Klotter! Sticka strumpor i intarsiastickning

av "Billigt garn"-Anna
(Stockholm)

Stickmotiv som föreställer klotter är väl också en sorts stickgraffiti?

Stickmotiv som föreställer klotter är väl också en sorts stickgraffiti?

Det där klottret du gör i blocket under trista möten och telefonsamtal? Det kan bli motiv på stickade strumpor!

Japp, de här restgarnsstrumporna pryds av runda blaffor och duttar och saggande snirklar. Kladd och kludder. Plus förskjutna ränder och färgblock, med olika motiv till höger och till vänster och på vardera strumpa.

Att sticka med restgarn behöver inte vara långrandigt. Och flerfärgade strumpor behöver inte ha upprepande mönster. Eller se likadana ut. De kan vara prydda av stora, enskilda motiv.

Och om du inte är taggad på klotter kan du istället välja något mer klassiskt, som dödskallar, seriefigurer eller en elefant som skålar med ett martiniglas.

Hur? Intarsiastickning!

Klotter strumpor
Snygga strumpor passar överallt. Även på stranden.


Jorå, de här strumporna är stickade fram och tillbaka. Det som brukar kallas att "sticka sockor på två stickor", även om dessa i praktiken är stickade på en enda lång rundsticka. Liksom, hallå! Jag stickar *allt* på rundstickor.

Eftersom de är stickade på en sticka som låtsas vara två har de alltså också en söm.

Okej, du kan sticka intarsiastickning i falsk rundstickning, sömlös fram och tillbaka-stickning, som i Drops designs strumpor Colour Play.

Eller så kan du välja att enbart sticka skaften i intarsia-stickning, och sedan gå över till skön och smidig rundstickning utan en överjävlig mängd avigmaskor när det är dags för foten.

På det sättet konstruerade geniet Grace Ennis sina strumpor. Och jo, det är hon som har designat motivet med den berusade elefanten. Hennes sock- och slipsmotiv är både makalösa och svagt motbjudande.

Men jag valde att sticka sockorna med en äkta söm, längs hela ovansidan. Det är givetvis inte bra. Utan det handlar om olika grader av dåligt. Värst för skavsårsbenägna: söm under foten. Näst sämst är sömmar på sidorna.

Strumpor stickade på två stickor har faktiskt en fördel jämfört med rundstickade sockor, utöver möjligheten att måla med garn i intarsiastickning. En äkta och praktisk fördel. Du kan nämligen använda ett tjockare och mer slitstarkt garn till själva sulan, och ha klenare tunnis-garn till skaft och ovansida.

En annan fördel, med just den här specifika stickningen, var att den bjöd på många tillfällen för medveten närvaro och acceptans.

Eftersom jag stickade båda strumporna samtidigt, och eftersom klottret var så plottrigt, hade jag under en period 24 separata nystan på ett varv.

Med "separata" menar jag "tätt sammantrasslade".

Istället för att bara kötta på var jag alltså tvungen ta regelbundna pauser för att reda ut en gröt av färgglada garnändar. Det du!

Stickar du intarsiastickning får du räkna med lite garntrassel


Vilket garn, och vad var garnets tidigare liv?

Även om motivvalet är en personlig protest mot de många år då jag stickade Pokémon, Batman, Hello Kitty och My Little Pony för att få kidsen att dra på sig tröjorna, var det faktiskt sulornas garn som gav idén till strumporna.

Jag räddade nämligen en borttappad tumvante från ett hårt och svårt liv på gatan. Det marinblå och koksgrå garnet, i 80 % shetlandsull och 20 % nylon, hade visserligen levt en ganska upphöjd tillvaro ovanpå ett elskåp. Men jag ansåg att det var hög tid för det att visa framfötterna i mer aktiv tjänstgöring.

Nu räcker inte garnet från en enda liten vante så långt. Men till ett par strumpsulor skulle det räcka! Dessutom kunde en sula bli enfärgad, och en randig.

Och i kombination med tunnare restgarn i fuchsia (60 % lammull, 40 % polyamid) och plommonlila (70 % lammull, 30 % akryl), båda från begagnade polotröjor stickade i dubbelt garn, skulle det se urläckert ut. Särskilt om högerhalvan av strumporna var rosa, och vänsterhalvan lila.

Redan efter resåren ledsnade jag på den strikta tudelningen av färgerna och började med förskjutna ränder. Sedan upptäckte jag ett par nedklottrade rutade papper, och resten är stickmotivs-historia.

Vem har designat? (Du, en webbplats, ur en bok ...?)

Strumporna är baserade på TeeTee garns tvåfärgade knästrumpor, även om jag gjorde flera anpassningar, som att

Garnkostnad?

Den upphittade vanten var givetvis gratis. Även det fuchsiarosa garnet, eftersom jag fick slakttröjan av en vän. Och de små udda nystanen från den plommonlila polon kan inte ha kostat många ören i sammanhanget. Men avrundat uppåt, kanske två kronor?

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...