Hur stickar jag hörn på resårstickad kant runt filt?

av Mona

Jag ska sticka en kant med 1 am och 1 rm maska, ca 2 cm bred runt en babyfilt. Hur gör jag för att få fina hörn? Filten är ca 80x100 cm. Jag tänkte plocka upp maskor och sticka en sida i taget.

Så här kan du sticka hörn

Varför känna sig inträngd i ett hörn när det finns minst två? frågar sig "Billigt garn"-Anna.

Två sorters stickade hörn


Fina hörn? Har samhällets utseendefixering gått så långt att även oskyldiga, små hörn måste fokusera på sitt yttre snarare än att odla ädla karaktärsdrag?

Nej, jag vägrar att döma hörnen efter håren! Låt oss istället konstatera att det finns hörn med olika personligheter, och att du kan välja det som matchar dig bäst i humör och sinnelag.

Du har exempelvis det överlappande hörnet, och det diagonala.

Sticka det överlappande hörnet

Sticka det överlappande hörnet


Det överlappande hörnet är rejält och jordnära och kör med raka rör. Där möter kanterna varandra i rät vinkel, utan några krusiduller och konstigheter. Ett hörn är ett hörn, och det är inte märkligare än så.

Du börjar till exempel med att sticka kanterna på filtens långsidor, sedan plockar du upp maskor längs kortsidorna *plus* de stickade kanterna och stickar lika höga kanter där.

Ja. Det var det.

Sticka det diagonala hörnet

Sticka och sy ett diagonalt hörn


Vissa skulle vilja beskylla det diagonalt skurna hörnet för att vara lite "fin i kanten". Men som det själv gärna påpekar är det bara intresserat av harmoni och symmetri. Att kanterna möts i 45 grader är inget att orda om; en raglanskärning gör på samma sätt, och ingen skulle väl anklaga en raglanärm för att göra sig märkvärdig?

Precis som när det gäller vanliga raglanökningar ökar du en maska i vardera sida av kantremsan på vartannat varv, och vartannat varv stickar du utan ökningar. Och jo, du skulle kunna rundsticka hörnen och filtkanterna, men det blir en väldigt massa maskor.

Eftersom du vill sticka en kant i taget vill hörnet också gärna ha en kantmaska eller två, eftersom det då ska sys ihop. (Du skulle också kunna sticka ihop den ena kanten med den andra, men det är överkurs.)

Det är inte så knussligt med vilken sorts ökningar du gör, men hörnet är noga med att du ökar "i mönster". Det vill säga att du lägger vikt vid att varje maska du ökar hamnar rätt i den mönsterstickning du stickar. I en 1x1-resår ska varje rät maska omges av en avig maska på vänster och höger sida, och varje avig maska ska ha en rät kamrat på vardera sida om sig.

Du kan till exempel välja att sticka hörnen med en rät kantmaska, och öka genom att plocka upp garnbiten som sitter mellan maskan du precis har stickat och maskan du ska sticka. Sticka garnslamsan vridet för att slippa få hål.

I sådana fall stickar du det diagonala hörnet på detta vis:

Plocka upp ett udda antal maskor längs ena sidan av filten.

Varv 1 (avigsidan): Sticka 1 avig maska, 1 rät maska, och så vidare fram till sista maskan. Sticka 1 avig maska.

Varv 2 (rätsidan): Sticka 1 rät maska (kantmaska). Öka 1 maska i mönster. Det vill säga att om nästa maska närmast till vänster är avig ska du sticka den ökade maskan rät. Om nästa maska är rät ska du sticka den ökade maskan avig.

Sticka räta maskor på räta maskor, och avigmaskor på avigmaskorna, fram till den sista maskan. Öka en maska i mönster. Det vill säga att om maskan du precis har stickat är avig ska du sticka den ökade maskan rät. Om den är rät ska du sticka den ökade maskan avig. Sticka sista maskan rät (kantmaska).

Varv 3 (avigsidan): Sticka 1 rät maska (kantmaska), sticka aviga maskor på aviga maskor, räta på räta, fram till sista maskan. Sticka sista maskan rät (kantmaska).

Upprepa varv 2 och 3 tills kanten är så lång som du vill ha den. Maska av.

Plocka upp maskor längs ytterligare en sida på filten, och sticka på motsvarande sätt tills du har stickat alla fyra filtkanter. Sy ihop hörnen innanför kantmaskorna, och var noga med att matcha räta och aviga maskor på kanterna. Då känner sig hörnet mest tillfreds. Det är det där med harmoni och symmetri, du vet.

Vilken hörn-personlighet vill du helst umgås med?

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...