Virkade tofflor?

av Lena Falk
(Jämtland)

Jag vill ha en ENKLA beskrivningar på fina virkade tofflor, i dam-, barn- och herrstorlekar.

Hur hittar jag det, helst gratis? Jag har letat men inte funnit något bra!

Mvh Lena//en nybörjare

Enkelt är lätt, fint är svårare. Det finns gratis virkmönster till båda!

"Billigt garn"-Anna ser svårigheter i att uppnå skönhet i de nedre regionerna:

Det finns många beskrivningar på enkla virkade tofflor eller tossor på nätet, så jag antar att problemet är att de också ska vara "fina".

Hm. Kan tofflor verkligen vara snygga? Vi snackar ju inte Sex in the City-pumps, precis. Räcker det inte med att de är varma och bekväma? (Och har halkskydd, så att du inte drattar på ändan eller slår i skallen.)

Och det som är fint på kvinnliga damer brukar inte vara det på manliga herrar. Och bebisar är en helt annan gullegull-genre.

Den absolut enklaste virkade (eller stickade) tofflan behöver du inte ens ett mönster till. Men den passar lika bra — eller illa — på män, kvinnor och barn. Den passar också utmärkt till nybörjare på virkning, för du behöver bara virka två fyrkanter.

Så här virkar du super-enkla tofflor:

Virka en lapp som är lika lång som mottagarens fot, och så pass bred att kanterna möts när du viker den över fotbladet.

Vik lappen dubbel, rynka ihop ena kortänden (tån), kasta sömmen vid andra kortsidan (hälen) + sömmen över själva foten. Toffla!

Virka tofflor eller tossor, enkel virkbeskrivning, virkmönster


Virkar du den i ullgarn kan du göra den lite större än foten och sedan filta den i tvättmaskinen. Det blir grymt. Kanske inte fin-fint, men åtminstone toffel-fint.

Enkla virkade tofflor, i återvunnet lovikkagarn


Två lappar (virkade i återvunnet lovikkagarn). Två tofflor. Två varma fötter. Hur enkelt och snabbfixat som helst.

Virka de näst enklaste tofflorna eller tossorna, princip + mönster


Vill du ha en lite mer avancerad toffelmodell, som ändå är enkel och väldigt lätt att anpassa till olika storlekar på fötterna?

Virka enkla tofflor som passar barn, dam och herr. Virka först runt, sedan fram och tillbaka.


Då börjar du virka tossan vid tån, och inleder med en liten luftmaskring eller en magisk ring. Sedan virkar du runt i spiral eller med avslutade varv, och ökar maskor tills den lilla mössliknande prylen har samma omkrets som foten den ska sitta på.

Virka runt utan ökningar tills framtofflan når en lagom bit på foten, alltså någon eller ett par centimeter före vristen. Virka sedan häldelen fram och tillbaka över samtliga eller drygt hälften av maskorna tills tofflan med häl når runt hela foten, och sy ihop vid hälen.

Och om du skriver upp var du gjorde dina ökningar och hur många varv du virkade blir det en baggis att virka ytterligare en tossa på samma sätt. De flesta toffelbärare vill av någon anledning ha hela två (2) tofflor! Ah, detta ha-begär!

Lät det inte tillräckligt lätt? Eller känns det för övermäktigt att toffla på egen hand? Då kan du låna maskantal och anvisningar från dessa gratis virkbeskrivningar:

Virka tofflor i ullgarn, valka (filta) i tvättmaskin. I Allas virkbeskrivning hittar du anvisningar för toffelstorlekar från 23/24 upp till 45/47, så de passar alltså både små och stora fötter. Du virkar dem i stolpar, och avslutar med ett varv kräftmaskor.

Virka tofflor efter video. Modellen som Pernilla Einarsson demonstrerar kanske mest passar en dam, om du väljer att virka slejfen. Men fin är den! Istället för en magisk ring börjar du med en kort luftmaskkedja för att göra en trubbigare tå. Framdelen av tofflan virkar du i fastmaskor, och bakdelen i halvstolpar.

Garngrossistens enkla tossor (pdf) kan du virka i tjockt garn i storlekarna barn till herr. De har också ett pyttelitet skaft.

Garnstudio/Drops design presenterar virkmönster till en enkel toffelmodell som du lätt kan piffa till med ränder. Du virkar den i fastmaskor från tån.

Sunnas virkade tofflor virkar du först runt, sedan fram och tillbaka. Här formar du hälen en aning genom att virka den i två delar på slutet.

Husmorsskolan har en lössläppt virkbeskrivning på ett par innetofflor, ett bevis på att de är väldigt lätta att virka på fri hand.

Andra idéer och virkbeskrivningar på enkla (och snygga?) tofflor och tossor


Vad sägs om ett par tofflor som ser ut som skor som ser ut som tofflor? Ja, jag menar givetvis Ugg-skor... Ugg-liknande tofflor. Tyvärr bjuder Bautawitch bara på beskrivningen till ett par i storlek 36/37, men har en cm-tabell för övriga skostorlekar.

Ullcentrums virkade tofflor har plös, sula och högt eller lågt skaft, och du virkar dem snabbt i lovikkagarn till små, mellanstora och stora fötter. (Även känt som "barn, dam och herr".)

Virkade tossor till baby kan bli hur fina och söta som helst. Här är fyra olika modeller.

Tycker du att Converse-skor är snygga? Järbo garn bjuder på en beskrivning (med bildkurs) på Converse-babytossor, medan Drops design har ett virkmönster på virkade Converse-kopior för vuxna fötter.

Eller tycker du att mormorsrutor är det finaste fina som finns? Då kan du virka ett par babytofflor av mormorsrutor enligt Järbo garns virkbeskrivning, eller virka och filta ett par tofflor för damGarnstudio/Drops vis.

Vill du slippa filta? Sex mormorsrutor är allt du behöver virka per toffla.

Vad sägs om att bara virka tre rutor? I Garngrossistens beskrivning på tre rutors-tossor (pdf) finns bara en storlek angiven, men du kan ändra storleken genom att virka större eller mindre rutor.

En läcker modell på tofflor är den så kallade origami-tofflan, som du virkar i ett stycke, viker och syr ihop i tårna. Drops virkade tofflor i tre storlekar har också ett knytband.

Någon som har andra förslag på virkade tofflor och tossor som är enkla, fina och passar olika åldrar och kön?


Kommentarer till Virkade tofflor?

Klicka här för att kommentera

English translation?
av: Anonym

Is there an English translation for this pattern anywhere?

What language is this?

Thank you

Easy crochet slippers
av: "Billigt garn"-Anna

Hi! It's in Swedish, but don't use Google Translate (Transmogrifier?) unless you want a surreal experience.

The "pattern" is so easy it's hardly worthy of translation. Really, the picture says it all.

But okay: Crochet a rectangle (measurements: length of the foot x circumference of foot). Fold the crocheted rectangle in half, lengthwise.

Stitch one short end of the folded rectangle (heel). Gather the toe (weave in and out with yarn at the other end, pull), stitch the upper part of the rectangle, from the toe towards the heel. Leave enough space unseamed - the foot opening must of course fit your foot.

And the slipper is done! Repeat for second foot.

Mönster
av: Eva

Tack för att delar med dig av dina mönster! jag är inte superduktig, men roligt att ha något att lägga händerna på!
Kram o Tack

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Rekommendera en gratis beskrivning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...