Halsduk: Sticka eller virka en ovanligt vanlig halsduk (gratis beskrivning)

Vill du sticka eller virka en halsduk? Här är ett gratis mönster på en halsduk som är både vanlig och ovanlig. Det är nämligen en genomdrags-halsduk för vuxna, i två storlekar.

Det här projektet tar ett rejält grepp om dina restgarner. Tuggar, äter, slukar, kalasar på varje liten stump och spottar ut små behändiga tingestar som passar lika bra till herrar som damer och deras yngre eller mindre belevade motsvarigheter.

Använder du köpegarn räcker ofta ett enda nystan.

Du kan sticka dem, du kan virka dem, du kan klippa till dem i fleece.

Det är behagligt, lättburet, praktiskt och bekvämt.

Sticka eller virka en ovanligt vanlig halsduk

Projektet slinker lätt ned i väskan och du kan ge bort det utan problem, för det är så litet att när mottagaren "tappar bort" det kan du svälja lögnen som trovärdig.

Det går rysligt fort.

Och väljer du att sticka eller virka dem kan du frossa hej vilt i färger och material och upptäcka att din garnkorg fortfarande är en verklighet som har plats för mysterier.

Vad jag pratar om?

En halsduk.

Superenkel halsduk att sticka och virka - gratis beskrivning och diagram.

Inte vilken halsduk som helst. Utan en nyckelhålsscarf, en tittuthalsduk, en vuxnare variant på en genomdragshalsduk, bebisarnas drag-igenom-halsvärmare. En kort halsduk med ett liten slits i, där du drar igenom den andra halsduksändan.

Gör den i skimrande bandgarn och du har en festscarf. Virka den i fet, grå ull och få en jordnära, diskret — ja, tråkig — herrhalsduk.

Virka eller sticka den på höjden eller bredden eller sniskan, och med vilka märkliga mönster som helst.

Här är en tittuthalsduk — "Vila i lila" — stickad på höjden i förskjuten 1 rm, 1 am resår (den duttar iväg ett steg vart fjärde varv, som en utdragen mosstickning), och där garnet kommer från snodden på en kofta.

En sådan här halsduk kan du sticka, i förskjuten resår

Och här är två nyckelhålshalsdukar, "Måndagsdimmig" och "Rosa chock", rätstickade på bredden där trådändarna rycks av för varje varv för att sedan knytas om till fransar.

Två halsdukar efter samma stickbeskrivning

Även om du stickar eller virkar helt efter eget huvud finns det en god social anledning att döpa dina projekt till bisarra namn.

Om någon ute på stan frågar dig vad du pysslar med, slutar samtalet nästan direkt då du svarar "virkar" eller "en tröja". Jag vet inte vad det är med folk, men de är som de är.

Säger du istället "Nysnö" har du möjlighet att sätta igång en mycket intressant diskussion, och kanske få en ny vän.

På det viset har jag lärt mig mer än jag egentligen vill veta om Ericssons affärer i Sydostasien, frånskilda pappors onsdagsvanor och varför en designer skolar om sig till trafiksäkerhetsexpert.

Så här virkar eller stickar du halsduken

  • Fyll en påse med restgarn. Om du stickar eller virkar med olika typer av garn plockar du fram dominatris-fibern (det garn du har mest av), väljer stickor eller virknål utifrån det och gör ett masktäthetsprov. Det dominerande garnet är det som avgör masktätheten, resten får vackert anpassa sig
    .
  • Sticka eller virka en provlapp, så att du kan mäta din masktäthet.

  • Titta på skissen nedan. Det är en nyckelhåls- halsduk i två storlekar. Den minsta passar barn och dam i elastiska mönster, som rätstickning. Och tunnare garn. De större måtten passar dam och herr och mer stumma mönster, som virkning i fastmaskor. Och grövre garn.
Stickmönster och virkmönster till halsduk
  • Bestäm dig för om du ska arbeta på bredden eller längden och räkna ut din beskrivning utifrån det.

  • Exempel, rätstickad halsduk på längden: Din masktäthet är 20 m x 40 varv = 10 cm (eller 2 m x 4 v = 1 cm), och du vill sticka den mindre modellen. Alltså lägger du upp 60 x 2 = 120 maskor. Du stickar rätstickning i 7,5 cm (15 cm/2), det vill säga 7,5 x 4 = 30 varv. För att göra öppningen stickar du först 12,5 x 2 = 25 maskor, och avmaskar sedan 2,5 x 2 = 5 maskor. Du lägger upp 5 nya maskor och fortsätter sticka i 30 varv till. Maska av löst.

  • Exempel, virkad halsduk på längden, fasta maskor: Din masktäthet är 7 fm x 10 varv = 10 cm (eller 0,7 m x 1 v = 1 cm), och du vill göra den större modellen. Alltså lägger du upp 80 x 0,7 = 56 luftmaskor + ytterligare en för vändningen. Du virkar fastmaskor fram och tillbaka i 7,5 cm (15 cm/2), det vill säga 7,5 x 1 = 7,5 varv. Det fungerar förstås inte, så avrunda uppåt till 8 varv. Virka 12,5 x 0,7 = 8,75, avrundat till 9 maskor. Hoppa över 8 x 0,7 = 5,6, avrundat till 6 maskor, lägg upp 6 nya luftmaskor och fortsätt virka ytterligare 8 varv.

Tittuthalsduken blir extra snajdig om du inte tänker för mycket när du väljer färger, utan bara blundar och drar ut något ur restgarnspåsen. Glöm det du eventuellt lärt dig om färglära.

Är garnet supertunt jämfört med dominatrisfibern tar du två stumpar. Blanda utslätat garn med nuddelkrulligt upprepat. Blanda bomull, mikrofibrer, ull, akryl och polyester.

Och om du gör en tittuthalsduk på bredden med "inbyggd" frans, låter du tåtar om en 15,20 cm hänga fritt vid varje varv. Du knyter till dem efteråt, och toppar fransarna så att de är lika långa. (Fransarna ingår inte i måttskissen ovan.)

Busigt, busigt och bussvänligt för dig som garnpysslar på kommunala transportmedel.

Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn!

Har du återvunnit garn och sedan stickat eller virkat något nytt av garnet? Visa upp ditt projekt!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!