Kan ullgarn bli för gammalt?

Är ullgarn en färskvara eller är det (haha) tidlöst?

I dessa spartider undrar jag ifall det är risk med att köpa ett garn till exempel på Tradera från 90-talet, typ shetlandsull. Är det skört även som nyköpt? Eller är det något fel på garnet då det är lätt att med fingrarna dra av en bit?

"undrar"

Ullgarn är slitstarkt ... och ändå känsligt

"Billigt garn"-Anna konstaterar att ålder är relativt, även när det gäller garn.

Menar du 1890-talet eller 1990-talet?

Skojar bara! Eller inte. Ull som omhändertagits på rätt sätt kan hålla väldigt länge. Tur är väl det, för annars skulle Nordiska Museets textilgalleri mest bestå av dammråttor.

Men det är det där "på rätt sätt" som är kruxet när det gäller naturmaterial. Precis som när det gäller människor och deras proteinutväxter kan ull åldras i förtid vid slarv. Säg genast åt dina ullnystan att sluta röka och börja smörja in sig med solskyddsfaktor!

Eller nej, för ullplagg lyder livsstilsråden att återfetta dem med lanolin, tvätta dem i ullanpassat tvättmedel, se till att de har tillgång till syre och är skyddade från mal, pälsänger och andra kryp som tycker att ull är värsta delikatessen. (De två senare är svåra att kombinera. Lufttät förvaring är ett säkert sätt att slippa mal, men ullen behöver syre. Åtminstone ibland.)

Jag har återvunnit supermumsigt ullgarn som förmodligen var från 50-talströjor, utan problem. 1950-talet, för tydlighetens skull. På den tiden ingick DDT i städutrustningen, så få malar åt sig mätta på ull.

Å andra sidan har jag köpt handfärgade och handspunna ullhärvor som bara haft några år på nacken och som varit ytterst svaga i härvvecken. Så det är inte fårens frisörtid det hänger på.

Nu har jag inte känt på eller dragit i just ditt garn, men givetvis kan det vara så att det är alldeles för "gammalt". Som i torrt, sprött och ... vad heter det i schamporeklamen? Frissigt. För att inte tala om att den där nedbrytningsprocessen som förvandlar allt till mull har inletts.

Det kan också vara malätet.

Vilket är ytterligare en fördel med att återvinna garn från gamla plagg: På tröjor och plädar ser du om och var garnet eventuellt är söndertuggat, i nystan och härvor upptäcker du inte svagheterna förrän du tvättar och nystar om dem.

Ja, jag skrev "tvättar och nystar om dem". Dubbelfrysning och vädring är också en god idé. Om nystanen har legat i en främmande källare eller i ett eget vindsförråd kan de bära med sig alla möjliga små objudna gäster och oväntade presenter.

Men, ditt garns lättslitna kvaliteter kan också vara precis som det är tänkt att vara. Givetvis ska garnet inte gå sönder medan du stickar eller virkar med det, men ullgarn är betydligt mer dragkänsligt än, säg akrylgarn.

Och med det menas inte att det börjar oja och voja sig när du sätter fönstret på glänt, utan att det är lättare att slita av. (Och det knastrar när det brister, till skillnad från bomull som går av med en liten smäll.)

Hur lätt det är att slita av beror på hur långa ullfibrerna är, vilken sorts ullfibrer det är, hur hårt garnet är tvinnat, och hur ullgarnet har behandlats och förvarats. Och jo, hur länge det har förvarats på det sätt det nu har förvarats.

Så, tillbaka till andra frågan: Är det en risk med att köpa "gammalt" garn på en auktionswebbplats?

Givetvis. Precis som med andra postorder-köp är det förstås en risk att du blir besviken, eftersom du inte har känt och klämt på varan innan.

Det är också en del av tjusningen. Och det gäller även nya garn.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om att återvinna garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...