Torgvantar — Bort med fingrarna från mina vantar!

Gratis mönster och beskrivningar för dig som vill virka eller sticka torgvantar, halvvantar, muddar, pulsvärmare... (En spretig samling av Anna-pannans bokmärkta virkbeskrivningar och stickbeskrivningar på fingerlösa vantar.)

Torgvantar, stickade i återvunnen ull och filtade

Ja, alltså. Torgvantar. Det finns dåliga väder OCH dåliga kläder och sedan finns det plagg som motstår modets obevekliga darwinism för att de är in i bängen praktiska.

Pärlpulsvärmare, någon? Nåja, just det är snarare något som med lagom jämna mellanrum utrotas från medvetandet och ändå lyckas kämpa sig tillbaka in i modeevolutionen.

Handledsmuddar, halvvantar, torgvantar, pulsvärmare, handledsvärmare — alla de där fingerlösa handpåläggar-plaggen är så underbara, eftersom de täcker området mellan storvanten och jackmudden, som alltid glipar och blir måltavla för snö.

Du kan ha dem långt efter snön smält bort, och vill du gå och sticka — eller gnaga på naglarna ned till roten — i vintervädret är de ett måste. Inomhus likaså, när lederna knirkar.

Och bäst av allt: Det går knappt åt något garn alls!

Haha! Haha-ha! Förutom att du kan flistugga dig igenom restgarnskorgen kan du lugnt kosta på dig ett nystan ren alpacka, eller flera nystan Qualitas självrandiga strumpgarn.

Tips! Tips! Tips! 

Med risk för att låta väldigt, väldigt vuxen: Hur varma är dina händer?

Om din virkning eller stickning eller något annat handarbete tycks tjorva och böka sig kan det mycket väl bero på att dina händer är för kalla. Och stela.

Jag svär! Det var i alla fall något nyttigt jag lärde mig i plugget — och inte från syslöjdsfröken, utan från min maskinskrivningslärare. Ja, tack. Så gammal är jag.

Värm upp dina händer innan du sätter igång, med lite handgymnastik — och använd ett par handledsvärmare eller halvvantar medan du håller på. Åtminstone om det är kallt inne hos dig.

Med uppvärmning går allting lättare, och det är mindre risk för värk.

Jo, jag vet, sååå vuxet. Och ändå sant.

Kickis svärmors muddar

Kicki har en schyst modell från svärmor, en sådan som är rätstickad på längden. (Ingen masktäthet angiven):

"Här är ytterligare en variant av muddar. Jag tycker dom ser ut som rånarluvor för händerna.

Lägg upp 50 maskor, sticka 56 varv räta maskor. Sticka 10 maskor, maska av 9 maskor och fortsätt sticka varvet ut. När du vänt och kommer tillbaka lägger du upp 9 maskor och fortätter sticka 12 varv till. Sy ihop. Om jag lyckats lista ut hur svärmor gjort ...

Det värmer i alla fall mina förslitna tumleder."

Hålet där du maskar av och sedan lägger upp är alltså hålet för tummen.

Givetvis kan du även fixa tumhålet när du syr ihop själva mudden. Som på Deisy Designs trekvartsvantar, som både syftar på storleken (för barn) och den tid det tar att sticka dem.

Och ja, det går förstås att sticka muddar till armar och händer på ett ännu enklare sätt. Varför krångla till det?

Gratis stickbeskrivningar och virkmönster till muddar och torgvantar

Ann tipsar om de stickade pulsvärmarna Ring of SpringDrops design. "Vackra handledsvärmare med bladmönster".

Pulsvärmare i bubblig patentstickning föreslår TeeTee garn. Och visst är det något särskilt Michelingubbs-härligt med fluffig patentstickning kombinerad med åtstramande slätstickning?

Allas stickade halvvantar har ett enkelt och stiligt spetsmönster.

De stickade muddarna på Hildurs barnbarn saknar tumhål, men stoltserar med ett vackert och enkelt korgmönster.

Och Pokémon, då? Så vitt jag vets mönster på Pokémonpulsvärmare inkluderar både stickning och virkning.

Både stickade och virkade är också Lopplisas pulsvärmare. Fritt tillval: knappar och krusidullkant!

Maria med svenska bloggen Junkstyle bjussar på enkla (som i lättvirkade) torgvantar.

Stickfrossas handledsmuddar stickar du på tvären, inklusive spetskanten.

Även något så enkelt som fingerlösa vantar kan vara en utmaning. Knitting and so ons modell (på engelska) stickas från tummen och ut och ner.

