Vad betyder 'avmaska 6, 6, 6 maskor'?

av Linda

Jag håller på att sticka en tröja till min dotter, men har kört fast lite. Vet du vad som menas med följande mening: "när ärmen mäter 37 cm avm 6, 6, 6 m i var sida, avm därefter resterande m elastiskt"?


Så här stickar du snygga, lutande avmaskningar vid kanter och ärmar

Att maska av korrekt är en sak, snyggt är en annan. "Billigt garn"-Anna propagerar för en särskild avmaskningsstil.

Aaaah! 6-6-6! Odjurets tal! Fram med krucifix, vigvatten och en exorcist!

Nä. Stickbeskrivningar innehåller många mystifikationer, men just dessa förkortningar förebådar ingen fara. Även om det är lätt att känna sig hysteriskt hjälplös när något som kan innebära en halvtimmes stickning beskrivs med siffror och bokstäver som är kortare än ett bilregistreringsnummer. Det är som om stickmönster *måste* förvrängas enligt komplexa och svårtydbara förkortningsregler.

Det stickbeskrivningen uppmanar dig att göra är att sticka lutande avmaskningar i ärmarnas ytterkanter, så att du får en ärmkupa. En rundad del överst vid ärmen, helt enkelt. Och jo, "avm" betyder i det här fallet "avmaskning" inte "aviga maskor".

Vi tar det märkliga citatet steg för steg:

Du stickar ärmen tills den är 37 centimeter lång. Sedan ska du inleda avmaskningarna. Du maskar av de första 6 maskorna på nästa varv. Då har du avmaskat 6 maskor i en sida. Sticka klart varvet och vänd. Maska av de första 6 maskorna på nästa varv. Nu har du avmaskat 6 maskor i var sida. För ärmen har två sidor, varken fler eller färre.

Men det räcker inte. För du ska avmaska "6, 6, 6 m" på båda sidorna. Så på nästa varv maskar du av du 6 maskor, stickar klart varvet, vänder, avmaskar 6 maskor på nästa varv... Och så vidare tills du har avmaskat 6 maskor 3 gånger på varje sida av ärmen. Alltså 18 maskor i var sida, i tre omgångar.

Nu har du ett gäng maskor kvar på stickan. De är de "resterande m". Och dem ska du maska av elastiskt.

En bild kanske förklarar förkortningarna lite tydligare:

Avmaska för ärmar och axlar, vad betyder 6, 6, 6 maskor?

Snygga till dina lutande avmaskningar

Som du ser bildar de där avmaskningarna vid kanterna knöliga trappsteg. Det är osnyggt men inte direkt motbjudande, eftersom de extra maskflärparna ändå kommer att döljas när du syr fast ärmarna.

Fast, vad har sömmarna gjort för ont för att behöva tvångsmatas med så många extra maskor?

Jag skulle aldrig ha avmaskat i trappsteg om det inte vore för att jag ville plocka billiga pedagogiska poänger med mobilkameran.

Det finns alltså ett bättre sätt att maska av vid halsringningar, kanter, axlar, ärmar och ärmhål, var som helst där du vill ha en lutande avmaskning. Och det oavsett om du ska maska av "6, 6, 6" maskor, eller 7, 4, 1, eller 5, 4, 4, 2 maskor. Ibland bjussar beskrivningarna på det extra lilla steget, men oftast får du helt enkelt stå för finesserna själv.

Ta en titt på den här "6, 6, 6"-avmaskningen:

Maska av snyggare vid axlar, ärmar och kanter


Mycket snajdigare, eller hur? Och den är lätt maskad. Allt du behöver göra för att få en snygg, lutande avmaskning är att lyfta första maskan som du ska maska av. Alltså inte sticka den, utan bara lyfta den över till högerstickan. Sedan fortsätter du att maska av som vanligt. Då blir avmaskningen snyggt lutande, utan trappsteg.

Kommentarer till Vad betyder 'avmaska 6, 6, 6 maskor'?

Klicka här för att kommentera

Skriv en bok!!!
av: Elle

Snälla Anna, du har såååå många bra tips o tydliga förklaringar med bra bilder, kan du inte sammanställa den till en bok eller 2, en för virkning, en för stickning!!! Dina enklare snyggare lösningar, dina förklaringar, jag älskar och behöver din sida. Snääääääällllaaaa skriv en bok!!! Igår!!! Hjärtans Tack bästa slöjdfröken!!!
💕💖💕💖💕💖💕💖💕💖💕

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...