Stickförkortningar: Hur tolkar jag 'flm'?

av Anki Svensson
(Mullsjö)

'Billigt garn'-Anna funderar om förkortningar är FTW eller WTF?

'Billigt garn'-Anna funderar om förkortningar är FTW eller WTF?

Anki ställde en stickig fråga:

Vad betyder förkortningen "flm" i en stickbeskrivning?



Vad betyder förkortningen X? Så här hittar du rätt förklaring


"Billigt garn"-Anna avslöjar sina bästa knep för att överlista och lista ut förkortningar i stickbeskrivningar och virkmönster. Och visar även hur 'flm' fungerar. Om det nu faktiskt betyder 'flytta markör'.

Eftersom jag inte har sett din stickbeskrivning drar jag till med en gissning.

*putsar kristallkulan, kuperar tarotkortleken*

Fnittra Länge och Mycket? Nix. Förkortningar Lyfter Maskupplevelsen? Absolut inte. Ett felskrivet Med FLera? Näppeligen.

Men kan det vara så att "flm" står för FLytta Markör?

Utan förkortningar, men förutsatt att du
  1. använder markörer som sitter *på* stickan snarare än *i* en specifik maska

  2. stickar "högerhänt", det vill säga från höger till vänster

innebär flytta markör (flm) detta:

Hur gör du när det står flm eller 'flytta markör' i din stickbeskrivning?


Du stickar enligt beskrivningen, fram till det ställe där markören sitter och myser i godan ro. Markören är alltså ytterst på vänsterstickan.

Plocka bort markören från vänsterstickan och sätt den på högerstickan, så att den nu sitter ytterst på den kämpen.

Fortsätt sticka. Enligt stickbeskrivningens andra förkortningar.

Vad skulle "flm" annars kunna betyda?


Det finns nu ingen kommitté som sammanträder och en gång för alla slår fast hur stick- eller virkförkortningar ska skrivas. Var och en får hitta på sina alldeles egna, även om de förhoppningsvis håller sig till de vanliga grundreglerna. Det vore för vansinnigt om Y37B stod för "rät maska".

"Flm" skulle alltså mycket väl kunna betyda flätmaskor, förlängda maskor, flotteringsmaska eller frustrerande lurig minskning. (Ja, jag tänker på dig, sticka två aviga maskor vridet tillsammans.)

Eller något helt annat, som passar in i stickbeskrivningen.

Var hittar jag förklaringar till förkortningarna?


Förkortningar i virk- och stickbeskrivningar knölas inte bara in för att spara på antalet tecken och pappersutrymme (eller lagringsplats, i dessa digitala tider).

De används framför allt för att avskräcka obehöriga från att sätta igång att sticka utan att ha genomgått de obligatoriska invigningsriterna och svurit trohet till...

Skojar bara! (I alla all en aning.)

Nä, även om förkortningarna känns som mystiska symboler och hemliga handskakningar tillämpar man dem inte för att stänga folk ute, eller för att förvirra och förvilla. Utan för att en beskrivning ska bli lättare att följa (och skriva). Annars blir det lätt en ordsallad där det är svårt att hitta godbitarna.

För att låta gråtmild: bakom varje virk- och stickförkortning finns en människa som vill göra sig förstådd.

Och eftersom stickmönsterskonstruktörer får korta ned nästan vad som helst till precis vad de vill, till och med dra till med ett b för maskbåge istället för det mer etablerade mb, tillhör det konventionen och allmän hyfs att beskrivningsförfattarna förklarar vad deras virk- och stickförkortningar betyder.

Förklaringarna brukar stå:
  • I ett textstycke före eller efter virk- eller stickbeskrivningen (eller beskrivningarna, om det handlar om en bok eller tidskrift med en samling av mönster).

  • I själva beskrivningen, första gången den används.

  • I anslutning till ett virk- eller stickdiagram, där förkortningen säkerligen finns utsatt som en symbol.

Avslöja även de mest förbryllande förkortningar


Och om förkortningens innebörd (och anvisningar) ändå inte står på de vanliga ställena? Ja, det är då du får ta fram kristallkulan. Eller snarare dra till med kvalificerade gissningar:
  • Kolla i facit när det är möjligt, det vill säga kontakta designern, garnfirman eller förlaget som står bakom mönstret och förkortningen. Om det inte står någon förklaring är det en miss. Och du kanske är den första som sett det?

    Om din beskrivning är så pass gammal att garnfirman har gått i konkurs, eller beskrivningsförfattaren sedan länge är död, är det en aning knepigt att komma i kontakt för oss utan övernaturliga gåvor. Men levande människor brukar uppskatta en vänlig fråga om sina skapelser.

  • Kan tryckfelsnisse ha varit framme? Korrekturläsare och tekniska redaktörer används på tok för sällan, eftersom de kostar. Och även om det finns helt okej stavningskontroller i många datorer och mobiler kan datorprogram inte fånga upp allt som våra fummeltummar ställer till med. Kan det vara så att förkortningen som verkar märklig helt enkelt är felstavad, utan att någon har lagt märke till det? Om den bara förekommer på ett enda ställe i beskrivningen kan det mycket väl vara så. Se om du hittar en liknande förkortning bland förklaringarna.

  • Fundera på vad förkortningen *kan* betyda? Vad skulle passa i sammanhanget? Är det ett ord, eller flera?

    skulle till exempel kunna vara ett avskuret höger, eller de första bokstäverna i de två orden hoppa över. Vilket passar bäst på stället i beskrivningen?

    Och avm, är det avig maska, avmaska eller avig, vriden maska? Står det inte förklarat lär det ändå finnas en tolkning som passar bättre än de andra.

  • Hjälp Google, så hjälper Google dig. Eftersom Google tyvärr har extremt god koll på vad du är intresserad av och vad du brukar pyssla med borde den kunna lista ut att du är ute efter en stickförkortning om du skriver in flm eller liknande i sökfältet. Men det gör den inte. Istället måste du mata den med fler ledtrådar. Skriv därför in ord som hjälper sökmotorn att hitta rätt sorts texter och bilder.

    Det absolut minsta du kan göra är att ge den ett verb som pekar på vilken sorts information du är ute efter, verb som förekommer i en stickbeskrivning. Prova att skriva in "sticka [förkortning]", som i sticka flm. Utan citattecken eller hakparenteser.

    Ännu bättre är att mata Google med en hel rad av sammanhang där förkortningen gömmer sig, alltså direkt från din stickbeskrivning eller ditt virkmönster. Som "sticka rm fram till nästa markör, omsl, flm, 1 rm".

Och ja, i det här fallet dubbelkollade jag med Google, även om min långa förkortningserfarenhet sa mig att flm verkade himla likt det engelska slm, slip marker.

Vad tror du, betyder flm "flytta markör" i just din stickbeskrivning?

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...