Upprepning i hålmönster

Jag håller på att sticka en mössa med hålmönster. Jag har nu stickat en resår som ska vara nedtill och ska nu börja på själva hålmönstret. Tyvärr körde jag fast direkt.

Beskrivningen säger: *lyft 2m, 1rm, dra de lyfta m över, omsl,1rm, omsl, 1rm* upprepa*-* hela v. 1 v rm upprepa dessa 2v.

Mitt problem är att jag inte förstår vad det är jag ska upprepa och när. Som jag uppfattar det ska jag köra på mellan stjärna (*)1-2 hela första varvet på mössan. Men sen förstår jag inte mer.

Tack på förhand!
/Karin

Allt upprepar sig i stickning

Stickning är ett förbaskat tjat. Det är därför "Billigt garn"-Anna älskar det.

I detta stickade hålmönster: minska 2 maskor, öka 2 maskor. Över 5 varv


Stickning, ja. Först stickar du en maska. Sedan stickar du en maska till. Nästa varv: samma sak. Igen. Och igen. Möjligtvis tvärtom. Men ändå: samma gamla.

Säga vad man vill om stickbeskrivningar, men de karaktäriseras synnerligen av en allmän avsaknad av ambitioner.

Nåväl, du gör ett hålmönster. Och hur komplicerade de än verkar vara upprepar sig hål- och spetsmönster vanligtvis och oftast sisåhär:

Udda varv: ett knippe minskningar + lika många ökningar med hjälp av omslag.

Jämna varv: slätstrukna och normala varv. Som enbart aviga maskor. Eller räta. Beroende på om du stickar fram och tillbaka eller rundstickning.

Det är dessa två sorters varv som gör hålen och susen.

(Det finns undantag där du gör minskningar plus ökningar på varje varv. Tsk, tsk, alltid är det någon som försöker sticka ut!)

Två varv, om och om igen

Din stickbeskrivning innehåller också dessa två slags varv, och stickas — utgår jag ifrån — i rundstickning. Min provlapp ovan är däremot i fram och tillbaka-stickning, eftersom jag faktiskt älskar stickning och variation. (Och garnupprepning.)

Varv 1: På detta varv tjatar och gnatar du minskningar och ökningar över 5 maskor. Det vill säga att 5 maskor från vänsterstickan via diverse stickningskrumbukter också blir 5 nystickade maskor på högerstickan.

* lyft 2m , 1rm, dra de lyfta m över, omsl, 1rm, omsl, 1rm*, upprepa *-*

Översatt till sådan svenska som icke-stickkunniga nästan kan förstå: sticka ihop 3 maskor till 1 maska, öka 1 maska, sticka 1 maska, öka 1 maska, sticka 1 maska.

Den 5-maskssekvensen upprepar du över hela varvet, så när du har kommit till den sista stjärnan (och alltså precis har stickat 1 rm) går du tillbaka till den första stjärnan och följer anvisningarna som står efter den (lyft 2m, 1 rm, dra de lyfta m över, och så vidare).

Varv 2: Sticka utan krumbukter. Enbart räta maskor, hela varvet.

Men tjatet är inte slut där, eftersom din stickbeskrivning säger "upprepa dessa 2v."

På sticknördiska kallas det att du har en mönsterrapport på 5 maskor x 2 varv.

Så när du har stickat ett varv av arten "varv 2" är det återigen dags att sticka ökningar och minskningar på det sätt som du gjorde på varv 1. Och sedan blir det ett varv 2, följt av varv 1, och sedan varv 2, följt av varv 1 och 2 och 1 och 2 och ...

Ja, stickning är ett ständigt ältande och malande av maskor och varv. Det är också det som gör det så ljuvligt meditativt. Personligen upprepar jag hellre "1am" än "oum", men låt var man ha sitt mantra.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...