Tubsockor stickade i patentstickning

av "Billigt garn"-Anna

Tänk att patentstickning är tillräckligt elastiskt för tubsockor!

Tänk att patentstickning är tillräckligt elastiskt för tubsockor!

Tubsockor i patentstickning är så genialt att jag önskar att jag hade kommit på det själv. Men det har jag förstås inte. Nej, jag såg en bild och tänkte: "Självklart!"

Vilket det också var. Och så väl strumporna passade! Precis lika bra som spiralstrumpor och liknande utan häl.

Med "bra" menar jag "dåligt", för strumpor kräver häl för att sitta riktigt snyggt.

Patentstickningen gör sockorna ljuvligt tjocka och mulliga, trots att de är stickade i tunt, tunt garn, tunnare än vanligt strumpgarn.

Det är skönt.

Och med "skönt" menar jag "omöjligt att ha i skor", för räfflorna från patentstickningen känns tydligt på mina prinsessan på ärten-fötter om jag gör något annat än inomhus-lufsar.

För att göra stickningen riktigt behaglig, betydligt behagligare än att ränna runt i räfflade strumpor, valde jag rundstickad patentstickning i två färger. Det är nämligen mycket enklare än vanlig helpatent i rundstickning (videodemonstration av Drops design/Garnstudio).

I enfärgad, rundstickad patent kan det vara lite klurigt att hålla reda på om du är inne på det räta eller aviga varvet, vilka maskor du ska lyfta och vilka du ska sticka ihop.

Men i två färger är det solklart. Att det ser svårare ut för ett otränat öga gör det bara mycket roligare att ta upp stickningen för att skrytsticka lite på fiket.

(Och jo, rundstickad tvåfärgs-patent är också betydligt enklare än fram och tillbaka-stickad patentstickning i två färger. Du hittar en beskrivning på den senare tekniken i kommentarerna längre ned.)

Allt jag gjorde var att inleda strumporna med en rund tå i grått, och sedan stickade jag två-färgspatent tills orken tog slut. Då avslutade jag med en enkel 1x1-resår och en elastisk avmaskning.

Du kan förstås sticka strumporna från mudden och nedåt till tån istället. Utgå bara från en vanlig strumpbeskrivning och ersätt allt krångel mellan tån och toppresåren med patentstickning, så är du hemma.

Så här rundstickar du patentstickning i två färger

Om du behärskar vanlig patentstickning blir det en enkel match att fixa till patent i rundstickning och i två färger.

Beskrivningen är för ett jämnt antal maskor, där färg 1 syns mer på rätsidan, färg 2 dominerar på avigsidan. Fast tjusningen med tvåfärgspatent är att båda sidorna är snygga och att du får ett vändbart plagg.

Uppstartsvarv (färg 1): * sticka 1 rät maska, 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan) *, upprepa *-* varvet ut. Låt garnet hänga på baksidan av arbetet.

Varv 1 (färg 2): * 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan), sticka omslaget avigt tillsammans med följande maska *, upprepa *-*. Låt garnet hänga på framsidan av arbetet.

Varv 2 (färg 1): * sticka omslaget rätt tillsammans med följande maska, 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan) *, upprepa *-* varvet ut. Låt garnet hänga på baksidan av arbetet.

Upprepa varv 1 och 2 för tvåfärgspatenten.

Purl Soho har en utmärkt bild-instruktion, med lite annorlunda start.

Och här är en YouTube-rulle som demonstrerar rundstickad patent i två färger — men haka inte runt garnändarna vid färgbytet. Om du gör det får du en tydlig avigsida.

Vilket garn, och vad var garnets tidigare liv?

Det grå garnet levde sitt liv som en herrtröja av märket Weekday. Och det märkliga med det är att det är en ull/lin-blandning. Det borde alltså vara alldeles utmärkt som strumpgarn, men det får vardagligt slitage avgöra.

Det lila är också det ett blandgarn som är strumplämpligt: lammull och akryl. Det kom från en stickad barntröja.

Vem har designat? (Du, en webbplats, ur en bok ...?)

Det är ett eget hopkok av en rundad tå för tå upp-sockor, patentstickning och resår. Buslätt.

Garnkostnad?

Baserat på vikten på strumporna bör de ha kostat cirka 7 kronor. Det är inte illa pinkat för ett par myssockor.


Kommentarer till Tubsockor stickade i patentstickning

Genomsnitts-betyg starstarstarstarstar

Klicka här för att kommentera

Betyg
starstarstarstarstar
Fråga om patentstickning
av: Josefine

Äntligen (!) en tydlig beskrivning på flerfärgad patentstickning.

