Stickad rullkant

Jag vore tacksam att få veta hur man gör för att maska av så att det blir en rullkant?

Full rulle! 3 gånger stickade rullkanter

Det finns många gulliga rullar, konstaterar "Billigt garn"-Anna.

Det beror på. På vilket sätt vill du avsluta din stickning med knorr? Eller knorv? Korv?

Vissa avmaskningsmetoder är inget annat än skandalösa skönhetsfläckar, men rullkanter ger en vacker och ... rund avrundning.

Vill du fullborda din stickning med en enkel rullkant, en liten rullåkant eller en kant som är full rulle? Och kanske vill du också lägga upp på samma sätt som du slutar, med en matchande inledande krusidull?

Här har du tre av mina favorit-rullkanter, och de går från buslätt över mittemellan-knepig till lite pyssligare.

Jo, det finns säkert fler än dessa tre, men någonstans måste vi säga "Stopp! Nu tyar vi inte längre! Visa oss bara hur!"

Rullkant i slätstickning

Sticka en slätstickad rullkant


(Exemplet på bilden visar 7 varv slätstickning, efter en 2x2-resårstickning.)

Den enklaste rullkanten fixar du med ett par varv slätstickning. Slätstickning har nämligen en tendens att krulla sig, så varför inte låta denna vanligtvis så irriterande egenhet komma till nytta?

Så här gör du:

Sticka minst 6 varv slätstickning — ju fler varv, desto bulligare rullkant — och maska av som vanligt. Kanten rullar sig så att avigsidan syns. Det är som magi!

Hur matchar du rullkanten i början av stickningen?

Inled stickningen med 6 eller fler varv slätstickning och låt den rulla upp sig, så har du också börjat stickningen med en likadan rullkant.

Rullkant på tvären: i-snoddsavmaskning

Rullkant: maska av med en i-snodd


(Exemplet på bilden är en rullkant som avslutning på slätstickning, men den passar till fler strukturmönster, till exempel mosstickning, eller som avmaskning på tå-upp-sockor. Experimentera!)

En i-snodd är också en rulle. Och du kan fixa till en avslutande i-snoddskant medan du maskar av. Smart, va?

Så här gör du:

Lägg upp 2 nya maskor i kanten.

* Sticka 2 räta maskor, sticka 2 maskor tillsammans i de bakre maskbågarna (för alltså in högerstickan bakom vänsterstickan, in i de 2 maskorna). Du har nu 3 maskor på högerstickan. Lyft tillbaka de 3 maskorna till vänsterstickan. *

Sticka 2 m tills i de bakre maskbågarna


Upprepa *-* tills du har 3 maskor kvar. Sticka 2 maskor tillsammans. Lyft tillbaka maskan till vänsterstickan. Sticka de 2 sista maskorna tillsammans. Dra igenom garnet.

Här demonstrerar Garnstudio/Drops Design hur du stickar denna rullkant.


Hur matchar du rullkanten i början av stickningen?

Till en i-snoddsavmaskning hör förstås en i-snoddsuppläggning.

Rouleaukant: liten rullkant

Tubavmaskning, en elastisk, liten rullkant till stickning


(Exemplet på bilden är en rullåkant som avslutning på en 1x1-resår, men den går att göra på 2x2-resår, slätstickning, nästan vad som helst.)

Den lilla rullkant som kallas rullåkant eller rouleaukant — fint ska det vara! — är en lite längre tubavmaskning. Först du stickar du dubbelstickning, det vill säga att du stickar hälften av maskorna, lyfter hälften av maskorna, i fyra varv. Sedan syr eller stickar du ihop maskorna på slutet.

Så här gör du:

Det går att göra tubavmaskning i rundstickning, men här snickesnackar vi om den rullkant i tubavmaskning som du gör i fram och tillbaka-stickning. Och du får också en presentation över hur du syr ihop maskorna på slutet. För detta ädla hantverk behöver du en trubbig nål plus koll på var höger respektive vänster håller hus.

När det är dags för rullkanten, sticka 4 varv över ett jämnt antal maskor på detta sätt (sticka enbart 2 varv om du bara vill ha en osynlig avmaskning och inte en så tydlig rulle, förlåt rouleau):

* Sticka 1 rät maska, lyft 1 maska (som om du skulle sticka den) avigt, med garnet framför maskan. * Upprepa *-* varvet ut.

Lyft 1 maska avigt med garnet framför


Klipp av garnet. Du behöver en längd av garnet som är minst tre gånger så lång som kanten du ska avmaska.

Trä den trubbiga nålen med garnet. För in nålen från höger till vänster genom den första maskan — om den är rät. Om den första maskan är avig, för in nålen från höger till vänster genom de två första maskorna.

Låt maskan (eller maskorna) glida av vänsterstickan. Dra åt garnet.

1. För in nålen från vänster till höger i den första aviga maskan på vänsterstickan. Låt maskan sitta kvar på stickan, och dra åt garnet.

2. Nu ska du ta upp två maskbågar på nålen. För in nålen från höger till vänster i den närmaste räta maskan som du precis har släppt från stickan, och för samtidigt in nålen i nästa räta maska på vänsterstickan. Alltså den andra maskan på vänsterstickan. Låt maskorna sitta kvar på stickan, och dra åt garnet.

3. För in nålen från höger till vänster i den aviga maskan längst ut på vänsterstickan. Dra åt garnet och låt de båda maskorna (den räta och den aviga) glida av från stickan.

Tubavmaskning, sydd avmaskning, liten rullkant


Rytmen är alltså "från vänster, från höger, från höger". Eller om du föredrar att tänka på riktningen: "till höger, till vänster, till vänster".

Upprepa steg 1 till 3 tills alla maskorna är avmaskade.

Drops Design visar hur du dubbelstickar de sista varven och stickar ihop maskorna på slutet, genom att du först delar upp maskorna på två stickor. Alltså att varje del av den dubbelstickade tuben hamnar på en egen sticka.


Hur matchar du rullkanten i början av stickningen?

Om du använder en tubavmaskning kanske du vill matcha med en tubuppläggning?

Vilket är ditt favoritsätt att sticka rullkanter?

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...