Varför vriden resårstickning?

av Iris Finck
(Finland)

Vad är skillnaden på vanlig resår och vriden resår?

Jag menar resultatet och inte utförandet, det vet jag hur det stickas...

Är det bara en utseendefråga eller har det någon praktisk betydelse?Provlapparna visar: Visst är det vettigt med vriden resår

Går ränderna ur? Vilken resårstickning pallar rycket bäst? "Billigt garn"-Anna försöker knäcka myter om vridna maskor.

Det kan vara så att du är en konspiration på spåren.

Alltså, finns det verkligen en vettig anledning till att sticka något så bökigt och bakvänt som vriden resår?

Annat än... att om vi gör det... så har vi varken tid eller ork kvar att protestera mot (fyll i valfri maktstruktur)?

Det som sägs om vriden resårs funktion kanske är gammalt stick-skrock som ska hålla oss på mattan?

Vad det är som sägs? Nja... jo, vissa hävdar att vriden resår är snyggare. Och kanske framför allt att den är, som Ulla-Britt skriver, "fastare än vanlig resår och det är bra om man stickar i mindre elastiska garner såsom bomull eller lin".

Faktum eller folktro? Låt oss undersöka saken! Träd in i mitt provlappslaboratorium...

Vilka resårer ska vi dra i?

Vriden resårstickning och vanlig, i bomullsgarn respektive ull.


Det finns många sorters resårstickning, både vriden och vanlig. För att begränsa testet blir det tre typer av 1x1-resår, alltså varianter av "1 rät, 1 avig".

Provlapparna är stickade i bomull (blått) och en ullblandning (grå), som är superwashbehandlad, men ändå har kvar en av ullens fina egenskaper: Den är elastisk. Har stickstuds.

Lapparna är stickade på samma sätt, med samma stickor. Elastisk uppläggning och avmaskning. Det slätstickade är stickat med 5 mm-stickor, resårpartierna i två storlekar tunnare stickor: 4 mm.

(1) vanlig 1x1-resårstickning, 1 rät maska, 1 avig maska hela varvet.

(2) slätstickning.

(3) liksidig och vänstervriden resårstickning, alltså likadan på rät- och avigsidan. I teorin och i skrift är den hur enkel som helst: 1 vriden rät maska, 1 vriden avig maska hela varvet.

I praktiken? Du stickar maskorna i den bakre maskbågen istället för den främre. För räta maskor är det bara pilligt. För aviga maskor krävs fingertrixande och handakrobatik. Dock inte lika mycket som på den övertydliga bilden.

Vriden rät och avig maska: sticka i bakre maskbågen.


(4) resårstickning som är högervriden från rätsidan. Där jobbar du med maskor som sitter så här på stickan
////
istället för
\\\\
och slipper därför avig-bak-bökandet. Men får slå garnet om stickan åt motsatt håll. Garnadiset demonstrerar denna vridna resår på Youtube.

Vad ska resår (vriden eller inte) vara bra för?


Innan vi labbar, låt oss fnula på varför vi överhuvudtaget håller på med ribb- eller resårstickning. Förutom att vi vill uppnå själens ro och kosmisk harmoni, alltså.

Ibland är vi är ute efter att sticka långrandiga saker.

Och ibland vill vi att ribbstickningen ska göra något handfast, inte bara sitta där och vara snygg. Det är därför vi placerar den i ärmslut och midjemuddar.

Den enklaste arbetsuppgiften resårstickning har är att se till att ett slätstickat parti inte rullar upp. Men detta jobb kan en massa vändbara stickmönster fixa lika bra. Och även resårstickning som bara är vriden på rätsidan ligger platt.

Nej, oftast vill vi att den lever upp till den resåreffekt som antyds i namnet. Att den är lite trång, går att dra ut och att den drar sig tillbaka.

Gör vriden resårstickning något av det här bättre eller sämre än vanlig ribbstickning?

Är vriden resår snyggare? Nja


Skönhet är subjektivt. Vad skulle göra vriden resår snyggare än vanlig?

Vridna maskor är spinkigare och sticker ut mer från underlaget, medan maskorna i vanlig 1x1-resårstickning är blaffor som ser fläskigare ut än de slätstickade maskorna — trots att de i det här fallet är stickade med två storlekar tunnare stickor.

Gäller smalhetsidealet även stickning? Jo, ibland. Och då är vriden resår snyggare.

Är vriden resår fastare än vanlig? Japp


Hur tajt är resåren? Hur mycket kan du dra ut den? Vi testar!

Här är vardera provlapp utdragen i resårpartierna, tills det blev lite motstånd. Och då ...

Utsträckt resårstickning, vanlig och vriden.


Den vanliga resåren kan dras ut. Rejält. Plus lite till. Den vridna resåren är töjig men stramare.

Att resåren går att tänja ut är praktiskt då den ofta ska passera klunsiga kroppsdelar, som händer, hälar och enorma skallar.

Men om den är för tokigt töjig? Då känns den sladdrig.

Vriden resår = mindre sladder. Men du kan även tajta till det genom att sticka resåren på ett färre antal maskor och sticka längre mudd, på ännu tunnare stickor... och byta till 2x2-resår, ahem.

Är vriden resår fastare? Ja, på ett sätt.

Är vriden resår bättre för oelastiska garn? Mjä


Hur ska vriden resår kunna vara bättre lämpad för stumma garn, som bomull och lin?

Ja, att den inte går att dra ut så mycket är bra. Men hur väl drar den ihop sig? Kanter som förblir utdragna leder till fladdrande halsringningar och strumpor som kasar ned.

