Sticka bubbelmönster (småknottrigt)

av "Billigt garn"-Anna

Stickat bubbel- eller sjömansmönster. Rätsidan överst, avigsidan nederst.

Stickat bubbel- eller sjömansmönster. Rätsidan överst, avigsidan nederst.

A-M undrade hur en fallmaska skulle stickas. Bakom denna udda stickterm dolde sig ett klassiskt strukturmönster: ett litet bulligt bubbelmönster, eller sjömansmönster. Och här får du lära dig hur du stickar det, på nästan normal svenska.

Hm. Kallas det bubbelmönster, sjömansmönster, knottror eller något helt annat? Nåja, snyggt är det i alla fall.

Sticka bubbelmönster - provlapp och beskrivning


Men det är inte skönheten som är stickmönstrets USP, som det heter i marknadsföringssammanhang. Nej, säljargumentet för strukturmönster som bildar luftfickor är att det du stickar blir extra varmt, vilket är mask-mumsmums till tröjor, mössor, benvärmare, plädar och annat praktiskt bärbart.

Om du struntar i märkliga sticktermer som "länkar" och "fallmaska" — som det stod i A-M:s stickbeskrivning — är det också rätt lättstickat. Faktiskt. Jag skojar inte.

På köpet får du möjlighet att sticka stickningen där du kanske aldrig stuckit den förut, långt under bältet.

Så här stickar du (just detta) bubbelmönster


Grunden till det småbubbliga strukturmönstret är slätstickning. Japp, simpel slätstickning. På ett jämnt antal maskor. Plus kantmaskor.

Du stickar udda varv avigt, och jämna varv räta. Och om du rundstickar är alla varv räta, tjihoo!

Vid vart fjärde varv (ett rätt varv) skapar du bubblorna, genom att omväxlande sticka en rät maska och en maska som drar ihop de tre föregående varven.

Och det är då du får sänka din sticka till en betydligt lägre nivå än vanligt.

Varv 1—3: slätstickning, där de udda varven är aviga.

Varv 4: (kantmaska) * Sticka 1 rät maska. Sticka inte nästa maska (markerad med x), utan tjoffa in högerstickan i den tredje maskan nedanför den du borde ha stickat. (Bild 1 och 2).

Pilla loss maskan som du i vanliga fall skulle ha stickat, och låt den repa upp sig. Gör samma sak med maskan under den, och maskan under den.

Dra lite i stickningen, om garnet kärvar sig.

Eftersom du har kört in högerstickan i maskan tre varv längre ned kan masklymlarna inte repa upp sig mer än så. Nix, för där tar det stopp! (Puh!)

Låt de tre trådarna från de upprepade varven ligga ovanpå högerstickan. (Bild 3)

Sticka ihop de tre trådarna och maskan på högerstickan, genom att köra in vänsterstickan i samma maska som högerstickan sitter inkörd i, och sticka en rät maska. (Bild 4) *

Sticka i tredje maskan nedanför för att dra åt bubblorna.


Och jo, som det heter på stickiska, upprepa *-* varvet ut. Fram till sista maskan, som är en kantmaska.

Varv 5—7: Slätstickning. De udda varven ska vara aviga. (Förbaskat tjatigt, det här med stickning.)

Varv 8: Förskjut knottermönstret ett snäpp. Det vill säga...

(Kantmaska) * Sticka den varvihopdragande maskan (sticka i tredje maskan nedanför, och så vidare), sticka 1 rät maska *, upprepa *-* varvet ut till kantmaskan.

Och sedan upprepar du förstås också de 8 varven. Tills du tröttnar. Eller tills din stickning är färdig. Vad helst som kommer först.

Och du, det här strukturmönstret används också i kommersiellt stickade plagg. Spana in den här fabriksstickade bomullströjan som jag snubblade över på en loppis:

Maskinstickad tröja i tunt bomullsgarn i sjömansmönsterKommentarer till Sticka bubbelmönster (småknottrigt)

Klicka här för att kommentera

Är baksidan fin?
av: Magdalena

Eller rättare sagt: är den andra sidan fin också?

Maskförökning
av: Inger

Detta mönster ser verkligen fluffigt och mysigt ut, men jag hänger inte riktigt med i beskrivingen. Jag tror att maskorna har parat sig eller något. I bild 1 och 2 har du två maskor på högerstickan, men i bild 3 så uppenbarar sig en tredje maska (förutom de tre trådarna), var kom den ifrån?

Den tredje maskan på bild 3
av: "Billigt garn"-Anna

Å, vad bra att du frågade Inger! Jag har ritat dit ett litet X och fler pilar på bilden nu, som förhoppningsvis gör manövern lite tydligare.

Jo, den tredje maskan på högerstickan, som du ser på bild tre, är den som tidigare befann sig tre varv nedanför den som du egentligen skulle ha stickat.

Den maskan blir tydlig först när du har repat upp maskorna ovanför.

Och den är ännu inte stickad, eftersom den ska stickas ihop med hela trådgänget. Den är snarare lyft. Alltså flyttad till högerstickan utan att du har format en maska i den.

Du *skulle* kunna repa upp följande maska på vänsterstickan och tre varv nedåt utan att pilla in högerstickan, och istället lyfta över hela klabbet (den där tredje maskan + trådarna) på vänsterstickan. Men det är oftast säkrast att ha ett litet stopp när du tappar maskor med flit. De vill så gärna repa upp sig hela vägen annars. Busfrön.


Bubbelmönstrets baksida
av: "Billigt garn"-Anna

Ja, Magdalena, låt oss säga att avigsidan till det stickade bubbelmönstret är fint på sitt vis. Egna garn, andras ungar, och allt det där.

Avigsidan ser ut som en mycket köttig avigstickning, eftersom de synligaste maskorna är de som samlar ihop en massa garntrådar till en klump.

Om du vill ha ett stickat strukturmönster där avigsidan inte är så avig, välj hellre ett vändbart stickmönster.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...