betydligt snabbare än att sticka en provlapp, eller att experimentera med lajv-stickningen.

Psst! Jämna ut stegen i avmaskningarna


Maskar du av vartannat varv? För att slippa få en tydlig trappakan du lyfta första maskan i avmaskningen


En sådan där stegvis avmaskning med flera maskor som designern vill att du gör ser ungefär lika hackig ut som i skisserna. Även om stickade maskor är mjukare och medgörligare än fyllda rutor i ett ritprogram.

Om du ska plocka upp maskor i halsringningen, för att till exempel sticka en halsmudd, kommer trappstegen givetvis inte att synas ute bland folk som har åsikter.

Men om du själv ryser över flikarna kan du lätt hyvla av hörnen och få en elegantare lutning när du maskar av. Det enklaste sättet är att lyfta (istället för att sticka) den första maskan i avmaskningssteget.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...