Sticka under föregående varv?

av Ulla
(Säter)

Mönstret på koftan har 4 varv. Allt är så självklart ... utom "1 m med nedtag under föreg varvs m."

Varv 1: rm
Varv 2: am
Varv 3: X 1 rm, 1 am X ,upprepa X-X varvet ut
Varv 4: X 1 am, 1 rm med nedtag under föreg varvs m X upprepa X-X varvet ut

Hur stickar jag "1 rm med nedtag under föregående varvs m"?

Å, dessa underbara "under"-maskor!

Att sikta under bältet brukar inte vara okej, men att köra in en sticka i en maskas undre delar blir nästan alltid tjusigt, anser "Billigt garn"-Anna.

Puh! Tur ändå att det bara är "med nedtag under föreg varvs m" som ger dig huvudbry.

Själv så... Ja, eftersom jag inte har sett hela beskrivningen bjuder dessa fyra varv på en mängd andra rafflande mysterier.

*tar fram popcorn-skålen*

Är det fram- och tillbaka-stickning? Liknar det färdigstickade mönstret mest A (udda antal maskor) eller B (jämnt antal)? Och om det ska se ut som A, vad motiverar varv 3:s agerande?

Ska mönstret stickas på ett udda eller jämnt antal maskor?


Men tillbaka till den mystifika stickanvisningen. Att sticka "med nedtag under föregående varvs maska" verkar vara ett lite högtravande sätt att säga att du ska sikta lågt. Med stickan, inte dina ambitioner.

Några enklare — men därmed inte mer begripliga — formuleringar är att uppmana dig att sticka i maskan nedanför eller under (nästa maska).

Här hittar du föregående varv


Låt oss göra ett nedslag i denna sorts nedtag. Vi är inne på det fjärde varvet, som det ser ut för exempel A. Det vill säga på ett udda antal maskor.

Det som är stickat, innanför kantmaskor, är (mitt tillägg i kursiv stil):

Varv 1: räta maskor
Varv 2: aviga maskor
Varv 3: *1 rm, 1 am*, upprepa *-* fram till sista maskan på varvet, 1 rm.

Och nu kommer varv 4:

1 am och...

Nästa maska ska alltså stickas som "1 rm med nedtag under föreg varvs m".

På vänsterstickan (om du stickar "högerhänt") har du nu en hel radda med maskor, som snällt väntar på att bli stickade. Det är det föregående varvet. Trots att dessa högaktuella garnkämpar ska hjälpa till att bilda nya öglor räknas de som historia.

Längst ut på vänsterstickan sitter den maska som står först i kön. (Markerad med lila pil.) Den maska som *borde* och brukar bli stickad nästa gång, om rätt vore rätt ... eller avigt ... rätt.

På vänster sticka hittar du maskorna du stickade på förra eller föregående varvet.


Men precis som i verkligheten utanför garnvärlden händer det att en mask-makthavare helt åsidosätter köer och turordning, och väljer ut en annan kandidat.

I det här fallet ska du strunta i maskbågarna närmast stickspetsen, för att ställa in siktet mot maskan som sitter under stickan. (Markerad med vit pil och streck.) Ja, den där maskan som befinner sig nedanför öglan som sitter ytterst på stickan.

Istället för att sticka i maskbågen på vänsterstickan tjoffar du in alltså in högerstickans spets i maskan som sitter nedanför. Eftersom du stickade den avig på förra varvet ser den rät ut på detta varv.

Stoppa in högerstickan i maskan som sitter under den yttersta maskan på stickan.


Just det, pilla in stickan rätt in i den lilla runda maskmagen, fiska upp garnet och forma en rät maska. Och släpp den där maskan som sitter ytterst på vänsterstickan, om du inte redan har gjort det i garnbökandet.

Släpp maskan från vänsterstickan, alltså den maska som sitter ovanför den du just stickade i.


Vad händer nu med den där maskan som stod först i kö? Den som befann sig ovanför maskan som du istället stickade i, och som du sedan lät glida av stickan? Jo, den repar upp sig, och lägger sig som en liten garnlängd bakom den räta maska som du just stickade.

När du har stickat i maskan under repar maskan ovanför upp sig.


Om de fyra varven istället ska stickas på ett jämnt antal maskor går ändå "1 rm med nedtag under föreg varvs m" till på precis samma sätt. Men då ser maskan som sitter under stickan avig ut, och du hittar den lilla maskmagen som du ska spetsa med stickan under det aviga taket.

Du hittar maskan under nästa maska under det aviga taket.


Vad ska dessa underliga "under"-maskor vara bra för?


Att hålla på att köra in stickan i maskor som sitter ett eller flera varv under stickan, snarare än i dem som snällt väntar på sin tur, känns kanske som handgrepp utan känsla för konsten eller anständigheten.

Men det får nästan alltid väldigt snygga resultat. Till exempel när du gör det i bubbelmönster eller i olika varianter av patentstickning, istället för att använda omslag och lyfta maskor.

För att låta som en mästrande garngalnings-mansplainer... masksplainer?... Det du egentligen gör på varv 3 och 4 är att sticka halvpatent. Så du kombinerar två varv slätstickning med två varv halvpatent.

Halvpatentstickning, rätsida och avigsida


Och om mönstret ska se ut som i exempel A, där halvpatentstickningens avigsida (nederst) är den som syns på rätsidan, skulle du ha fått samma utseende om du stickat varv 3 i enbart räta maskor. Men det är ett helt annat maskmysterium.Kommentarer till Sticka under föregående varv?

Klicka här för att kommentera

Sticka 1 rm med nedtag under föreg varvs m.
av: Ulla Feely

Hej Anna,
Tack snälla du för att du tog dig tid och förklarade så ingående för mig hur jag ska göra. Nu har jag gjort rätt, tack vare dig!
Jag har precis börjat sticka en långkofta och nu känns det bra att fortsätta. Min stickning ser ut som A- bilden.
Jag är så tacksam!
Vänliga hälsningar,
Ulla Feely

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...