Utöka en virkning (bredare pläd)

av Hedvig
(Helsingborg)

Virka bredare pläd? Inga problem! Större tröja? Eh... lite knepigare,

Virka bredare pläd? Inga problem! Större tröja? Eh... lite knepigare,

Jag har hållit på att virka en pläd under en längre tid nu... Jag har precis upptäckt att den faktiskt inte är tillräckligt bred.

Finns det något snyggt sätt att "utöka" bredden på filten utan att jag behöver riva upp arbetet och börja om...

Tacksam nybörjareBredare pläd? Vrid och virka vidare! (4 idéer och metoder)

Tänk plus i kanten, föreslår "Billigt garn"-Anna till den som har råkat sticka eller virka en för smal pläd. Eller som vill förvandla en babyfilt till ett tonårstäcke.

Till skillnad från det förvanskade citat som tillskrivs flera klassiska kändiskvinnor kan en pläd vara för smal och för rik. Eller vänta nu, betyder "rik" fluffig i filtsammanhang? Då finns det inga gränser där heller.

Hur som helst, en filt ska förstås vara tillräckligt generöst tilltagen för att skydda dig mot omvärldens kyla och andra människors futtiga problem.

Men att din påbörjade virkning verkar vara för mager i förhållande till dina ambitioner är inget att bekymra sig över. Nej då, och du behöver absolut inte repa upp. Tvärtom!

Det svåra blir snarare att avgöra när du ska säga stopp, för så länge det finns garn i världen kan du fortsätta att bygga ut din pläd på bredden och höjden, kanske tills du har slagit rådande världsrekord för virkade filtar.

Hur då? Ja, en av många ljuvliga fördelar med virkning är att du hux flux kan byta riktning och arbeta vidare åt ett annat håll.

Vilket sätt är snyggast? Vilket passar din filt bäst? Det avgör verkligheten och din magkänsla. Lita mer på den senare.

Men först måste jag avslöja att jag inte är en sådan fördomsfri person som jag låtsas vara inför mina barn. Nähäpp, jag gör flera antaganden kring dig och din virkning, trots att jag bara mött dig genom denna fråga.

Jag antar till exempel att du inte virkar din pläd av rutor. För då hade du snarare oroat dig för hur du skulle åkalla den filt-flit som krävs för att montera 486 små lappar.

Gissningsvis virkar du inte heller inifrån mitten och ut mot kanterna, som i en monsterruta, för då hade du bara behövt fortsätta att maska.

Jag utgår också från att du med "inte tillräckligt bred" menar en såpass stor skillnad att den inte går att lösa genom att du våtspänner pläden när du är färdig.

Pinsamt. Så många förutfattade meningar. Men eftersom jag faktiskt inte vet vilka maskor du använder, eller hur långt du har nått, kan jag bara erbjuda en palett av möjliga... utbyggnader, bulkmedel till alltför smala virkningar. Och stickningar.

Fyra sätt att virka eller sticka en pläd bredare (eller allmänt större)


Om din filt är för smal eller för liten kan du inspireras av de här fyra idéerna.

De fungerar inte bara till virkning, utan också till stickning. Eller en kombination av teknikerna. Verkligen. Jorå. Jag svär! En virkad pläd kan ha en stickad kant! Jag lovar, heder och samvete, kors över hjärtat!

Och vill du inte virka en hel pläd kan du istället kanta en fleece-filt med virkat. Det är också tillåtet, såvida du inte är en av dem som bojkottar polyesterfleece i ett försök att minska plastpartiklarna i haven.

Plocke-pläd, virka ihop flera stycken till ett


Det finns ingen annan än du som avgör vad som är bredd och vad som är höjd på din pläd. Så om längden på det stycke du har virkat hittills snarare fungerar bättre som bredd på din filt, vrid på hela klabbet. Och virka sedan flera lika stora bitar och sy ihop dem till en lagom stor pläd.

Virka ihop flera fyrkanter till en pläd


Flera smala bitar = en stor filt. Det gör den även lättare att virka eller sticka på medan du sitter på bussen.

Filt med bredare höfter


Om din pläd är lagom lång men för smal får du absolut lov att virka eller sticka ett par sidoskydd. Antingen kan du virka (eller plocka upp maskor för att sticka) direkt på sidorna, eller sticka eller virka remsor som du syr på i efterhand.

Om du har ledsnat på att virka de sorts varv du har i resten av pläden kan du också komplettera med en eller ett par rader av mormorsrutor eller stickade dominorutor.

Ja, enbart på två parallella kanter. Det är fullständigt tillåtet, även hos extrem-esteter. Symmetri, du vet.

Virka eller sticka extra kanter så blir pläden lagom stor


Ta i lite extra på sidorna, så blir din stickade eller virkade pläd tillräckligt bred.

Rama in täcket


Det vanligaste sättet att få ett täcke att växa är att ge det en jämnstor kant runt hela omkretsen. Då måste du tygla din plädvirkningslust när filtbiten är proportionellt tillräckligt stor, det vill säga att det fattas lika mycket på bredden som på höjden på din filt.

En bred ram är också ett smart sätt att få kanterna att sluta rulla sig, till exempel om du mot bättre vetande har försökt att sticka ett överkast i slätstickning.

En stickad eller virkad kant ramar inte bara in pläden, den får den att bli större.


Du kan sticka diagonala hörn, eller överlappande.

Virka hit, virka dit, virka blockhus


Inom lappteknik finns ett klassiskt mönster som kallas blockhus eller blockruta.

Smaka på och njut av "klassiskt". För även om du byter garnfärg när du virkar längs först ena sidan, sedan andra sidan, sedan... Ja, även då ser filten snygg ut. Särskilt då, faktiskt.

När jag var student och sköt upp pluggandet så länge det var tidsrumsligt möjligt — framför allt med hjälp av koffeintabletter och hög musik — virkade jag en ny sida i blockhusteknik inför varje tenta. Till slut hade filten växt från att vara en grytlapp till att fungera som ett överkast till min enkelsäng, och jag hade bara en försenad inlämningsuppgift.

Om du stickar eller virkar i blockhusteknik kan din filt bli hur stor och snygg som helst.


Du kan även göra en variant av blockhus där du arbetar vidare på enbart två sidor i rät vinkel, som Drops designs stickade filt Colorblock. Och jo, du kan utgå från en stor fyrkant, inte nödvändigtvis en liten plutt.

Passar någon av dessa idéer till just din virkade pläd?

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...