Virkad handduk i lin (med dödskalle!)

av "Billigt garn"-Anna

Nog är väl en dödskallehandduk lämplig som gästhandduk? Eller?

Nog är väl en dödskallehandduk lämplig som gästhandduk? Eller?

En filetvirkad eller gallervirkad handduk med en dödskalle låter som ett klassiskt exempel på "form före funktion". Men den är i lingarn. Och som varje disktrase-stickare kan tala om absorberar lingarn rejält med vätska. Även om handduken är gles och mesig är den alldeles lagom för att torka av händerna efter handtvätt. Tvätt av händerna, alltså. Handduken klarar tuffare tvättar.

Vad var det mest spännande som hände medan du virkade handduken?

Handduken är ett bevis på att det går att lära gamla hyndor att sitta.

Jag har virkat i över 30 år ... Okej, okej, jag erkänner: Jag har virkat i över 40 år, och jag är fortfarande nybörjare.

Det är en av anledningarna till att jag älskar stickning och virkning: Det finns hela tiden så förbaskat mycket kvar att lära sig och upptäcka.

Jag tänker att om jag bara lär mig en (1) ny sak för varje stick- och virkprojekt får jag hjärnan att göra små, lyckliga krumbukter varje dag, och jag kan så småningom dö som en nöjd ... ja, nybörjare.

Därför valde jag att virka den här dödskallen i gallervirkning. Trots att jag har virkat lustiga figurer i flera decennier är jag fortfarande barnslig. Även om jag föredrar beteckningen "okonventionell".

Virkmönstret innehöll nämligen något som var helt nytt för mig: "förlängda stolpar". Hur är det möjligt att jag har kunnat virka så mycket utan att någonsin behövt göra dem förut? Med flit, alltså?

En förlängd stolpe, som är där för att göra de filetvirkade rutorna lite mer kvadratiska, ser ut som en stolpe som har virkats fel.

Den går till på detta sätt: Gör ett omslag runt virknålen, tjoffa in virknålen i nästa maska och fiska upp garnet (tre maskor på nålen). Dra garnet genom den första maskan på virknålen (tre maskor på nålen.) Dra garnet genom de första två maskorna (två maskor på virknålen). Dra garnet genom de två maskorna som är kvar på virknålen = förlängd stolpe!

Vilket garn, och vad var garnets tidigare liv?

Garnet är ett blekt, tunt lingarn som ursprungligen kom från en damtröja i storlek XS av märket Dobber, som jag hittade på Stockholms Stadsmission. Det var den billigaste tröjan där den dagen, kanske för att de började rensa ut de mer sommarbetonade kläderna.

Vem har designat? (Du, en webbplats, ur en bok ...?)

Den snadiga dödskallen kommer från Stitch Diva, och diagrammet kan du ladda ned gratis. Efter att först ha startat ett konto och lagt till diagrammet i kundvagnen. Puh.

Diagrammet innehåller inga andra anvisningar när det gäller filetvirkning än att du ska använda förlängda stolpar, så om du vill lära dig gallervirkningens grunder får du vända dig till en annan webbplats. Förslagsvis det digitala klassrum som vi kallar YouTube.

Mitt bidrag till diagrammet var att förvandla dödskallen till en handduk, med en ögla och en enkel, virkad uddkant.

Ja, en uddkant. Jag är inte så okonventionell som jag låtsas vara.

Uddkanten är virkad på detta vis: Virka först ett varv runt hela handduken med 3 fasta maskor i varje kvadrat-sida, alltså både luftmaskorna och stolpsidorna. Virka sedan *1 fast maska plus 2 vanliga stolpar i samma maska som den fasta maskan. Hoppa över 2 maskor.* Upprepa *-*, med undantag för hörnen, där du ger blanka tusan i att hoppa över några maskor.

Garnkostnad?

Mindre än 10 kronor.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...