Funderar bara över om jag ska vända arbetet eller skjuta över det till andra änden på rundstickan mellan de olika varven?

Betyg
starstarstarstarstar
Rundstickning går runt; platt patent kräver vändning
av: "Billigt garn"-Anna

Det ljuvliga med rundstickning — inklusive rundstickad patentstickning i två färger — är att du inte behöver vända. Eller skjuta över någonting. Du stickar bara runt!

Och det är det som beskrivs ovan. Du växlar färg varje varv, och i ena färgen gör du konsekvent ihopstickningen (av omslaget plus följande maska) rätt, och i andra färgen avigt.

Lätt som en ... inte direkt en plätt, utan kanske mer en amerikansk pannkaka med mycket smör och socker.

Patentstickning i två färger i fram och tillbaka-stickning är ett annat men snarlikt recept. Och även där använder du en rundsticka. Eller åtminstone en sticka med spetsar i båda ändar; det går bra med strumpstickor för spinkigare stickningar.

Och det gör du för att just kunna skjuta tillbaka arbetet och börja sticka med färg två från samma håll som du stickade med färg ett.

Vänd inte, skjut tillbaka stickningen på stickan


Jag föredrar att tänka på det som att du inte stickar ett helt varv med detsamma, utan att du stickar ett halvt varv två gånger.

För det är det du gör: Först stickar du varannan maska med en färg, sedan föser du tillbaka stickningen och stickar de lyfta maskorna med den andra färgen. På varvet efter byter färgerna lyft-stick-ordning, så att varje färg blir både stickad och får sig ett lyft.

Stickfilosoferar du på det viset består helpatentstickning i två färger av två mönstervarv.

Och just det: Jag föredrar också att sticka första halvan av uppstartsvarvet med aviga maskor, och kantmaskorna i slätstickning (räta på rätsidan, aviga på avigsidan) som ett kognitivt stöd. Det gör det lite lättare att hålla reda på vilket varv du pysslar med.

"Hm, ska jag sticka första maskan i färg 1 rät eller avig? Rät? Då håller jag på med varv 1 och ska sticka ihop rätt med färg 1 och sedan sticka ihop avigt med färg 2."

Så här fungerar "platt" patentstickning i två färger för ett udda antal maskor, där de yttersta maskorna endast får uppleva färg 1:

Uppstartsvarv (färg 1): Sticka 1 avig maska, * 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan), sticka 1 avig maska *, upprepa *-* varvet ut.

Vänd inte, utan mata tillbaka stickningen till andra stickspetsen. Nu ska du sticka med färg 2 åt samma håll som färg 1.

Fortsättning uppstartsvarv (färg 2): Lyft 1 maska avigt, * sticka omslaget rätt tillsammans med följande maska, 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan) *, upprepa *-* tills du har 2 maskor kvar på varvet. (En av maskorna har ett omslag ovanpå sig.) Sticka omslaget rätt tillsammans med följande maska. Släpp garnet och låt det hänga på baksidan av stickningen. Lyft sista maskan avigt.

Vänd.

Varv 1 (färg 1): Sticka 1 rät maska, * 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan), sticka omslaget rätt tillsammans med följande maska *, upprepa *-* tills du har 2 maskor kvar på varvet. 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan), sticka 1 rät maska.

Vänd inte, utan fös tillbaka maskorna till andra stickändan.

Varv 1 (färg 2): Lyft 1 maska avigt, * sticka omslaget avigt tillsammans med följande maska, 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan) *, upprepa *-* tills du har 2 maskor kvar på varvet. Sticka omslaget avigt tillsammans med följande maska. Släpp och låt garnet hänga på framsidan av arbetet (den sida som är närmast dig). Lyft sista maskan avigt.

Vänd.

Varv 2 (färg 1): Sticka 1 avig maska, * 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan), sticka omslaget avigt tillsammans med följande maska *, upprepa *-* tills du har 2 maskor kvar på varvet. 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan). Sticka 1 avig maska.

Vänd inte, utan skjut tillbaka arbetet till andra sidan av strumpstickan eller rundstickan.

Varv 2 (färg 2): Lyft 1 maska avigt, * sticka omslaget rätt tillsammans med följande maska, 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan) *, upprepa *-* tills du har 2 maskor kvar på varvet. Sticka omslaget rätt tillsammans med följande maska. Släpp och låt garnet hänga på baksidan av stickningen. Lyft sista maskan avigt.

Vänd.

Och så upprepar du varv 1 och 2 för fram och tillbaka-patentstickning i två färger.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...