Det du stickar i garn med stickstuds, som ull, återgår gärna till sin ursprungsform. Ribbtickningen får resåreffekt.

Men ett bomullsgarn? Ha! Det brer ut sig som en sådan där jobbig busspassagerare som placerar matkassarna på sätet bredvid. Det är därför bomullsstrumpor från affärerna inte består av 100 procent bomull, utan har en massa riktig resår (ofta elastan- och nylontrådar) i skaften.

Hur bra är vriden resår på att dra ihop sig, jämfört med vanlig resår? Och skiljer det sig mellan bomull och ull?

Labb nummer ett, platt mark


Nu blir det spännande! Bokstavligt talat.

Varning! Gör inte detta test hemma, på ett riktigt plagg. Du ska aldrig våtspänna eller blocka ribbstickning på bredden om du vill behålla resåreffekten.

Vi låter resårerna ligga utspända — medan solen går ned, insektsarter dör ut, civilisationer går under — släpper sedan spänningen... och väntar medan provlapparna slappar och har sig, så att maskorna får en chans att återhämta sig.

Spänningstest av resårstickningar.


Samtliga resårer drar ihop sig, bättre på ullen än bomullen. Och i förhållande till hur töjig den är har den vanliga 1x1-resåren dragit ihop sig mera, till ungefär samma bredd som de övriga resårerna (mätt på mitten).

Mm, det ser ut som att den vridna resåren har dragit ihop sig lite mer än den vanliga på bomullsprovlappen. Men det beror snarare på att jag stickar ojämnt.

Låt oss nu utsätta proven för prövningar som kräver en stunt-stickares nerver.

Labb nummer två, på kroppen

Virka ihop provlapparna till ett märkligt plagg


Om de vanliga och vridna maskorna får jobba med människor, vad händer då?

För att undersöka saken virkade jag ihop provlappar i bomull och ullblandning med smygmaskor, och bar den märkliga strumpan som en... gäddhängsgömmare.

Testa provlapparna som en kroppsstrumpa.


Under en hel dag. Bland folk. Resårstickningarna fick slå ihop celler i Word-tabeller, snacka med en redovisningskonsult, dansa västafrikansk dans och kalorikompensera efteråt på Donken.

Före vardagsstrapatserna mätte varje sorts resår 9,5 cm — ej uttänjd — på bredden vid mitten, på såväl bomullen som ullen.

Och efter...

Kroppsstrumpan är testad! Och jösses, vad det hänger.


Sagga, sagga, mega-sagga. Ja, sluta stirra på min överarm nu — titta på provlapparna. Sorgligt.

Efter en natts välbehövlig vila?

Tackar! Lite träningsvärk i låren bara. Och så hade resårerna hunnit dra ihop sig. En aning.

Provlapparna efter kroppstest.


På ullblandningen mätte nu resårerna 11 cm på bredden, såväl vriden som vanlig.

Och på bomullen? Den liksidiga vridna resåren var uttänjd en halv cm mer än övriga slappisar, 13,5 cm.

Nej, ingen större skillnad i återhämtning mellan vriden och vanlig.

Men givetvis mellan bomull och ull.

Slutsats, utifrån dessa bisarra tester? Är vridet bättre? Mjä. Oelastiska garn är oelastiska garn. De får större hjälp av syntet — som resårtråd — än stick-skrock.

Välja vriden eller vanlig?


Vriden resår är tajtare till utseendet och beteendet. Och det finns många kluriga varianter, även utan resårfunktion.

Vill du inte sticka vridet? Låt bli. Din stickning kan bli fin utan att du behöver lida pin. Labba istället med olika breda och långa resårer, kanske flätmönster?

Kommentarer till Varför vriden resårstickning?

Klicka här för att kommentera

Grym undersökning
av: Cecilia

Helt underbar vetenskaplig undersökning! Ska faktiskt testa alternativ 4 nu. Visserligen ullstrumpor så det kanske blivit bra ändå men kul att testa

Tack för bra svar
av: Karola

Trots att jag tidigare stickat en del har jag först nu stött på vriden resårstickning och funderade på varför. Nu har jag åtmistone en del information och kan bättre själv välja hur jag gör. Fortfarande funderar jag på hälen på strumporna... min mamma stickade våra strumpor så länge hon fanns, sedan min faster som nyss gick bort, och min yngsta dotter stickar så mycket hon hinner - men vi är många, så min insats kanske också behövs.

Vriden resår
av: Agneta

Toppenbra undersökning! Ska testa nr 4

Vriden resårstickning?
av: Lisbeth

Tack för en rolig och givande presentation av olika resårstickningar 😊

🤗
av: Doris

Kul test och bra förklarat alltid kul och och lättare att komma ihåg med en rolig text som förklarar på ett enkelt sätt. Tack.

Dubbelvridet?
av: Anonym

Jag kan ha fått allt om bakfoten, men är inte poängen att vriden resår är vridna räta maskor och vanliga aviga maskor, så att de räta maskorna blir mer framträdande? Eller är det en annan sorts resår?

Enbart räta, vridna maskor
av: "Billigt garn"-Anna

Jo, resårstickning där enbart de räta maskorna är vridna är även det en sorts vriden resårstickning. Den ingår dock inte i testet, även om det hade varit roligt att försöka få in ännu fler varianter.

Och poängen med en sådan resår — vridna räta, vanliga aviga — är liksom övrig vriden resårstickning att tajta till utseendet och beteendet en aning. Eftersom de vridna maskorna är spinkiga kommer de att synas som tydligare ränder mot de aviga, bredare fårorna. På rätsidan. På avigsidan ser den mer ut som vanlig resårstickning.

Och det är väldigt snyggt, om man gillar sådant.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...