Lovikkavantar: Var hittar jag gratis stickbeskrivningar och mönster?

Restgarnsidéer:

Lovikkavantar är riktiga klassiker. Snabbstickade. Sköna. Och det finns massor av gratismönster på liknande vantar. Fast vill du ha den äkta varan är det bättre att fråga en äldre släkting, som säkerligen fick en vantversion inpiskad i plugget.

Det finns gott om gratis mönster till lovikkavantar och tumvantar i tjockt lovikkagarn.

Du kan sticka lovikkavantar. Och så kan du sticka (eller virka) tumvantar i lovikkagarn.

Nej, det är inte samma sak. Och historien bakom den äkta Lovikkavanten är inspirerande för alla stickare. Erika Aittamaa misslyckades nämligen med de tumvantar hon stickade på beställning. De blev alldeles för hårda och stela. Men efter att ha tvättat och ruggat upp dem blev vantarna fluffigt sköna.

Så döm inte ut din stickning förrän efter efterbehandlingen, okej?

Lovikkavantar stickade efter gratis beskrivning, i äkta lovikkgarn från Järbo garnJaja, tillbaka till de lovikkavantar som du kan sticka själv. Givetvis finns det avarter och varianter på lovikkavanten på nätet, för dig som har tumme med nedladdningar.

Googlar du på den korrekta stavningen (istället för lovika, lovvika ...) hittar du exempelvis ...

 • Om Sveriges hemslöjdskonsulenter bjussar på en beskrivning måste den vara tipptopp, eller hur? Deras vante från Lovikka har också bra broderianvisningar för mudden.
 • Sticka Järbo Garns lovikkavantar (pdf), med diskreta broderier.
 • Finska Novita har en hel liten lovikkavantskurs (pdf), inklusive beskrivning. På svenska. Och med bra dekorinstruktioner.
 • Hemskapat kan sticka en lovikkavante (eller två) på beställing, men presenterar här via Dagens Nyheter en stickbeskrivning på lovikkavantars (pdf) för dig som vill sticka själv.
 • Johannas vantar finns bara i en storlek — men de är stickade i återvunnet lovikkagarn!
 • Garngrossisten har ett stickmönster för vantar utan vikkant i lovikkagarn (pdf), som också går att sticka på två stickor.
 • Också bloggen Leva Livet Lyxigt bjuder på ett stickrecept på lovikkavantar.
 • En vän (och syslöjdsfröken) gav Jojo på bloggen Jojo kan själv ett mönster till lovikkavantar, och även om ingen masktäthet är angiven är det användbart för de flesta. Voffo då? Jo, för att Jojo presenterar knepigheterna i en bildkurs.
 • Även Anna-Lisa Persson, Fröken Textil, serverar sin lovikkavante i form av en beskrivning med tydliga bilder.
 • Knitting Traditions "lovikka mittens" i barnstorlekar (via Internet Archive) och med utmärkta broderianvisningar. Fast de är valkade och oruggade; ajabaja enligt lovikkatraditionen)
 • Garnproducenten Falkgarn stavar visserligen lite fel i sin beskrivning, men det gör inte att deras "lovikavantar" (pdf) är sämre för det. (Jag lovar, mamma. Och att en restaurang stavar fel på menyn betyder inte att maten är oätlig. Lovar.)
 • Elin tipsar om en gratisbeskrivning i tidningen Allers. "Enkelt og greit! Full fart på strikkepinnene og vips er vottene ferdige!"
 • Sticka en mini-lovikkavante. Vad händer om du stickar en pyttepytteliten lovikkavante? Du får ett bokmärke till pappersböcker! Eller kanske julpynt. Eller något att hänga i öronen. Järbo garn bjussar på stickbeskrivningen.
 • Och varför inte låta nallen njuta av klassisk, ullig värme? Sticka ett mobilfodral i form av en lovikkavante! (pdf från svenska Coats, via Internet Archive)
 • Även Baktsjaur-bloggen stickar vantar i lovikkagarn till mobilen.
 • Kanske vill du inte ens sticka traditionella lovikkavantar, utan bara ett par tumvantar i rejält, tjockt ullgarn? Eller modernisera lovikkavanten lite? Låt dig då inspireras av Drops Designs "sms-vantar".
 • Går det att virka lovikkavantar? Hm. Det går åtminstone att virka vantar i lovikkagarn, om vi säger så. Här är Ullcentrums beskrivning på smygmaskvirkade lovikkavantar. (Givetvis har Ullcentrum också mönster på stickade lovikkavantar.)

Och för dig som vill spara garnstålar: Det viktigaste är faktiskt inte att du använder äkta lovikkagarn.

Aj! Nej, sluta slåss!

Ja, ska du sticka alldeles vråläkta lovikkavantar måste du förstås använda just lovikkagarn och inget annat. (Lovikkavanten har för övrigt varit både form- och varumärkesskyddad.)

Men om du bara är förtjust i lovikka-looken och tumvantarnas överlägsna snöbollskrigsfördelar kan du lugnt skippa lovikkahärvorna för något billigare.

Huvudsaken är att du stickar en ganska kompakt vante i ullgarn, som du sedan ruggar upp med en styv borste (nagelborste funkar finfint) eller ett par dunsar i torktumlaren.

Om du har ett tunnare ullgarn — som INTE är superwashbehandlat — kan du sticka med två trådar och få en minst lika bra snöbollsvante.

Ull har nämligen den kluriga egenskapen att den värmer även när den är fuktig. 

En variant på lovikkavantar stickade i återvunnet garn.Uj, det lät snuskigt. Men det är sant. Även blöt ull värmer, till skillnad från våta akrylvantar och plaskiga fuskläderhandskar.

Om du vill återvinna lovikkagarn, slakta då tröjor, västar eller sjalar. (Tumvantarna på bilden var från början en begagnad poncho.)

Garnet du får från second hand-vantar räcker inte långt. Ett par vuxenvantar kan möjligtvis bli till ett par pyttiga barnvantar, men ullen i riktiga lovikkavantar brukar vara så ruggad att det knappt blir några användbara stumpar.

Återvinna garn? Ja, självklart. Du har väl inte kommit till Billigt-garn.net utan att ha genomgått kursen i tröjslaktning? Den är obligatorisk.

Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare