Maska av, hur gör jag det?

av Anna

Jag har precis stickat klart min första halsduk (gjorde en mössa för en vecka sedan med hjälp av en påtring) och nu ska jag maska av och fästa tråden. Hur mycket tråd behöver jag till det, och framför allt: Hur gör jag?

Jag har stickat med bara räta maskor i ett garn som heter Duo från Marks & Kattens och det blev jättebra. Storlek på stickorna är 15.


O, flyga utan att kunna landa ... En avmasknings-skola

"Avsmaskning" är bland det vanligaste korrfelet "Billigt garn"-Anna gör.

15 mm-stickor! Värsta stakarna! Jag är impad. Mycket. Själv stickar jag så hårt att det inte finns några pinnar som passar för mig och grovgosiga garn. Jag skulle bli tvungen att använda underarmarna istället för jumperstickor för att få en normal masktäthet.

Nåväl. Att kunna maska av är en lika nödvändig kompetens för en stickande garngalning som att ha lärt sig landa ett plan för en pilot. Det är alltså en smart idé att träna på att maska av på en provlapp innan du börjar med den "riktiga" stickningen ... inte för att det är nödvändigt, men ändå.

Och precis som en pilot behöver träna såväl nöd- som kraschlandning, kommer du att upptäcka att du behöver behärska ju fler avmaskningsmetoder desto stickfreakigare du blir.

Avmaskning i stickningMen du klarar dig väldigt, väldigt långt med den mest grundläggande "sticka två maskor lagom löst, lyft och släpp den 'högersta' över den vänstra, sticka en till och lyft igen"-metoden.

Hur lång garnända du behöver? Det beror förstås på hur hårt eller löst du maskar av. Jag brukar lägga den återstående garntåten över den stickade kant som ska maskas av medan maskorna fortfarande sitter på stickan (lagom utsträckt, inte ihoptjoffad och -skrynklad, så klart). Om garnändan är minst tre gånger så lång som avmasknings-kanten räcker det återstående garnet. Åtminstone för mina avmaskningar. Och det borde göra det för dina också, eftersom det hänger på pi.

Stickskolan från Muchis har en mer begriplig instruktion, eftersom den är i rörliga bilder och inte röriga ord:Den "vanliga" maska av-metoden kan du dessutom lätt anpassa till en sorts elastisk avmaskning, till sjalar, strumpskaft och annat som ska vara hyfsat löst och ledigt:

Maska av elastiskt

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...