Sticka med bomullsgarn?

av Spotty
(Småland)

Hur ska jag bära mig åt för att få en normal masktäthet när jag stickar med bomullsgarn? Det blir så vansinnigt löst.

Uppför sig köpta bomullsgarner bättre än återvunna bomullsgarner?

Jag har ett antal återvunna bomullsgarner som borde kunna bli snygga toppar, men de är så svårstickade.

Det blir inte riktigt bra även om jag tar väldigt tunna stickor.

Bomullsgarn, strama åt masktätheten

Låt bomull vara bomull, så löser sig resten, propsar "Billigt garn"-Anna

"Normal masktäthet"? Att sticka med bomullsgarn är som livet i stort: Allt blir så mycket lättare om du visar fingret till det som anses vara "normalt".

I det här fallet ett svullet finger med blödande nagelband, för även om bomull är ett rackarns skönt naturmaterial är det inte särskilt behagligt att sticka med.

Regel nummer ett när det gäller bomull: Sticka kortare stunder, växla med något annat maskmys.

Men nu skulle det inte handla om sticksår, utan om masktäthet.

Ren bomull är oelastiskt och saknar stickstuds. Sådana garn är avslöjande. Tittar du på en spännande film medan du stickar? Det syns mellan varven. Var det du som lyfte på skinkan och släppte en smygare? Ingen idé att förneka: de två senaste avigmaskorna pekar ut dig.

Att välja mindre stickor är därför en god idé. Det gör maskorna jämnare och "tyget" fastare. Plagg i bomullsgarn är tunga, särskilt när de är blöta. Om du stickar för löst stretchar det ut sig på ett sätt som inte ens är punkigt snyggt.

Blir det ändå för lös masktäthet med mindre stickor, prova det här:

* Använd stickor i annat material. Det blir annorlunda med plast och trä än metallstickor. Konstigt? Nix, friktion.

* Strukturmönster: vriden resårstickning, mosstickning, förskjuten 1x1-resår ... Lite maskmix gör underverk med oelastiska garn.

* Spänn tråden på ett annat sätt med bomullsgarn än det du brukar köra med när det gäller studsiga garn, som ullgarn och akrylgarn. Många väljer att snurra garnet runt lillfingret. Det har aldrig fungerat för mig. Jag stickar så hårt ändå. Om jag kör bondage runt lille vickevire ligger den strax vikt tvärs över handryggen.

Istället gör jag ... Ursäkta, tvungen att sticka några varv för att kontrollera vad det egentligen är jag pysslar med ... Jo, småryck med mitt garnledarfinger när jag stickar med bomullsgarn. Det inget jag tänker på. Det är ett tick jag har utvecklat över åren. Jag spänner alltså maskan efteråt. Märkligt. Jaja, det fungerar för mig.

* Använd större stickor än du tycker är rimligt och sticka några provlappar i ditt bomullsgarn. Nej, det ger förstås inte en fastare masktäthet. Men det gör att du lättare kan bryta dig loss från invanda maskformarmönster.

När jag är upptäcker att jag är för spänd eller för lealös tar jag fram de monstruösa doningarna (1.5 mm-stickorna, 15 mm-stickorna) och stickar några terapitrasor. Efter det kan jag hitta ett mellanläge där både jag och garnen är lyckliga. Åtminstone jag. Garnen har aldrig klagat.

Om nya garn beter sig mer väluppfostrat än återvunna bomullsgarner? Nej. Den krånglande masktätheten hänger enbart på att garnet är oelastiskt. Det är genetiskt inbyggt, och ingen tid i upprepningens hårda skola kan förändra den saken.

Däremot är återvunna, eller åtminstone tvättade, bomullsgarn skönare pysselpolare att hänga med. Bomull blir mjukare efter varje användning och tvätt, och ett återvunnet bomullsgarn skulle aldrig få för sig att krympa på köpegarns vis.

Kommentarer till Sticka med bomullsgarn?

Klicka här för att kommentera

Provlapp! Gäller alla garner
av: Ritva Nordin

Hej alla stick & virk galningar!

Det finns bara ett sätt att slippa frustration, gråt och skrik och att repa upp och göra om i timmar: provlapp, som gärna blir remsa. Köp ett eller två extra nystan. Kolla vilken grovlek på stickor tillverkaren rekommenderar, lägg upp maskantalet för 10 cm plus minst 4 maskor till (och en rätstickad kantmaska för att kunna mäta eftersom kanterna i bl.a. slätstickning oftast blir sladdriga och olika, och prova. Den som gjort beskrivningen har sitt [vana) handlag, och de brukar ju rekommendera att prova tunnare eller grövre stickor.

Sticka först slätstickning för att ha en referens: blir det randigt? Prova med ett 1/2 nr tunnare sticka till det aviga varvet. Sedan det mönster du tänkt dig. Glöm inte ev. resår (1r 1a är lösare än 2r 2a, t.ex.). Sticka varje avsnitt i 5 cm, så har du hälften av 10 cm på höjden och sparar lite tid och energi. Sätt på en liten lapp med stickornas nummer, annars vet du inte.

Jag har stickat i nästan 60 år, och gör fortfarande alltid provlapp/remsa. Jag har olika handlag om jag är trött eller sur, om jag ser på tv samtidigt eller sitter på tåget, trots min stora vana. Jag rekommenderar att alltid sticka ett plagg under samma förutsättningar! Jag stickar (samma gäller för virkning) ofta lösare de första varven, och när jag kommit in i arbetet, blir det tätare (då kan jag behöva repa upp under idogt svärande). Jag håller för det mesta garnet över ringfingret också, men ibland behövs det inte. Är man torr om händerna skadar man huden lättare: använd en bra handlotion, som inte klibbar eller är för fet, så blir det bra.

Trästickor är tröga och bra för den som håller för löst. Använd för övrigt rundstickor: de är lättare, du håller armarna nära kroppen och sliter mindre på axel- och nackmuskler, petar inte på bredvidsittande och tappar ingen sticka. Lättare att ha med sig. Dyra, men det lönar sig.
Ha en virknål i samma grovlek tillgänglig för tappade maskor!

Sign. En som alltid provat förr

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...