Blandgarn i bomull och ull

Vad är det som är så speciellt med blandgarn i bomull och ull?

Det här ljusgrå-melange garnet från en Indiska-kofta är i 60 procent bomull, 40 procent ull, och det är ingen ovanlig blandning för handstickningsgarn. Köpegarn, alltså.

Låt mig citera ett par säljtexter för diverse märkesgarn i samma sorts materialmix.

"Mjukt och trevligt." Nämen, verkligen? Vilka hårda och otrevliga garn finns i sortimentet?

"Det har ullens värme och lenheten från bomullen." Säkert? Inte svalkan från bomullen och kliigheten från ull? Tänka sig att det går att välja bort vissa egenskaper från varje fiber!

"Garnet kan kallas för vinterbomull eller sommarull." ...till skillnad från vårvindsviskos och höststormsakryl.

Nä, vad håller jag på med?! Mina garn och andras ungar, eller? Det är inte så att jag kan beskriva det så mycket bättre själv. Fast när det gäller just det här bomull-ullgarnet vill jag lyfta fram andra egenskaper.

Blandgarn av bomull och ull är ofta stumt, oelastiskt. Det gör det lika klurigt att sticka med som bomullsgarn, och det är omöjligt att få stuns i ribbstickning. Därför hade Indiska också stickat med en elastisk tråd i muddarna. Den pillade jag bort.

Men bomull/ull är betydligt lättare än rent bomullsgarn, och något lättare än liknande helårsgarn, som bomull/akryl. Alltså känns det inte som att du bär hela världens bekymmer på dina axlar när du har en tröja av garnet på dig. Samtidigt har det fall och hålmönster kommer till sin rätt.

Och jo, det är förstås varmare än ren bomull. Och torkar fortare.

Nackdelarna? För just det här garnet från Indiska-koftan: Det är för fluffigt. Verkligen. Ullen och bomullen kommer inte helt överens, utan det är som att klappa en katt som fäller; ullhåren glider av på handen och kittlar i näsan.

Vad kan du sticka och virka av bomull/ull? Precis vad som faller dig in, förstås. Men det bästa sättet att komma på idéer är sno lite inspiration genom att spana in gratisbeskrivningar som passar materialet. Masktätheten går alltid att räkna om. Och om du inte hittar bomull/ull-mönster som passar, titta hellre på bomullsblandgarn än ulldito.

Material: 60 % bomull, 40 % ull.

Tvättråd: 40 grader.

Garnets tidigare liv: Damkofta från Indiska.

Inköpsställe: Stockholms Stadsmission.

Inköpspris: 40 kr.

Var är garnet nu? På väg att bli en poncho-cape-pellerin eller något, i en modell av Luise Bjerre för danska Filcolana. Japp, den är designad för just bomull/ull. Fast i en köpegarns-mix.Klicka här för att kommentera

Return to Återvunnet bomullsgarn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...