Sugen på att virka stjärnmaskor? I Chippzans mönster blir halvvantarna härligt tjocka!

Linda, bloggen Ulliga, gulliga, färgglada, har gjort ett stickat basmönster på torgvantar (till herrar), som du lätt anpassar till andra storlekar. Om du kollar din masktäthet, det vill säga. Gör du inte det, så ... tja, skyll dig själv. (Och jag menar det.)

Kråksparks halvvantar stoltserar med vriden resår, fläta och tumkilar. Och hon bjussar på stickbeskrivningen.

Tänk vilken skillnad korsstygnsbroderier kan göra! Lättvirkade halvvantar eller handledsvärmare från Charlotta (In the Yarn Garden).

Ett par halvvantar är ett lagom projekt för att testa en (för dig) ny teknik. Prova virkad nålbindning i Ullcentrums muddar med hål för tummarna.

Ullcentrum har också en beskrivning på ett par rätstickade torgvantar med "mössa" för fingrarna och tummarna. Ett par nedfällbara vantar, alltså. Och de har en metod för att sticka rätstickning i rundstickning med enbart räta maskor.

Van stickare eller nybörjare? Socktrollet har basbeskrivning på halvvantar som passar båda.

Går det att kvastskaftsvirka ett par halvvantar? Självklart!

Korta och långa muddar, med och utan hand, använde soldaterna under första världskriget. Snyggt än idag, om du kan läsa amerikanska beskrivningar:
http://www.hjsstudio.com/redscarf.html

Ingenstans att lägga cashen och busskortet? Crystal Palace Yarns stickade fingerlösa vantar med tumkil har dessutom en ficka som du knäpper med knapp: Stickbeskrivning på engelska via Internet Archive.

Woolcraftings virkbeskrivning är egentligen virkade vantar, inte torgvantar ... men du kan välja att virka dem med fingar, halvlånga fingrar, eller fingar med slitsar i, så att du kan dra fram ett lämpligt finger ut i kylan för de där känsliga knappa-in-din-kod-på-bankomaten-jobben.

Lucia Liljegrens stickade handledsmuddar är så enkla att även nybörjaren klarar av dem — och hon har ett strålande förslag på hur de kan användas i undervisningssyfte för den där förhatliga sticktekniken "avigmaska".

Blommor på det? Leena, bloggen Virkade saker, har designat ett par virkade halvvantar med broderade blommor.

Katrin Bawah kallar sina slätstickade torgvantar för Camilla. Och så kallar hon "ökningsvarv" för "uttagningsvarv". Sådant gillar jag.

Gillar du vampyrerna i TwilightSticka halvvantar inspirerade av dem Alice bär i film nr 2.

Bonnie Marie Burns stickade "Voodoo" är redan en modern klassiker.

Gillar du den stickade sjalen Clapotis? Varför inte komplettera med ett par halvvantar med samma tappade-maskor-look?

Ribbat över handen, flätor på handleden, publicerat i Knitty"Fetching" är namnet.

Och när de är gjorde i en kill-vänlig variant (som i att bäraren har testiklar, inte att de lämpar sig för kittlings-attacker... eller kanske lite av båda?) kallas "Fetching" för "Dashing". Det är kul att hitta på namn till sina stickskapelser.

Viktorianskt. Goth. Eller punkigt. Steampunk? Vickie Howell stickar handledsvärmare med volang i eget garn. Som i hennes eget märke. Det, du.

Okej, så du virkar en lapp och syr ihop med hål för tummen. Vad får du då? Halvvantar för killar, uppenbarligen.

Sarah Bradberry har en mät-och-räkna-formel för skräddarsydda ... okej, skräddar-stickade, fingerlösa vantar

Och min absoluta favorit — rätstickade, långa pulsvärmare med picotkant i lyxgarn, på svenska och på GarnstudioSticka pulsvärmare.

Sticka pärlmuddar? Här är gratis mönster!

Och för dig som vill ha pärlor på pulsen finns exempelvis sticka "muffedisser" med pärlor.

Hjärtan, stjärnor, noter, soldrakar... Anne har komponerat såväl stickbeskrivningar (på norska) som snygga mönsterdiagram till pärlmuddar.

Litet nystan presenterar ett basmönster till pärlmuddar (pdf).

Det gör även Fuzzy Noodlesrutor och stjärnor. (Båda via Internet Archive.)

Sticka pärlmuddar, vristvärmare med pärlor.

Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!