Vad betyder 'LM' i en stickbeskrivning?

av Lena Fagerström
(Ljungsbro )

Jag har en stickbeskrivning som använder förkortningarna "PM" och "LM", men jag vet inte vad de betyder. Kan någon hjälpa mig att tolka dem?

Här är ett utdrag ur stickbeskrivningen där förkortningarna förekommer:

"öhf, PM, 1 rm, PM, övb, rm varvet ut = 2 ökade m.

Varv 34: Sticka rm fram till M. öhf, LM, rm, LM, övb, rm varvet ut = 2 ökade m."När betyder 'm' INTE en maska? När det är en markör


Om en stickfråga kan besvaras i fyra ord passar "Billigt garn"-Anna på att skriva över femhundra, varav en del givetvis är förkortningar. Det hör stickningen till.

*fnissar*

Förlåt, jag skrattar inte åt din fråga, utan åt den absoluta bokstavs-sörja som stickbeskrivningar och virkmönster kan vara.

Det ser verkligen ut som ett hemligt språk, eller som om någon råkat sätta sig på mobilen och sms:at iväg en ström slumpmässiga tangentnedtryckningar med rumpan.

Eftersom du inte undrar något över "öhf" och "övb" antar jag att stickmönsterkonstruktören ändå har haft artigheten att förklara några av de förkortningar som hen har använt. Det är bra. Och nödvändigt. Utan förkortningar blir stickbeskrivningar både svåra att skriva och att följa, men utan förklaringar blir det obegripligt nonsens.

Riktigt knepigt blir det förstås när du känner dig tvungen att använda "lm" i en beskrivning för stickning, eftersom det redan är en etablerad och välanvänd förkortning i virkningssammanhang. För på virkiska betyder lm en luftmaska.

Att då kasta in LM i något på stickiska? Ja, det är nästan som att hävda att när du skriver "lol" gör du det i betydelsen "lots of love" (mycket kärlek och omtanke) snarare än det som miljoner andra använder förkortningen till, nämligen "laughing out loud" (skrattar högt).

Nåja, tillbaka till bokstavsmysteriet. I fallet "rm" som också står i din stickbeskrivning står det lilla M:et för maska, som i rät maska. Men när det gäller "PM" och "LM" står de stora M:en för något helt annat, nämligen en markör.

PM = placera markör.
LM = lyft markör.


När du kommer till "PM" ska du sätta dit en markör på högerstickan, direkt efter att du har gjort ökningen "öhf", och sedan stickar du en rät maska. Sedan placerar du ytterligare en markör på högerstickan, innan du stickar nästa ökning, "övb".

Och ja, du ska i det här fallet sätta dit markören (en hopknuten garnslamsa, ett gem, en säkerhetsnål, en snygglig köpemarkör) på själva stickan, inte *i* någon maska.

PM, placera markör, är alltså mankemanget som du gör när du först sätter ut dina markörer.

Och sedan då? På nästföljande varv har du redan dina markörer utplacerade mellan lämpliga maskor, så då ska du istället LM, lyfta markör.

Du stickar rm, räta maskor, fram till markören, gör din ökning, lyfter markören från vänsterstickan till högerstickan, stickar en rät maska, flyttar över nästa markör från vänsterstickan till högerstickan, gör nästa ökning och stickar vidare.

Om du anar att det i vissa stickbeskrivningar istället kan stå "fm", i betydelsen "flytta markör" snarare än virkningens fasta maska, gissar du helt rätt. Även om det är lite vanligare med "flm".

Att försöka dechiffrera stick- och virkmönster är ett givande(?) tidsfördriv i sig.


Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...