Hur stickar jag det här hålmönstret?

av Angelica
(Umeå)

Jag hittade en gammal kofta som min mormor stickat, som jag tycker var så fin!

Tyvärr är den för stor för mig så jag skulle vilja försöka mig på att återskapa den.

Men jag kan inte lista ut vilken stickteknik mönstret på koftan är stickad i!

Är det någon som känner igen det? Vore evigt tacksam!Ett sätt att sticka (ett liknande) hålmönster

"Billigt garn"-Anna nördar loss med aviga, räta, minskningar och omslag, och föreslår en (1) metod.

Å, vilket vackert hålmönster! Och jag antar att det har en avigsida?

Om avigsidan läser detta: Jag påstår absolut inte att en sida av stickningen är fulare och bökigare, bara att den ser annorlunda ut jämfört med den andra sidan. Det alltså inte är ett vändbart hålmönster.

Antalet hålmönster som du kan sticka genom att kombinera omslag, räta och aviga maskor, olika typer av minskningar är... om inte oändligt så åtminstone betydligt fler än du hinner provlappa under en normal livstid. Även om du begränsar dig till det antal maskor som ryms på en genomsnittlig rundsticka.

Dessutom är det på det kluriga viset att du kan få hålmönster som liknar varandra till utseendet, även när du använder andra sorters minskningar, och på ett annat antal maskor i mönsterrapporten. Alltså de maskor och varv som du tjatar igenom stickningen.

Och vad vill jag ha sagt med det, utöver att det ljuvligt att experimentera med maskor?

Jo, att jag har provlappat fram ett hålmönster som kanske, på ett ungefär, är ganska likt det som syns på ditt fotografi. Men att det är mycket möjligt att din mormor använde ett annat slags minskningar när hon faktiskt stickade koftan. Min version har i alla fall "öppna" omslagshål, minskningar som lutar mot varandra i de upphöjda partierna mellan hålränderna och en lätt resåreffekt. Det kanske fungerar, även om det inte är till 100 procent detsamma?

Så här ser det ut från den räta sidan:

Stickat hålmönster sett från rätsidanOch så här ser den aviga... annorlunda sidan ut:

Stickat hålmönster sett från avigsidanPå mitt vis är mönstret gjort för ett maskantal som är delbart med 4, och det är uppbyggt av 2 varv i fram och tillbaka-stickning, alltså inte rundstickning. Och det är bäst att sticka mönstret innanför kantmaskor.

Varv 1 (avigsidan): * 2 am, omslag, 2 am tills. * Upprepa *-* över hela varvet.

Varv 2 (rätsidan): * 2 rm, omslag, öhpt .* Upprepa *-* över hela varvet.

Upprepa de två varven över hela stickningen.

"2 am tills" betyder att du stickar ihop 2 maskor till 1 avig maska.

Och en "öhpt" är en överdragshoptagning, en vänsterlutande minskning: Lyft en maska (som om du skulle sticka den) rät, sticka nästa maska, dra den lyfta maskan över den stickade.

Är det någon som har ett annat förslag på hur man kan sticka ett hålmönster med det här utseendet?Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...