Hur hittar jag stickbeskrivningar till garnet X?

av Anne
(Värmland)

Sjuntorp Provence, mönster till tröjan storlek L.Hitta stickmönster och virkbeskrivningar som passar till garnet XXX och andra mysteriegarn

Garn är som potatis. Därför spelar varumärket i receptet ingen roll, konstaterar "Billigt garn"-Anna.

Jag vet inte om jag tolkar din fråga rätt, men jag gissar att du har en massa nystan av Sjuntorp Provence och är sugen på att sticka en tröja i storlek L.

Har jag fattat det rätt? Eller är det en *särskild* modell du är ute efter?

Om det är så att du vill sticka en tröja av ditt garn behöver du inte leta efter beskrivningar som är designade för just Sjuntorp Provence. Garn är garn. Stick- och virkmönster är matte.

Och det spelar ingen roll om du använder garn som har utgått ur sortimentet, mysteriegarn eller återvunna garn. Du kan ändå hitta färdiga gratisbeskrivningar som passar just dina rara nystan.

Det vill säga, det lätt att hitta massor av virk- och stickmönster som passar vilket garn du än har. Kika efter ...
  • Beskrivningar som är designade för någorlunda samma sorts material som finns i ditt garn.
  • Mönster som har stickats och virkats med samma stickfasthet eller virkfasthet som du kan få garnet.

Och hur hittar du det?

Börja alltid med en provlapp


Virka eller sticka en provlapp eller två på minst 15 x 15 cm (lita aldrig på att den stickstorlek som anges på banderollen är den som passar dig bäst) och mät upp vilken masktäthet du får. Det vill säga antal maskor och varv per 10 cm.

Gå sedan in på till exempel Garnstudio, som har en smart sökfunktion där du kan ange ungefärlig stickfasthet. För Garnstudios garner. Men garn är garn, och du är ute efter maskmatematiken.

Ravelry har också en sökfunktion där masktäthet ingår som avgränsare. Välj "filter by gauge", och mata in masktätheten per 10 cm.

Filtrera på masktätheten


Sedan kan du frossa i alla mönster och se vilka modeller som också verkar passar kvaliteten på det garn du har.

Eller gå in på Järbo garn och se vilka tröjmodeller de har, och kolla om de fungerar med din stickfasthet och materialet i ditt garn.

Men materialet, då?


Just det, det räcker inte alltid med masktätheten. Det beror på att fibrerna i ditt garn har ett eget lynne. Är ditt garn stumt eller elastiskt? Ullgarn beter sig annorlunda än bomullsgarn som bär sig åt på ett annat sätt än lingarn, och alpacka ska vi inte snacka om.

Men det där med att garn har olika temperament är oftast bara charmigt. Hur kul är det med ett helt förutsägbart resultat?

Är bara masktätheten densamma (och strukturen på garnet någorlunda lik) kan du använda en beskrivning som egentligen designades för ett annat garnmärke.

Men min masktäthet *finns* inte!


Om du hittar ett fantastiskt stick- eller virkmönster där masktätheten inte stämmer? Ja, då måste du räkna om.

Det är bara matte. Och lite jävlar anamma.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...