Lyfta maska?

av Mikaela

Hej! Jag har just lärt mig att sticka, och gett mig på att sticka sockor.

Min fråga är: Vad sjutton menas med att lyfta en maska? Jag följer mönstren i en bok jag har köpt och fattar allt utom detta.

Och hur jag ska plocka upp de här maskorna som är lyfta i slutändan? Mina sockor blir totalt oformliga.

Att lyfta maskor är lätt (nåja)

Sticktermer bjuder verkligen in till dåliga ordvitsar, hävdar "Billigt garn"-Anna

Ett stort hojt för sockstickning! Jag var så liten när jag började att sticka strumpor att jag inte hade vett att begripa vad som är så himlans svårt med bandhälar och hälkilar. Det begriper jag faktiskt fortfarande inte. Ack, ljuva barndom!

Lyfta maska är att inte sticka den. Här avigt.Att lyfta en maska är en av få fraser på det stickiska språket som faktiskt betyder precis vad det låter som. Till skillnad från "dubbel överhoptagning" och "avig slätstickning" och "hjälpsticka". Lyftet har absolut inget med vare sig Botoxinjektioner eller hantlar att göra.

Du lyfter helt enkelt över maskan (från vänsterstickan till högerstickan, om du stickar högerhänt) istället för att sticka den.

Kör in stickan i nästa maska — som om du skulle sticka en rätmaska om du ska "lyfta rätt", som om du skulle sticka en avigmaska om du ska "lyfta avigt" — och lyft över den *utan* att forma en maska. Alltså utan att dra garnet igenom. Maskan är ostickad och du har lyft en maska.

Och garnet låter du löpa på baksidan eller framsidan av arbetet, beroende på vad som står i din beskrivning. Står det inget är det bäst att låta garnet vara kvar på baksidan vid din räta lyfta maska och på framsidan vid aviga lyft.

Hur de lyfta maskorna passar in i dina strumpor har jag ingen susning om, inte utan att ha sett beskrivningen.

Men det absolut vanligaste missbruket ... jag menar *användningsområdet* för detta hissande och släpande är vänsterlutande minskningar och kantmaskor. Alltså att du lyfter antingen första eller sista maskan på din stickning för att få en lite mindre sladdrig kant på det stickade.

(På rätstickning och stadkanter är det fullständigt briljant — på slätstickade kanter där du ska sy ihop eller plocka upp maskor från kanten kan det till och med bli ännu sladdrigare än stickade slappmaskor. "Slappmaskor" är inte en officiell stickterm, men du vet vad jag menar.)

Vanligtvis behandlar du den lyfta maskan precis som en vanlig stickad och olyft maska på varvet tillbaka, utan att komma med snipiga kommentarer att den lilla rackaren har gjort en "Mickey Rourke".

Om du vill se masklyft i dramatisk närbild har du både rät och avig i samma rulle på YouTube. Och det är inte alls lika blodigt som plastikdokumentärerna på TV 11.

Lyfta maska, rätt och avigt:Eftersom jag inte sett din stickbeskrivning på strumpor gissar jag bara... men kan det vara så att du ska "plocka upp" maskor från de lyfta maskorna i kanten på häl-lappen? I sådana fall lutar du dig framåt mot maskan och viskar: "Ska vi gå hem till dig eller mig?"

Eller så spanar du in Garnstudio/Drops Designs video, plocka upp maskor från kanten:Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...