Virkade korgar (och konsten att få garnet att räcka precis)

av "Billigt garn"-Anna

Virkad korg, plus två till. Alla virkade av garnet från en Lindex-tröja.

Virkad korg, plus två till. Alla virkade av garnet från en Lindex-tröja.

En korg virkad av två rektanglar. I beige. Är inte det väl... enkelt?

Jaja. Vad skulle du själv virka av ett naturfärgat lin/bomullgarn, om din garderob vanligtvis är svart på svart med enstaka färgkluttar, och din samling av disktrasor är skapad för att utstråla glamour?

Det tog år av grubblerier och två flyttar innan mitt älskade rustika garn, som jag hade återvunnit från en begagnad Lindex-tröja, äntligen hittade sitt kall och sitt syfte: som enkla, rektangulära korgar med dubbelvikta kanter. Och tack vare mask-matematik lyckades jag virka upp garnet nästan exakt, på metern när.

Korgarna är mjuka, gosiga, lite som väldigt tjocka mössor... men tillräckligt stabila för att kunna tygla sådant där lättviktigt bra att ha-bråte som samlas i ett badrum.

Jo, garnet är återvunnet, men det är ändå... du vet... normalt, för normalt maskande. Vi snackar virknål 3,75 mm här, inga falukorv-krokar som du nästan måste greppa med båda nävarna, eller garn som är grövre än en strömsladd. Inte alls som när jag virkade en korg av sönderklippta jeans eller strimlade Ikea-kassar. (Mina axlar har knappt förlåtit mig.)

Kan en mjuk, virkad korg verkligen vara praktisk?


Precis när jag hade börjat flytta in i min nya lägenhet hittade jag en liten trådhylla på hjul nere i porten, med lappen "Varsågod att ta!"

Vilket jag naturligtvis gjorde, eftersom den passade perfekt under mitt handfat. Men oj, vad snabbt det blev stökigt i hyllan, och oj, vad många tuber och pincetter och grejsimojser som trillade ut genom hålen i gallren.

Alltså var virkade beige korgar, som matchade de flätade runda korgarna som jag redan hade ställt i hyllan, en välbehövlig lösning.

Dessutom var den enkla virkningen, med endast två raka stycken och endast fastmaskor (med fyra varv som vikkanter, alltså virkning i enbart bakre maskbågen), precis vad min stackars flyttstressade hjärna törstade efter.

Jag virkade en korg efter måtten på trådhyllan. Sedan virkade jag en till, likadan. Sedan... började garnet att ta slut.

Från den begagnade Lindex-tröjan hade jag fått fyra stora nystan. Jag virkade med dubbelt garn. Efter två korgar hade jag ett påbörjat men hyfsat stort nystan kvar.

Men jag ville inte att det där nystanet skulle ligga och skrota i restgarnssamlingen i ett par år till. Jag ville ha badrumskorgar. Och jag ville inte göra korgarna randiga eller prickiga av andra restgarn. Vad skulle jag göra?

Konsten att få garnet att räcka, precis


En köksvåg plus papper och penna är väldigt bra redskap för att beräkna garnåtgång.Fel fråga: Räcker garnet till ännu en korg?

Rätt fråga: Hur stor korg räcker det sista nystanet till?

När du återvinner garn från tröjor som du har fyndat i begagnataffärer är det inte lätt att hitta mer av ett särskilt garn. (Men det går!)

Så det där med att räkna ut garnåtgången kan bli extra viktigt. Alltså inte viktigt på riktigt-viktigt, utan garngalningsviktigt.

Och det bästa sättet är att mäta och väga.

I det här fallet:
  • Beräkna hur stor den fastmaskvirkade ytan är, inklusive botten. En lätt match, när det bara handlar om två rektanglar.

  • Väg korgen.

  • Räkna ut hur många kvadratcentimeter du får av 1 gram garn.

  • Väg det sista nystanet.

  • Räkna ut vilket djup korgen får om du bibehåller samma bredd och höjd.


Svar: Den blir ganska liten, men helt okej. Botten på min större korg: 12,5 cm x 22,5 cm. Botten på min lilla korg: 12,5 x 9 cm.

Men garnkonster är ingen exakt vetenskap, så...

Kommer det här lilla garnskruttet att räcka till att virka ihop korgen?


När jag hade virkat den sista korgens sidor och botten hade nystanet krympt till ett glest strunt. Skulle det räcka till att faktiskt virka ihop bitarna med dubbelt garn?

När korgens botten väl var färdigvirkad återstod en meter av dubbelt garn.


Ja!

En meter kvar!

Vilket garn, och vad var garnets tidigare liv?

Den futtiga metern och de tre korgarna var alltså tidigare en begagnad tröja från Lindex, fyndad på Myrorna. Materialet är 58 % lin, 42 % bomull, och det är härligt oblekt. Det blir en charmigt raggig och rustik look, där lintrådarna är mörkt beige och bomullen naturvit.

Finns det ett mönster till den virkade korgen?

Den här sortens virkade korg behöver egentligen ingen exakt virkbeskrivning, men jag inspirerades av korgen "Spa basket" som finns som gratismönster på Yarnspirations webbplats, med amerikanska virktermer. "Single crochet", sc, är alltså en fast maska.

Min masktäthet var förstås inte densamma som i virkbeskrivningen. Men det jag behöll från originaldesignen var antalet start-luftmaskor och måttet på korgens kortsida. Långsidans mått anpassade jag till min trådhylla. Och så virkade jag botten på den andra ledden.

Garnkostnad?

För tre virkade korgar i olika storlekar (och en hel meter dubbelt garn!) blev kostnaden exakt det som jag hade betalat för Lindex-tröjan. Det vill säga 39 kronor till Myrorna och Frälsningsarméns sociala arbete.

Blir du också sugen på att virka en korg eller två av garn som är återvunnet från en begagnad tröja? Gör det, och visa sedan upp den i återvinnings-galleriet! Det är busenkelt.
Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...